Foto: youtube.com

Fudbalski klub BSK iz Bijelog Brda hit je hrvatskog fudbala, a radi se o ekipi iz mestašceta blizu Osijeka.

PROČITAJTE JOŠ

Blizu granice sa Srbijom, nedaleko od graničnog prelaza Bogojevo, jedan mali klub proživljava fudbalsku bajku jer ima šansu da se plasira u najjači hrvatski rang takmičenja.

Prvi je Dragovoljac u drugoj ligi Hrvatske sa 49 bodova, Bijelo Brdo ima 47, ali i dve utakmice više, sa 29 odigranih kola.

Ipak, ima još utakmica, jer liga ima 18 ekipa i igra se 34 kola, a u petak je Bijelo Brdo igralo protiv Junaka iz Sinja, pretposlednjeg tima lige, na svom terenu i pobedilo s 2:1 i trenutno je na čelu tabele.

Ukoliko BSK Bijelo Brdo dođe do elite, bio bi to senzacionalan podvig za lokalni klub  iz mesta koje ima nešto manje od 2.000 stanovnika, ako je verovati poslednjem popisu iz 2011. godine.

Prema dostupnim podacima, većinu čine Srbi, čak 80 odsto, a pobede se proslavljaju uz trubače i „Đurđevdan,“ barem je tako bilo pre dve godine, kada je ekipa ušla u drugu ligu.

Sada ni 1. liga nije san, pa bi tim iz Bijelog Brda mogao da zaigra protiv Dinama, Osijeka, Hajduka…

Zbog toga se radi i na infrastrukturi, pa se ulaže u stadion, tribine su proširene na 2.000 mesta.

Inače, klub je osnovan 1935. godine, krase ga žuta, bela i plava boja, a prvu loptu u Bijelo Brdo doneo je Jovo Nikšić Dido.

Klub su osnovali lokalni Srbi, a do Drugog svetskog rata su se igrale prijateljske utakmice sa klubovima okolnih naselja. Ceo tim je 1943. otišao u partizane, a klub je registrovan zvanično tek 1953.

Najbolji rezultati ostvarivani su u podsaveznom rangu od 1957. do 1963. godine, a na veće rezultate čekalo se do danas.

U sezoni 2017/2018, klub je ušao u drugu ligu i sada se sanja ulazak u elitno društvo.

Inače, u hrvatskom fudbalu, nema mnogo prostora za kalkulacije, samo jedan tim ispada iz prve lige i borba za opstanak je žestoka.

Lokomotiva Zagreb je trenutno 10. u ligi i preti joj ispadanje, a Dragovoljac i BSK su najveći rivali za elitu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram