Photo by: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Evropa je ostala samo san, a pojačanja se nisu baš najbolje pokazala

Fudbaleri Crvene zvezde za sada igraju sezonu ispod svih očekivanja, poraz od Jang Bojsa (2:0) u Ligi šampiona je ugasio nade o proleću u Ligi Evrope, a u domaćem prvenstvu Partizan je prvi sa tri boda viška.

Trener Barak Bahar je na tankom ledu već nedeljama, može se reći i mesecima, ali je „preživeo“ i poraz od Jang Bojsa, te deluje da će ostati trener Zvezde do daljnjeg.

Crveno-beli imaju da odrade još poslednje kolo u Ligi šampiona, protiv Mančester sitija na Marakani, ali umesto spektakla u svakom smislu, gledaćemo meč koji rezultatski nije važan ni jednima ni drugima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je Baharu i njegovim izabranicima sada prioritet jeste domaće prvenstvo, u kom bi sve osim titule bio neuspeh, možda čak i debakl, ako gledamo utrošeni novac za tim koji ima Crvena zvezda ove sezone.

Međutim, daleko od toga da je Bahar jedini koga treba kritikovati. Ni fudbaleri ne ispunjavaju sve zamisli, ne igraju onako kako sigurno mogu, dok mnoga pojačanja treba da se zapitaju na kakvom su nivou.

Da krenemo od golmana, preko odbrane i sredine do napadača.

Omri Glazer – Izraelac brani zaista kvalitetno od početka sezone, iako Zvezda prima više golova nego što je bilo ko očekivao. Mreža crveno-belih mirovala je samo protiv Trajala i Radničkog iz Niša za čak tri meseca, ali golman je tu možda i najmanje kriv. Glazer je u prva dva kola Lige šampiona bio najbolji golman, odnosno imao je najviše odbrana, ali isto tako ne treba zaboraviti da je protiv Sitija kiksnuo za gol, a mogao je mnogo bolje i kod drugog gola Jang Bojsa u Bernu. Omri je u Zvezdu stigao kao zamena za Milana Borjana, koji je na diskutabilan način odstranjen iz tima, za sada pokazuje kvalitet, ali kada se prima mnogo golova ne može se čuvar mreže mnogo hvaliti.

Foto: REUTERS/Molly Darlington

Naser Điga – stigao kao zamena za Strahinju Erakovića, čija je prodaja i te kako oslabila tim. Điga ima tek 21 godinu, ima potencijal da bude ozbiljan defanzivac, brz je i čvrst u duelu, ali sklon kiksevima. Zvezda je direktno zbog njega primila nekoliko golova ove sezone, sa Dragovićem se nije još uvek najbolje uklopio, ali ne treba zaboraviti da nije prošao pripreme sa ekipom, kao i da tek ima 21 godinu. Nije on kriv što je doveden kada je sezona već počela… U svakom slučaju, sa njim treba biti strpljiv, možda i na duže staze bude na Marakani, pa Zvezda dobije pouzdanu opciju za budućnost.

Miloš Degenek – došao kao Baharova želja, a sada kao da nije u Zvezdi i to verovatno ne (samo) njegovom krivicom. Može da pokrije pozicije desnog štopera u formaciji sa trojicom pozadi, pa čak i desnog beka, ali za sada se uopšte ne koristi. Poslednje minute imao je 8. oktobra protiv Radničkog, tada je ušao kao zamena u 67. minutu. Samo dva meča od početka sezone je odigrao od prvog do poslednjeg minuta i na njima je bio najbolje ocenjen. Sada se postavlja pitanje zašto je uopšte dovođen u Zvezdu?

Uroš Spajić – odigrao samo jedan ceo meč uz još jedan start od početka sezone. Dao gol protiv Radnika kada je igrao 90 minuta, a retko kada ulazi i sa klupe. Najavljen kao povremeni reprezentativac koji će svojim iskustvom imati važnu ulogu u timu, ali je umesto toga potpuno izostavljen iz svake ozbiljne priče. U Ligi šampiona nije dobio ni minut.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Edmund Ado – dugo se Zvezda premišljala da li ga da dovede ili ne i na kraju je pogrešila. Verovali ili ne, ovaj (zadnji) vezni nije odigrao ni minut ove sezone, dok je za reprezentaciju Gane imao dve utakmice od po 90 minuta na terenu. Istina, crveno-beli nisu ni mnogo platili za njega, ali postavlja se pitanje čemu Ado služi i zašto sa 23 godina ne greje čak ni klupu u Zvezdi.

Marko Stamenić (21) – doveden kao vezni igrač sa iskustvom u Ligi šampiona, ali opet se vidi neiskustvo zbog godina. Primarne zadatke ima u defanzivi, ali igra promenljivo od početka sezone. U Evropi nije napravio razliku, nije bio dominantan na sredini terena, ali je protiv Lajpciga u gostima uspeo da postigne gol. I u Superligi je Stamenić imao kvalitetnih ofanzivnih naleta i priključivanja, ali se nije pomakao dalje od asistencije. I sa njim treba biti strpljiv, došao je na duže staze, nema loše ocene do sada, ali definitivno i on mora bolje i čvršće na sredini.

In Bom Hvang – najskuplje pojačanje u istoriji Zvezde. Plaćen 5,5 miliona evra. Nije prošao pripreme sa timom, ali to nije izgovor za njegov loš učinak. Nema ni gol ni asistenciju na 13 mečeva. Hvang jeste neko ko vredi mnogo, dobro se kreće na terenu, može da napravi razliku na sredini i pomogne i u odbrani i u napadu, ali premalo toga konkretnog smo videli od njega do sada. Trudi se, ali to trenutno nije dovoljno.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Uroš Kabić – najavljen kao jedan od najboljih mladih fudbalera u Srbiji, ima tek 19 godina, ali dolazak u Zvezdu se za sada slobodno može označiti kao loš potez (setimo se primera Nemanje Motike). Do sada je odigrao samo 40 minuta ukupno u Ligi šampiona i Superligi, iako može da igra i kao ofanzivni vezni i kao krilo. Za njega u ovim godinama je najvažnije da igra, a tu mogućnost u Zvezdi izgleda da nema. Ako borba za titulu u domaćem šampionatu bude neizvesna, retko kada ćemo ga gledati na terenu.

Žan Filip Kraso – u brutalno dobrom ritmu otvorio sezonu, postizao golove kao na traci, sjajno funkcionisao sa Ivanićem i Olajinkom. Nakon dolaska Endiajea očigledan pad. Deluje mnogo manje motivisano, zainteresovano i inspirisano, posle 16. septembra dao samo jedan gol. Deluje da mu je i Bahar poremetio ritam, na nekim mečevima nije ni ulazio u igru, pa je totalno van forme. Zaslužuje da bude u timu pre Šerifa Endiajea, ali pod hitno mora da se vrati u golgetersku formu, ako misli da sa Zvezdom napravi nešto ozbiljno. Za sada ima pet golova i asistenciju u Superligi.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Piter Olajinka – slična situacija kao sa Krasoom, početak sezone sjajan, pa onda pad. Dobija češće priliku od Krasoa, uglavnom počinje utakmice, ali u Ligi šampiona nije napravio razliku, a za to je valjda doveden. Ima isti učinak kao Kraso, ali mora mnogo bolje od ovoga što trenutno prikazuje, pa makar u Superligi neka bude među najboljim strelcima.

Šerif Endiaje – bez gola u Superligi, samo po jedan u Ligi šampiona i Kupu, uz veliki broj promašenih šansi, a bilo je više stopostotnih. Bahar ga je video kao „čudovište“ koje može da pravi razliku u Evropi, ali njegov učinak nije čak ni skroman, nego loš. Teško je biti strpljiv sa ovakvim igračima, koji su skupo plaćeni, a loše igraju. Jovan Mijatović svakako zaslužuje mesto u timu pre njega, videćemo samo dokle Bahar, uprava, ali i navijači imaju strpljenja za Šerifa.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Ono što je takođe pitanje, jeste u kojoj će formaciji Zvezda igrati do kraja sezone. Sa 3-4-2-1 ili 3-4-1-2 nije to baš funkcionisalo najbolje, možda formacije 4-3-3 i 4-2-3-1 daju više rezultata, a u njima se na primer Hvang bolje snalazi.

Takođe, treba istaći da se prodaja Erakovića pokazala kao loš potez (gledamo fudbalski ne finansijski), a možda slično možemo reći i za odlazak Iraklija Azarovija, koji u Zvezdi nije ni dobio pravu šansu, dok je za Šahtjor uglavnom starter i to u Ligi šampiona. Onaj koji je takođe zaboravljen jeste Aleks Vigo, koji više nije ni rezerva, pa je samo pitanje vremena kada će otići iz Zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

Da sumiramo.

Ko (može da) pravi razliku?

Glazer, Hvang, Stamenić, Điga

Ko se izgubio?

Degenek, Spajić, Kraso, Olajinka

Ko treba da pakuje kofere?

Endiaje (ako ne krene da daje golove kao na traci), Ado, Kabić, Vigo