Foto: EPA/ANDRE KOSTERS

Mečevi Srbije i Portugala su uglavnom donosili vrhunski fudbal, ali je povremeno bilo i dosta tenzija. Najveći incident desio se septembra 2007. godine na meču (1:1) kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kada je selektor domaćina Luis Felipe Skolari pesnicom krenuo da udari našeg fudbalera Ivicu Dragutinovića.

Fudbaleri Srbije su jedva smirili Dragutinovića, koji je želeo da se obračuna sa tada 58-godišnjim trenerom. Ipak, Nemanja Vidić ga je uhvatio i odvukao daleko kako bi sprečio da se incident još više rasplamsa.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon meča Skolari se pravdao kako je to učinio da bi odbranio svog igrača Rikarda Kvarežmu.

„Dragutinović se pojavio ispred mene, ali ga nisam ni pipnuo. Samo sam ga dotakao po kosi“, rekao je Skolari.

Nakon toga je reagovao i tadašnji selektor Srbije Havijer Klemente koji je tražio kaznu za kolegu sa protivničke klupe.

“Potez Skolarija je blago rečeno nedopustiv. Sramota je da se tako ponaša selektor koji je osvojio prvenstvo sveta. Mislim da bi UEFA morala hitno da se pozabavi ovim slučajem. Ne mogu da shvatim da takav trener ne može sportski da podnese neuspeh. Portugalci su pokazali da ne znaju šta je fer-plej, jer nam nisu vratili loptu kad smo je izbacili da bi se Vidiću ukazala pomoć“, naglasio je Klemente.

Dragutinović je takođe izjavio da je postupak Skolarija skandalozan.

 

“Naš pvi nesporazum nastao je nakon što Kvarežma nije hteo da nam vrati loptu iz auta kada smo je izbacili zbog Vidića. Portugalski selektor je još tada hteo da me isprovocira, ali nisam naseo. Sudija Merk je posle svega meni pokazao crveni katon, a svi su videli da je Skolari mene udario. Očekujem da UEFA promeni tu odluku i kazni Skolarija”, pričao je tada srpski defanzivac.

Nakon svega je Skolari priznao grešku i uputio izvinjenje portugalskom narodu, igračima, Savezu i UEFA.

„Izvinjavam se, nisam bezgrešan. Svako pravi greške, a to je bio trenutak u kom sam izgubio glavu. Jasno sam razumeo srpskog igrača koji je na španskom jeziku vređao moju familiju i to me je žestoko pogodilo. Moja reakcija bila je pogrešna i nije trebalo da se desi, ali svako drugi na mom mestu verovatno bi isto reagovao. Svestan sam da će me UEFA kazniti i prihvatiću svaku sankciju.“

UEFA je Skolarija suspendovala na četiri utakmice i morao je da plati 12.000 evra zbog ovog incidenta. Dragutinović je suspendovan na dve utakmice.

Foto: EPA/ANDRE KOSTERS © 2007

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar