Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pet pobeda u sedam večitih derbija, uz tek po jedan remi i poraz, bilans je kojim Aleksandar Stanojević može da se ponosi kao trener Partizana.

Njegovi puleni ove srede od 18 sati gostuju Crvenoj zvezdi, u 30. kolu Superlige, i u Ljutice Bogdana dolaze sa 19 vezanih pobeda u svim takmičenjima.

Nikada nijedna ekipa neće reći kako ne ide na pobedu, ali je trijumf imperativ za crno-bele kako bi ostali u šampionskoj trci, jer je Zvezda na vrhu tabele sa devet bodova više.

PROČITAJTE JOŠ

Ako neko zna kako da sruši najvećeg rivala, onda je to Aleksandar Stanojević. Njemu će 164. večiti derbi biti osmi na klupi kluba iz Humske i ima impresivan učinak.

Jedini remi viđen je u poslednjem okršaju, jesenas u prvom delu tekuće sezone kada je bilo 1:1 u Humskoj, a jedini poraz doživeo je potpuno bezbolan. Izgubio je u revanšu polufinalu Kupa sa 1:0 na Marakani, nakon što je njegova ekipa prethodno slavila 2:0 kod kuće i tako prošla u finale.

Na stadionu „Rajko Mitić“ je slavio u dva navrata (2:0 i 1:0), od ukupno pet pobeda.

Posebno je impresivan Stanojevićev učinak u prvom mandatu, od 15. aprila 2010. do 13. januara 2012. godine. Pored pomenutog bezbolnog Kup poraza, upisao je sve četiri prvenstvene pobede bez primljenog pogotka, uz gol-razliku 5:0. Gledajući oba mandata, njegova ekipa je samo dva puta matirana od strane večitog rivala.

Trenerski debi imao je u 138. derbiju koji je Partizanu pripao sa 1:0 u maju 2010, da bi istim rezultatom odneo ceo plen sa Marakane u oktobru iste godine.

I u aprilu 2011. bilo je 1:0 za crno-bele u Humskoj, dok su u novembru crno-beli slavili kao gosti rezultatom 2:0 u 141. večitom derbiju. Peti trijumf upisao je u polufinalu Kupa 2:0, čime je jedini poraz od Zvezde bio bezbolan zbog prolaska u finale sa ukupnih 2:1.

Kao igrač je Aleksandar Stanojević ostavio daleko manji trag – zabeležio je pobedu i dva poraza. Debitovao je u tragičnom 113. večitom derbiju, koji je završen pobedom 2:0, ali se pamti po ubistvu Ace Radovića, navijača Zvezde koji je na severnoj tribini stadiona u Humskoj pogođen raketom ispaljenom sa južne strane posle vodećeg gola crno-belih.

Aktuelni trener Partizana odigrao je celu utakmicu, zatim je preskočio 114. okršaj najvećih rivala, pa odigrao naredni, 7. marta 2001, koji je pripao Zvezdi 2:0.

Još jedan igrački derbi za zaborav imao je u finalu Kupa 1999. kada su crveno-beli slavili rezultatom 4:2 uz golove Pjanovića, dvostrukog strelca Škorića (2) i Gojkovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar