Foto: FSS

Fudbaleri Srbije pobedili su Katar sa 4:0 u prijateljskom meču pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Srbija je od početka do kraja meča bila bolji tim, igrala je bržu tranziciju u napadu, pretila uglavnom sa bokova i žestoko namučila rivala presingom.

PROČITAJTE JOŠ

Na krilima su bili raspoloženi Filip Đuričić i Luka Jović, a povremeno se u prvom poluvremenu priključivao i debitant Veljko Birmančević.

Dušan Vlahović pretvorio se bar na pola meča u Dušana Tadića, pa je iz sredine diktirao tempo kontri i stvarao velike probleme odbrani svojim dodavanjima.

Tadić i Aleksandar Mitrović nisu igrali, ali nije ni bilo potrebe, pošto je Katar bio slabiji protivnik i to se videlo od uvodnih minuta.

Igrao se tek drugi kada je Đuričić sjajno prošao desnom stranom, odakle je centrirao i Kukhi je sproveo loptu u svoju mrežu autogolom za 1:0 u korist Srbije.

Baš kada je Katar presekao jedan napad, uputio prvi šut i pokazao da neće biti tako naivan rival, usledio je drugi gol Srbije.

Kontra, pas Vlahovića za Jovića, dribling Jovića ulevo, šut iz okreta i pogodak sa desetak metara za 2:0 u 18. minutu.

Samo minut kasnije Veljko Birmančević je kombinovao sa Vlahovićem, pa je i Dušan mogao da pogodi mrežu, ali je izblokiran.

Birmančević je potom pogodio stativu, Đuričić je u 34. minutu šutirao malo pored stative, pa je do poluvremena ostalo 2:0.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Drugi deo igre počeo je ulaskom Mileta Svilara na gol Srbije, ali i dobrim pokušajem Đuričića.

Njemu je u 53. minutu loptu sa desetak metara glavom spustio Jović, Filip je iz prve šutirao sa 18, 19 metara i poslao „projektil“ pored stative.

Tačno sat vremena se igralo kada je Dušan Vlahović dobio loptu od Đuričića, nakon što je Filip ukrao protivniku na polovini Katara.

Špic Fjorentine je kontru pretvorio u rutinski gol za 3:0. Pet minuta kasnije petom je poslao pas za Đuričića za novi zicer.

Katarski golman je odbranio, da bi Lazović minut kasnije pucao pored stative sa dvadesetak metara. Tu se lepi potezi nisu završili već je Vlahović na centaršut Lazovića izveo makazice u 74. minutu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Alšeb je to odbranio grudima, ne znajući gde će tačno lopta da ode, pa je domaćin narednog Mundijala i u toj situaciji imao sreće.

Svilar je dobro odbranio u 79. minutu, ali se videlo da po levoj strani ima prostora koji u odbrani „orlova“ treba popuniti.

Konačan rezultat postavio je Nikola Milenković, posle centaršuta Andrije Živkovića iz kornera, glavom je pogodio metu za 4:0.

Manji propusti u odbrani se do kraja meča nisu osvetili, pa Srbija u dobrom raspoloženju dočekuje mečeve sa Luksemburgom i Irskom.

Ova dva meča imaju takmičarski značaj i mogu da budu presudna za plasman „orlova“ na Mundijal. Prvo se igra sa Luksemburgom, četvrtog septembra u Beogradu, zatim i sedmog sa Irskom u Dablinu.

Srbija – Katar 4:0 (2:0)

(Kukhi 2 ag, Jović 18, Vlahović 60, Milenković 85)

Stadion: Nađerdei Sudija: Filip Glova (Slovačka)

Srbija: Rajković (od 46. Svilar), Pavlović, Nastasić (od 46. Veljković), Milenković, Birmančević (od 55. Živković), Maksimović (od 63. Račić), Gudelj (od 55. Lukić), Lazović (od 76. Radonjić), Đuričić, Vlahović, Jović. Selektor: Dragan Stojković

Katar: Alšeb, Migel, Hasan (od 73. Elamin), Albajati (od 85. Marafi), Salman, Alaeldin (od 61. Asadala), Alhajdos (od 61. Afif), Budijaf (od 73. Madibo), Alravi, Kukhi, Ali (od 85. Jusef Razak). Selektor: Feliks Sančez

Drugo poluvreme:

90′ Dva promašena zicera Srbije

Vlahović je u obe situacije mogao da overi pobedu i stavi tačku. Prvi put je šutirao preko gola, drugi put mu je golman skinuo loptu kada je probao da ga obiđe.

85′ GOOOOL! Milenković za 4:0

Korner posle dobrog šuta Živkovića u bliži ugao, upravo ga je Žile i izveo i Milenković je zakucao loptu glavom o zemlju, a onda u mrežu.

83′ Mirniji period igre, Katar opasniji

Počeli su da igraju presing igrači u crvenim dresovima, odbrana Srbije sa tim lako izlazi na kraj za sada, mada je bilo nekoliko solidnih prilika.

74′ Makazice Vlahovića!

Lazović mu je namestio loptu odličnim centaršutem, Dušan je izveo makazice i Alšeb je grudima odbranio udarac. Da je lopta išla malo više ulevo, to bi bio pogodak.

72′ Prva velika šansa za Katar

Hasan se ubacio po levom krilu iza leđa odbrane i iskosa šutirao ka Svilaru, ali su sudije sa velikim zakašnjenjem pokazale da je bio ofsajdu pri prijemu lopte.

69′ Dve pretnje Katarana

Prvi put iz uigrane kombinacije posle slobodnog udarca odbranio je Svilar šut po zemlji,  drugoj situaciji je Svilar morao da bude na oprezu zbog oštrog centaršuta po zemlji. Na kraju se dobro završilo po naš tim.

65′ Žoga bonito Srbije!

Vlahović je poslao petom pas za Đuričića, ovaj je izašao sam ispred golmana i čuvar mreže Katara mu je odbranio čistu šansu. U sledećoj akciji je Lazović „tukao“ sa dvadesetak metara, malo pored gola.

60′ GOOOOL! Vlahović za 3:0!

Dobio je pas u sredini, ali je čitav posao obavio Đuričić koji je uzeo ovu loptu na četrdesetak metara od gola Katara. Prosledio ju je odmah do Dušana, ovaj je istrčao akciju do kraja i po zemlji šutirao u ugao.

Samo minut ranije, Dušan se nervirao jer je bio u ofsajdu u akciji iz koje je takođe zatresena mreža Katara, samo što je taj pogodak poništen.

53′ Šteta! Lopta malo pored gola

Gudelj je sjajno okrenuo rivala driblingom, lopta je otišla na bok, odakle je upućen centaršut za Jovića, igrač Reala je glavom spustio loptu za Đuričića, koji je iz prve sa 18 metara poslao projektil pored gola.

50′ Jović je bio malo sebičan

Dobio je loptu na levoj strani, tamo je imao opciju da pronađe nekog u sredini ili da proba da prođe, odlučio se za ovo drugo i pustio predug for, pa je ostao bez lopte.

46′ Počelo drugo poluvreme, Svilar debituje

Mile je zamenio Rajkovića na na golu Srbije.

Prvo poluvreme:

45′ Srbija neuporedivo bolja

Gotovo je prvo poluvreme, mirno je privedeno kraju, šut Jovića je bio poslednje uzbuđenje, pa je u prvih 45 minuta ostalo 2:0.

41′ Šut Jovića – mogao je i preciznije

Po sredini je išla lopta koju je uputio napadač Real Madrida, pa je golman Katara Alšeb bez mnogo problema uspeo da odbrani taj udarac.

34′ Malo je falilo za 3:0!

Vlahović u kontri ide po sredini, oproban recept, sa obe strane se otvaraju dvojica igrača i Dušan šalje desno za Đuričića koji šutira tik pored stative gola Katara sa nekih desetak metara.

32′ Sjajno idu lopte kroz sredinu…

To je ono što se može zapaziti u ovih pola sata igre. Veoma dobro se ubacuju ofanzivni igrači Srbije i vrebaju šansu čak i u mirnijem periodu igre kao sada. Vlahović je bio u ofsajdu, osim toga nije bilo ozbiljnijih uzbuđenja.

Luka Jović daje drugi gol Srbije protiv Katara, Foto: Nova S

23′ Nova šansa za Srbiju

„Orlovi“ su u naletu, koji nije u 3:0 pretvorio Filip Đuričić. On je uz Vlahovića za sada akter svih opasnijih šansi našeg tima, ali je ovog puta probao sam i nije prošlo.

19′ Stativa! Odlično igra Vlahović

Opet je kroz sredinu išao napadač Fjorentine, odložio je levo loptu za Birmančevića, dobio povratni pas i šutirao, ali je izblokiran. Lopta se odbila do Birmančevića koji je sa leve strane iskosa pogodio stativu, ali ne i mrežu.

18′ GOOOOL! Jović pogodio, Srbija vodi 2:0

Đuričić je uzeo loptu, Vlahović je vukao napad kroz sredinu, prosledio pas za Jovića desno, ovaj je izdriblao jednog igrača Katara, šutirao iz okreta sa desetak metara i pogodio metu.

Foto: FSS

11′ Greška Srbije, Katar neće biti naivan

Odbrana našeg tima je zakazala, igrači u crvenim dresovima su pokupili loptu i krenuli ka golu Rajkovića, Ali je presekao pas i šutirao sa ivice šesnaesterca bez opasnosti jer je blokiran.

7′ Prvi pokušaj Katara!

Rajković je relativno lako ukrotio loptu upućenu sa više od 25 metara iz sredine. Odskočila je posle šuta igrača Katara nekoliko puta, pre nego što je završila u rukama srpskog golmana.

2′ GOOOOOL! Vodi Srbija 1:0

Đuričić je hitro istrčao po desnom krilu, centrirao je u sredinu, tamo je nespretno reagovao Kukhi, dok je golman Katara već bio izašao sa svoje gol-linije da bi presekao centaršut. To se osvetilo, pa sa peterca nije mogao da se vrati i odbrani.

1′ Počeo je meč u Debrecinu!

Možete ga uživo gledati na televiziji Nova S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar