Foto: Starsport

Biti il' ne biti za fudbalsku reprezentaciju Srbije! Odluka o nacionalnom pitanju i plasmanu na Evropsko prvenstvo posle 20 godina, praktično će pasti 8. oktobra (20.45), kada "orlovi" gostuju nezgodnoj Norveškoj u plej-ofu baraža.

Leti vreme, opasno se primakao taj istorijski meč, meč decenije, u kojem Srbija nema pravo na grešku ili će i posle 20 godina ostati bez završnog kontinentalnog takmičenja.

Ono što brine, i sasvim sigurno zadaje glavobolju selektoru Ljubiši Tumbakoviću, jeste nesrećna okolnost i činjenica da srpski fudbaleri širom Evrope šansu dobijaju na kašičicu, a da ozbiljnije uloge uz golmane Rajkovića i Dmitrovića imaju samo Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Mijat Gaćinović i Nikola Milenković.

PROČITAJTE JOŠ

I to je ono što sasvim sigurno raduje u moru loših vesti, kao što je povreda Filipa Kostića, levokrilnog fudbalera Ajntrahta, koji bi gotovo sigurno zauzeo mesto u startnoj postavi u Oslu tog 8. novembra.

Ipak, Kostić se povredio u duelu Herte i njegovog Anjtrahta u Berlinu (1:3), zbog čega ga je trener Adi Hiter izveo iz igre već posle 15 minuta igre.

Povreda desnog kolena ne deluje naivno i pitanje je da li će eksplozivni Kostić biti na raspolaganju Srbiji u meču decenije protiv Holana, Serlota, Edegara i ekipe.

Kapiten Aleksandar Kolarov koji je prešao iz Rome u Inter uveliko trenira, ali su nero-azuri imali produžen odmor zbog obaveza u finalu Lige Evrope prethodne sezone, pa je i to otežavajuća okolnost po selektora i nacionalni tim.

Pročitajte još: Ivić i Paunović pobedama najavili srpski derbi u Čempionšipu

Jedno su treninzi, a nešto potpuno drugo takmičarske utakmice.

Nikola Maksimović nije igrao za Napoli na otvaranju sezone u trijumfu nad Parmom, Matija Nastasić je zadobio ozbiljnu posekotinu glave, pa je propustio debakl Šalkea protiv Bajerna (8:0), da bi posle toga usledili pregovori oko prelaska u Milan.

Sve to dodatno komplikuje i ovako tešku i nezavidnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi. I Darko Lazović, koji je počeo meč protiv Turske na desnoj strani, se povredio u drugom kolu Lige nacija, pa je bez utakmica jer ga muči mišić.

Ali, ni tu problemima nije kraj. Iz Francuske je stigla vest da je Nemanja Radonjić „višak“ u Marselju i da nije u planovima Andre Viljaš-Boaša, dok Strahinja Pavlović, novajlija u redovima Monaka još nije u planovima trenera Kovača.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Brzo su na „Velodromu“ zaboravili golove i asistencije koje je brzonogi krilni fudbaler i dribler davao prethodne sezone, a sada su mu zamerili da stagnira i da je „limitiran u napretku“, pa će novi klub biti idealno rešenje.

Tipu igrača kakav je Radonjić neophodne su utakmice, što više minuta u nogama, kako bi podigao nivo igre i dobio na samopouzdanju u situacijama kada treba da probije „jedan na jedan“, da napravi višak i uputi loptu za gol Mitroviću.

PROČITAJTE JOŠ

Na „ledu“ u Realu i dalje je Luka Jović, koji se našao na Tumbakovićevom spisku za Norvežane. Luka je vredno trenirao čitavo leto, ali to nije bilo dovoljno da zaradi bar koji minut u dresu Reala na startu nove sezone.

Slična je situacija i sa Lukom Milivojevićem, koji nije bio na terenu u porazu Kristal Palasa protiv Evertona – 1:2. Milivojević je povratnik među „orlove“, ali i on će u srpsku prestonicu doputovati bez pristojnih minuta na startu Premijer lige, što svakako zabrinjava.

Posebno kada se uzme u obzir šokantno povlačenje Nemanje Matića iz nacionalnog tima. Nemanja Gudelj, koji ga je menjao u mečevima sa Rusijom (2:0) i Turskom (0:0), uglavnom ulazi sa klupe u Sevilji.

To je bio slučaj u finalu Superkupa Evrope protiv Bajerna, kada su Nemci slavili tek posle produžetaka rezultatom 2:1. Iskusni zadnji vezni ušao je na teren u 73. minutu umesto Susa.

Novo lice u taboru „orlova“ je Mihailo Ristić, član francuskog Monpeljea, koji bi lako mogao da bude „bačen u vatru“ u nedostatku fudbalera koji igraju na njegovoj poziciji.

Ristić, koji je prepoznatljiv po razornom udarcu levom nogom, može da pokriva čitavu levu stranu, a selektor Tumbaković će kroz nekoliko treninga pred put u Oslo, imati priliku da vidi uživo na delu nekadašnjeg beka Crvene zvezde.

Ono što raduje, su zapažene uloge Mijata Gaćinovića u Hofenhajmu, gde je upisao asistenciju na otvaranju Bundeslige, kao i konstantnost Nemanje Maksimovića u Hetafeu, a upravo on bi trebalo da bude oslonac na poziciji zadnjeg veznog protiv Norveške, kao čovek zadužen za „kvarenje“ igre Edegardu, Holanu i ostalim Norvežanima.

Tu su i „udarne igle“ – Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović. Na krilima ubitačnog tandema Srbija bi lako mogla da preleti Oslo i da izbori finalni meč na „Marakani“ tri dana kasnije.

Kapiten Ajaksa i mozak „orlova“, ponovo uživa na terenu i lopta mu se „lepi“ za nogu. Osetio je to na svojoj koži RKC u trijumfu „kopljanika“ (3:0), kada je momak iz Bačke Topole upisao gol i asistenciju i odigrao svih 90 minuta.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Identičan slučaj je i sa Mitrogolom, koji čim je dobio šansu od prvog minuta, odužio se Fulamu i treneru Skotu Parkeru s dva gola u mreži Lestera.

Svega 12 dana je ostalo još do meča istine, meča decenije, meča u kojem Srbija mora da stisne zube i da pokaže da joj je uprkos svim nevoljama koje su je snašle, mesto na Evropskom prvenstvu posle sušnih 20 godina.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar