Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Nadamo se da je bar selektor Srbije imao korist od blamaže u Rusiji i "davljenja" na Kipru.

Optimisti bi rekli nove dve provere pred Evropsko prvenstvo, a pesimisti bi se možda odlučili za reč – ništa. Kako bilo, selektor Dragan Stojković Piksi je poljuljao dodatno (ne)poverenje navijača.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je odigrala dve pripremne utakmice i iz toga dobila, pa… optimisti bi rekli nove dve provere pred Evropsko prvenstvo, a pesimisti bi se možda odlučili za reč – ništa. Kako bilo, selektor Dragan Stojković Piksi je poljuljao dodatno (ne)poverenje navijača.

„Orlovi“ će prvi put od 2000. godine zaigrati na Evropskom prvenstvu, ali se čini da podrška nije kakva se očekivala. Toga je svestan i Fudbalski savez Srbije, jer kako drugačije objasniti da sve četiri utakmice pre prvenstva Srbija igra na gostovanju.

Procenjeno je dakle da bi demotivisali igrače time što bi odziv publike bio izuzetno mali. Dakle, FSS je svestan situacije u kojoj se nalazi fudbal, a ni igračima ne smeta previše što su morali da putuju do Moskve i Larnake i što nisu mogli da dođu domaći navijači.

I upravo od tih navijača i počinje jedan neverovatan paradoks srpskog fudbala. Dok Stojković nije produžio ugovor, vladalo je jednoglasje da mu se treba opet ukazati šansa.

photo: STARSPORT

Argumenti su bili jednostavni, prvi je selektor koji nas je odveo zaredom na Svetsko, pa na Evropsko prvenstvo, a uz to je stigao i do A divizije Lige nacija. I to je zaista impresivno kada se uzme u obzir da ni objektivno veća trenerska imena nisu istrajala toliko dugo – poput Radomira Antića. Ipak, postoji i druga strana medalje.

Srbija ne igra dopadljiv i lepršav fudbal kao u kvalifikacijama za Mundijal kada je sve krunisano pobedom nad Portugalijom u Lisabonu sa 2:1. Takvu pobedu ćemo čekati decenijama, reče selektor na jednom nedavnom okupljanju. Kao da više ni sam nema onu veru kao što je imao kada je seo na klupu.

Srbija igra loš fudbal, pa sada ima deo onih koji žele smenu selektora neposredno pred Evropsko prvenstvo?! Pa, da li smo nešto, zaboga, naučili na primeru Slavoljuba Muslina.

Dragan Stojković Piksi
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic)

Definitivno bi trebalo podvući crtu tek nakon što prođu mečevi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom u Nemačkoj. Ako bude Srbija odigrala još neki meč na tom takmičenju osim ova tri, pa, Piksi sigurno ostaje selektor. Uostalom, prvi put od samostalnosti bismo izašli iz grupe na velikom takmičenju od osamostaljenja.

Selektor Stojković se tako nalazi na večitoj klackalici između „Piksi legendo“ i „sine Dragane“, kako mu se već podrugljivo obraćaju aludirajući na lika iz serije koji nije baš za ponos. Problem je što je selektor pao na populističke poruke na internetu, pa je čak poručio da je zbog navijača odlučio da igra sa četiri igrača pozadi. To se završilo neslavno protiv Rusije (0:4), jer je Milan Gajić ekspresno isključen i od tada je čitav smisao probe pao u vodu.

Dobra vest je to što je Srbija saznala da bi za Lazara Samardžića moralo da se pronađe mesto u startnoj postavi i da je ne samo naslednik Dušana Tadića, već i sadašnjost Srbije. Pomenuti Tadić će meč sa Kiprom pamtiti po tome što je postao rekorder Srbije po broju nastupa, ali će osim broja 106 sve ostalo sa meča gledati što pre da zaboravi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Problem je u činjenici što Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić igraju u arapskom prvenstvu gde sa Al Hilalom jesu postavili svetski rekord po broju pobeda zaredom, ali igraju protiv nedoraslih defanzivaca. Solidno su se dopunjavali, ali ostaje bojazan šta će biti kada dođu mnogo, mnogo bolje ekipe od Kipra, koji je jedva dobijen sa 1:0 upravo golom Sergeja u 7. minutu. Mitrović je promašio penal…

Igrala je Srbija u nešto drugačijem sastavu, pokušavao je Stojković da pronađe pravu formaciju za predstojeći turnir, ali slaba je to uteha za ovakva dva izdanja, dok će sledeću priliku za popravni Srbija imati protiv Austrije 4. juna u Beču, a onda i protiv Švedske na oproštaju Zlatana Ibrahimovića 8. juna.

BONUS VIDEO: Najsmešnije greške golmana u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare