U FK Crvena zvezda nadaju se velikim evropskim zaletima uz novo pojačanje, pošto je dres kluba zadužio francuski napadač Loi Dioni, koji dolazi na jednogodišnju pozajmicu.

PROČITAJTE JOŠ

Posle odlaska Dijega Falčinelija, koji je iz Bolonje takođe bio na pozajmici, opet je na identičan način doveden špic, i opet se radi o igraču sličnih karakteristika.

Dioni će u narednoj sezoni nositi dres Zvezde, koja će imati mogućnost da ga otkupi za 1.200.000 evra od francuskog Anžea.

On je doputovao na pripreme u Austriju i priključio se saigračima, a ujedno je imao priliku da se i na licu mesta uveri u kvalitete tima Dejana Stankovića, koji je savladao Arđeš rezultatom 3:0.

Reč je o fudbaleru rođenom 20. decembra 1992. godine u Mon de Marsanu, u Francuskoj. Prošao je mlađe kategorije Bordoa, a kao senior je prvi put zaigrao u dresu Nanta, međutim to mu je bio i jedini nastup u tom klubu.

Prešao je u Dižon u kom je na 116 utakmica postigao 34 pogotka, a onda je pojačao Set Etjen gde se na 65 utakmica, ukupno devet puta upisao u strelce.

Imao je i internacionalno iskustvo kada je zaigrao u Bristol Sitiju, a prethodne dve sezone proveo je u Anžeu u kom je na 38 utakmica postigao pet golova.

Vuče poreklo sa Martinika, egzotičnog karipskog ostrva,a u Zvezdi se nada oživljavanju karijere i etabliranju na internacionalnoj sceni, za šta nije imao priliku u prethodnim klubovima.

Imao je priliku da igra francuski šampionat, ne i da izađe u Evropu, što mu je motiv da se pokaže u Crvenoj zvezdi, kroz kvalifikacije za Ligu šampiona.

Cil je Liga šampiona ili Liga Evrope, a Loi nema mnogo vremena za uigravanje ako želi da zaigra u grupnoj fazi.

Jedina prednost je što će uz sebe imati kreativce poput Kataija i Ivanića, uz podršku Kange, sada i Krstičića.

Prednost mu je polivalentnost, što je odlika koja će se sigurno dopasti Dejanu Stankoviću, jer se eksperimentima i promenama formacije dosta pribegavalo u sezoni 2020/2021.

Svojevremeno je Dižon uveo iz druge u prvu ligu Francuske, godina 2016/2017 bila mu je eksplozivna, sa 11 golova je bio zaslužan što je Dižon opstao u najjačem rangu.

Onda je prešao u Sent Etjen za 10 miliona evra, nije se pokazao i naigrao, pozajmljen je Bristolu i tu je bio epizodista na sedam mečeva.

Posle je zaigrao za Anže, ima 36 mečeva uz pet golova, što nije zadovoljilo apetite navijača Crvene zvezde.

Ipak, karakteristike da može da igra i krilo, sam u špicu ili sa još jednim napadačem, pa će Stanković imati raznovrsnost u zavisnosti od protivnika i taktike.

Mač sa dve oštrice biće činjenica da je poslednju sjajnu sezonu imao 2017. godine, ali Zvezdin vezni red pružiće mu priliku da se pokaže i vrati u formu, kako je to učinio i Falčineli, iako Italijan nije bio u samom vrhu liste strelaca.

Ipak, uradio je ono za šta je doveden, umeo je da igra za ekipu i podredi se, s time da će se od Dionija očekivati i veća efikasnost.

Već je bilo takvih slučajeva, Ričmond Boaći je u prvom mandatu došao kao otpisan igrač u silasku karijere, Ugo Vijeira je imao identičan momentum, pa je oživeo karijeru čak i u trenutku lične tragedije, kada je njegova devojka izgubila bitku protiv teške bolesti.

Dioni je visok 183cm, ima 82 kilograma, služi se više desnom nogom, a svojevremeno je za Lekip objasnio zašto nije uspeo u Sent Etjenu.

„To je bilo kao pokvareni majonez. U vrlo kratkom vremenu imao sam puno trenera. Kada sam stigao 2017. godine, možda su me prethodnici više želeli nego novi trener Oskar Garsija. Otišao je nakon tri meseca, prvih šest meseci nismo bili grozni. Posle sam možda i pogrešio što sam otišao u Englesku u januaru 2018. Možda je trebalo da ostanem da pokušam da preokrenem situaciju. Ali sada je to stvar prošlosti“, rekao je nedavno Dioni, uz još jednu poruku.

„Moram da raščistim stvari sa ljudima koji su možda mislili da sam završio ili da nisam dobar igrač.“

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare