Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srđan Jovanović trenutno je jedan od uvaženijih sudija u UEFA, ali kada na red dođe derbi, sve to brzo padne u vodu u očima navijača Crvene zvezde i Partizana.

Poznato je koliko naelektrisanosti nosi svaki derbi u Srbiji, čak i uz VAR, to najbolje zna i Milorad Mažić, koji je svojevremeno sudio veliki broj derbija i verovatno mu je čak i bilo teže u Humskoj i Ljutice Bogdana nego u finalu Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

U sličnoj situaciji je sada Srđan Jovanović, koji je u evropskim okvirima krenuo Mažićevim stopama i sve češće dobija poverenje za velike mečeve u Ligi šampiona.

U decembru 2021, Jovanović je postao jedan od osam sudija koji su stekli status elitnih za drugi deo sezone 2021/2022 u Ligi šampiona, tu čast imao je samo Milorad Mažić od srpskih arbitara.

Najbolji srpski arbitar do tada je već sudio velike mečeve ove sezone, a svakako najveći bio je duel između Čelsija i Juventusa.

Tu je dobio zeleno svetlo za nastavak, pa je nedavno sudio i u pobedi Mančester sitija nad Sportingom sa 5:0 u Portugaliji.

Osim ovih mečeva, Jovanović je jesenas sudio i Dortmund – Sporting i Šahtjor – Real Madrid u Ligi šampiona, dok je u drugom po rangu klupskom takmičenju sudio meč između Fenerbahčea i Frankfurta.

Foto: AFP / Profimedia

Bila je 2021. sjajna za Srđana Jovanovića, pošto je na Evropskom prvenstvu bio izabran za četvrtog sudiju, dok je na Olimpijskim igrama u Tokiju postao prvi Srbin koji je bio glavni sudija na nekom meču.

Sada je dobro otvorio 2022. i važan ispit biće mu meč na Marakani. Čeka ga velika tenzija, Crvena zvezda brani titulu sa -5 na tabeli, Partizan gostuje posle teškog meča sa Spartom iz Praga.

Meč se igra u nedelju u 18 časova, a mnogi pogledi biće uprti baš u Jovanovića jer se svaka odluka „secira“ na derbiju bezbroj puta.

Biće ovo Jovanoviću i njegovoj ekipi treći međusobni susret večitih koji će suditi, ali drugi u prvenstvu jer je prošle godine delio pravdu u finalu Kupa – kakav je tu posao imao, svedoči i naslovna fotografija ovog teksta.

Srđan Jovanović sudi Sporting - Mančester siti
Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

Prvi derbi, 161. u Humskoj, nije ostao navijačima Zvezde u lepom sećanju, poništo je čist gol gostima i posle toga su crno-beli slavili sa 2:0. U toj situaciji, i sudijska komisija je utvrdila grešku i da je Jovanović stajao izvan kaznenog prostora, u poziciji iz koje nije mogao da vidi jasno situaciju.

Zbog toga ga je napao Zvezdan Terzić.

„Pravili su pritisak čitave nedelje kroz medije, pa na sudiju Jovanovića, iako smo išli na sastanak sa FSS. Jovanoviću sam rekao, ne sviđa mi se što sudiš, znam da si proglašen kao partizanovac, ali verujem da želiš u Evropi da napreduješ i da nećeš to zloupotrebiti. Ali on je zloupotrebio, i poništen nam je čist gol“, rekao je Terzić tada, 2019. godine.

Imali su i partizanovci šta da zamere Jovanoviću, razlog je poraz od Vojvodine sa 3:2 u mandatu Sava Miloševića, koji je gađao flašicom sudiju zbog jedne odluke  da se ne svira faul nad Sadikom u kontri crno-belih.

„Nakon brutalne krađe u Novom Sadu, kompletnog inženjeringa sudijske organizacije u sadejstvu sa čelnicima FSS-a, FK Partizan je zakazao sednicu Odbora za hitna pitanja“, poručili su iz kluba tada, a Milošević je posle toga otišao iz Partizana.

Čak i na internacionalnom nivou je Jovanović bio na udaru, sudio je meč AEL – PAOK, pa ga je napao predsednik tima iz Larise zbog poraza od 2:1.

„Srpski pljačkaš nam je stao na put. Džeparoš. Srećan mu odmor na Halkidikiju na leto. Danas smo posle mnogo godina imali priliku da vidimo stranog sudiju u Larisi. Pojma nismo imali zašto su ga doveli. Sada znamo. Da nas opljačka. Umesto deset faulova za nas, svih deset je dosudio za PAOK. Ljudi, da li ste ozbiljni? Doveli ste čoveka iz drugog najprljavijeg prvenstva u Evropi posle Kipra da nam sudi. Čestitke čelnicima saveza“, naveo je Aleksis Kugijas, prvi čovek Larise.

U oktobru prošle godine, Jovanović je u meču Fejenorda i Volfsbergera svirao tri penala za Austrijance, a nimalo blag posle meča nije bio trener Holanđana Dik Advokat, inače nekadašnji selektor Srbije.

„Taj čovek je drama, dva od tri penala su sigurno bili neopravdani. Ali nema razloga da upiremo prst u sudiju, trebalo je da budemo pametniji. Ako već nisi u igri, pritom ti sviraju ovakve penale, onda nemaš nikakve šanse“, grmeo je Advokat.

Poslednji derbi bio je paklen za Jovanovića, pošto je došlo do incidenata u finalu Kupa.

Krstović je provocirao Stojkovića, on je odgovorio, a došlo je i do opšte tuče na terenu. Zvezda je posle 0:0 osvojila Kup sa 4:3 preko penala, Krstović i Stojković su dobili po žuti, Gobeljić je isključen jer je slavio tako što je spustio šorts pred Stojkovićem.

BONUS VIDEO Pjerluiđi Kolina – najbolji fudbalski sudija svih vremena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar