Foto: REUTERS/Carl Recine

Prva jutarnja kafa, ali i poslednja koju je popio u Dohi, selektoru fudbalske reprezentacije Draganu Stojkoviću Piksiju izgleda nije bila gorka, uprkos činjenici da se po njenom ispijanju oprostio od Katara i Svetskog prvenstva. 

Foto: Promo

Posetite Aroma markete i osetite duh Mundijala i u Srbiji.

Dobro raspoložen sedeo je na terasi hotela “Riksos” u društvu saradnika Gorana Đorovića, Bratislava Živkovića, Stevana Dike Stojanovića i Zorana Filipovića, i poručio i onima koji ga vole, ali i onima koji bi da mu vide leđa, da putuje iz Dohe u Beograd, a ne u Pariz, što bi neki, prema njegovim rečima, najviše voleli.

Jasno je kao dan da će sada krenuti lov na Piksijev skalp, a neuspeh na Mundijalu, s kojeg se Srbija vratila s jednim osvojenim bodom, čak osam primljenih golova i poslednjim mestom u G grupi, odličan je šlagvort da se oglase trube i puste kerovi goniči. Očekujemo da obračun s Piksijem ne bude do istrebljenja, već više kao kresanje krila Stojkoviću i njegovo resetovanje u selektorske okvire.

PROČITAJTE JOŠ

Želimo zapravo da kažemo da sada, kada je reprezentacija bez obaveza do kraja januara i američke turneje svi mogu da se fokusiraju na odložene izbore pocetkom sledeće godine, a od njih bi mogao da zavisi i status selektora Stojkovića.

Ne zato što bi neko zeleo da ga skloni, jer bolji izbor od Piksija, bez obzira ma sve sto se dešavalo u Kataru, jednostavno sada ne postoji. Pitanje je, međutim, ko će biti novi predsednik, iako su mnogi već ustoličili Branislava Nedimovića, bivšeg ministra poljoprivrede, i da li selektor ima nameru da sarađuje s njim.

Nema sumnje da će mnogo tražiti Piksijevu glavi, jer smatraju da se selektor iskače iz svojih nadležnosti i želi da kadrira u Fudbalskom savezu Srbije.

Šta god da se desilo na Svetskom prvenstvu u Kataru ili da se desi u naredna dva meseca, za srpski fudbal bi bilo najbolje da Stojković nastavi posao koji je počeo i koji ugovorom treba da radi do Evropskog prvenstva 2024. godine. Cilj je da Srbija posle 24 godine konačno zaigra za Evropskom prvenstvu, a ako je suditi po prvim reakcijama Piksija u Kataru, ali i po njegovim izrazima lica i gestikulacijama, on želi da ponovi rezultat koji je napravio u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022.

PROČITAJTE JOŠ

I još jedan osvrt na Mundijal. Prolazi polako prvi dan bez Srbije u Kataru, a naši ljudi koji su i dalje u Dohi kao da su tek danas, kada je autobus s reprezentativcima napustio hotel, postali svesni šta se desilo minulog petka iz ponoć.

“Odoše. Ljudi, pa mi smo stvarno izbačeni”, kao da su se navijači probudili tek dva dana posle meča sa Švajcarskom.

U Dohi se već vidi da je završena grupna faza takmičenja. Gužve se polako smanjuju, pesma u metroima se polako utišava, ali i dalje ne staje. I u medija centru manje je vreve. Ono što jeste dobro, konačno možemo da uživamo u fudbalu, da zavaljeni gledamo utakmice.

Srbija nam je priredila stres i praćenje njenih utakmica bilo je moguće samo u grču i s ivice stolice. Neka se niko ne ljuti, ali fudbal će nam sada biti lepši.

BONUS VIDEO Žikica Babović: Ispraćaj fudbalera iz Katara