Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski napadači godinama unazad nagoveštavaju potencijal za glavne uloge na najsvetlijoj pozornici, međutim, trenutni učinak još je daleko od samog golgeterskog krema i najjačih evropskih liga.

Aleksandar Mitrović, prvi špic „orlova“, napadač je od kojeg se posle sjajne sezone u Čempionšipu i 26 pogodaka u dresu Fulama, očekuje makar upola dobra takmičarska godina u jednoj od najkvalitetnijih liga sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Sjajni centarfor kvalitet je pokazao u godini u kojoj je tim sa „Krejven Kotidža“ ispao iz elite, s obzirom na to da je čak i u takvoj sezoni postigao 11 golova, a da je zreo za veće izazove potvrdio je u prethodnim mesecima tokom kojih je vukao Fulam na svojim leđima nazad ka Premijer ligi.

Sezonu je otvorio sa dva pogotka, ali tri poraza u isto toliko kola najavljuju da londonski klub očekuje grčevita borba za opstanak.

Mitrović
Foto: EPA-EFE/Oli Scarff

Postavlja se pitanje do koje bi cifre „devetka“ Srbije stigla da umesto u Fulamu igra za neki kvalitetniji premijerligaški klub u kojem bi umesto jedne ili dve šanse po meču imao nekoliko prilika.

Izvesno je da dok ne promeni sredinu koju je očigledno prevazišao teško je očekivati da uspe da pripreti najboljim strelcima na Ostrvu poput Kejna, Lakazeta…

PROČITAJTE JOŠ

Za razliku od Mitrovića koji je sezonu počeo vrlo dobro, Luka Jović nije mnogo toga pokazao na ovosezonskoj premijeri za Real.

Madriđani su uspeli da stignu do tri boda u 3. kolu protiv Betisa, međutim crveni karton koji je Jović iznudio u duelu sa Emersonom preskroman je učinak za fudbalera kakav je srpski napadač. Visoka očekivanja u španskoj prestonici očigledno stvaraju pritisak bivšem fudbaleru Ajntrahta, ali iz nedelje u nedelju Zinedin Zidan ističe da ima poverenja u Srbina.

Svi u kraljevskom klubu nadaju se da će centarfor ponikao u Crvenoj zvezdi uskoro početi da prikazuje igre iz Bundeslige zbog kojih je plaćen 60 miliona evra. Bez obzira na uverenja stratega Rala da ima vremena za Srbina, činjenica da je klub već uveliko u potrazi za konkurentom Benzemi i Joviću ne obećava priliku za još mnogo minuta praznog hoda.

I dok se od najzvučnijih srpskih centarforeva očekuje da eksplodiraju na najsvetlijim fudbalskim scenama, naši napadači na manjim pozornicama polako, ali sigurno hvataju zalet.

Foto: EPA-EFE/JOSE LUIS CEREIJIDO

Uroš Đurđević, napadač Sporting Hihona, idealno je otvorio sezonu u Segundi i posle tri kola ima isto toliko pogodaka. Bivši centarfor Partizana praktično je sam doneo šest od devet bodova aktuelnom lideru druge španske lige.

Đurđević je već na premijeri protiv Logronesa pokazao da je namestio nišanske sprave i golom u 89. minutu rešio pitanje pobednika (1:0). Učinak je popravio u 3. kolu sa dva pogotka za pobedu nad Đironom (2:0) i tako skrenuo veliku pažnju na sebe te bi, ukoliko nastavi u istom ritmu, vrlo brzo mogao da se okuša i u najkvalitetnijem takmičenju na Pirinejskom poluostrvu.

Da je pronašao pravi put pokazao je i Đorđe Despotović, napadač Rubina, koji je deo Premijer lige Rusije, koja ne spada u takozvane „Lige petice“.

Srpski centarfor je za tim iz Kazanja postigao četiri gola na devet prvenstvenih utakmica ove sezone. Golgetersku seriju špic Rubina počeo je protiv Tambova kojem je dva puta zatresao mrežu i tako potpisao remi (2:2). Usledili su pogoci u pobedi nad Dinamom iz Moskve (1:0) i Rotora (3:1), a paralelno sa dobrim igrama i poziv selektora Ljubiše Tumbakovića.

Uzlazna forma Despotovića najavljuje da bi u aktuelnoj sezoni mogao da nadmaši prošlogodišnji učinak u Rusiji kad je u dresu Orenburga postigao osam golova, ipak, iako kvalitetno, tamošnje prvenstvo bar je za koplje iza evropskog krema koji čine „Lige petice“.

Vlahović se „traži“ posle korone

Kad je Serija A u pitanju, oči srpske javnosti uprte su u Dušana Vlahovića koji je pre pandemije koronavirusa briljirao u dresu Fjorentine. Ipak, posle prinudne pauze, talentovani centarfor „viole“ ispao je iz koloseka i još traži formu.

Šansu na prethodne dve utakmice đak Partizanove škole dobijao je sa klupe uz prilično skroman učinak pa se na Apeninskom poluostrvu sve više šuška o njegovom odlasku na pozajmicu.

Sa druge strane, još jedan srpski ofanzivac, Filip Đuričić golom za Sasuolo protiv Specije na idealan način otvorio je jesen, međutim rano je donositi procene na osnovu jedne utakmice, posebno s obzirom na to da ne spada u klasične špiceve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar