Đerdan Šaćiri i Granit Džaka; Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Da smo igrali na Mundijalu neki odlučujući meč s Hrvatima, to bi, verujte, bio jedan prijateljski, takoreći bratski meč, bukvalno revijalna utakmica u odnosu na duel sa "Švajcarcima". Ko bi pomislio da reprezentacija podno Alpa može da ima istoriju sukoba sa Srbijom, koja je novo poglavlje dobila i u 3. kolu G grupe Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Foto:Nova.rs/Promo

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

U najavi utakmice nije moglo da se živi od pitanja, uglavnom novinara koji nisu izveštači iz ove dve zemlje, o Kosovu, o orlovima, zastavama, provokacijama i da to uglavnom zbog Granita Džake i Đerdana Šaćirija, reprezentativaca Švajcarske s Kosova, koji su i napravili ovu svinjariju još na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. Tada su ova dva igrača fudbal uveli u sferu šovinizma, stavljanjem zastava Kosova na kopačke i pokazivanjem „orlova“ posle golova, ali nije neistina i da su Srbi naseli na provokacije.

PROČITAJTE JOŠ

I u Kataru se ta priča nastavila.

Doduše, Švajcarci su posle Mundijala u Rusiji zapretili svojim naturalizovanim reprezentativcima da vode računa za koga igraju, da je Švajcarska u fokusu, a ne Kosovo, pa je kapiten Granit Džaka sputio loptu i pričao samo o fudbalu, čak i u razgovoru sa srpskim izveštačima.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

U jednom trenutku čak je i dobio aplauz od novinara, koji nisu iz Srbije, kada je rekao da ga ne interesuje polika, već samo fudbal i da pobedi Srbiju. Ali, to je Džaka kojeg ne znaju strani mediji. Čak i švajcarski se prave da ne znaju o čemu se radi. A, zna se. Džaka je odličan igrač (ako me pitate za mišljenje, p.a), i još bolji provokator (ne morate da me pitate za mišljenje, p.a.).

Džaka je posle pobede pokazao pravo lice i obukao je dres Jašarija (reprezentativca Švajcarske s prezimenom koje jasno aludira na teroristu s Kosova, Adema Jašarija, p.a.), ne da bi podržao kapitena mlade švajcarske reprezentacije, već da bi skupljao jeftine šovinističke poene. Toga bi se postideo čak i Šaćiri kojeg su srpski navijači bespotrebno i besmisleno u skandiranjima prozivali za neke koze.

Možda je Džaka pomisli da je mnogo „namazan“, pa posle pobede nad Srbijom daje omaž švajcarskom reprezentativcu koji je svakako budućnost, a sada je i deo njihovog tima, ali zapravo on je samo jedan obična provokator, koji ne ume da povuče granicu između sporta i politike. Ne ume i nije sposoban za to. Zato je i planirao da obuče dres Jašarija ako da gol ili Švajcarska pobedi. Sve ostalo su nebuloze i gluposti čoveka koji ne vidi dalje od svog nosa. Pa taman da sto puta igra za Arsenal ili neki drugi klub.

Srbija Švajcarska Foto:REUTERS/Marko Djurica

Malo ću da zloupotrebim ovaj prostor i da spomenem da „problemi“ sa Švajcarcima nisu počeli pojavom Granita Džake i Đerdana Šaćirija. Još 2001. godine Švajcarci su počeli da nas kinje. Doduše, i mi smo im pomogli jer mislimo da smo „nebeski narod“ i da druga pravila važe za nas, ali ipak pametno su iskoristili naše mane. Igrali smo, naime, te 2001. kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i pobedili smo u Bazelu 2:1. Sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi tada je igrao za Jugoslaviju, a selektor je bio Dejan Savićević, zapravo Dejo je bio na čelu selektorske komisije. I Švajcarci nam tog 1. septembra nam nisu dali da poletimo „jer smo se razvlačili na kontrolnim punktovima na aerodromu“. Poleteli smo tek sutradan uz abnormalne troškove noćenja na aerodromu. I nas i aviona.

Dakle, Švajcarci glume gospodu. Malo bi da budu mundijalisti, a malo bi da zajebavaju „balkanska plemena“.

I na kraju se vraćamo na početak.

Na čuvenu repliku „Ko je prvi počeo“, iz filma Danisa Tanovića „Ničija zemlja“.

Dušan Vlahović kaže da je njegovo hvatanje za međunožje kod gola za Srbiju bila „emotivna reakcija“. Džaka ne zna ni sam šta je radio. Podilazio je niskim strastima navijača, ali ne Švajcarske. Čiji dres nosi i čiji hleb jede.

Da li se Dušan Vlahović hvatao za međunožje – jeste. Da li je Dragan Stojković Piksi u kameru izgovorio neke psovke – jeste. Da li je sve bilo u žaru borbe – jeste. Da li je Džaka provocirao kada se tenzija utakmice spustila – jeste.

I zato je FIFA pokrenula istragu.

Na kraju svega fudbal je izgubio. Ni Srbija, ni Džaka, ni koze… Fudbal je izgubio.

BONUS VIDEO Navijače Švajcarske teraju sa tribina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare