Foto: Starsport

Pronaći ćete se možda među onima koji su prekršteno držali prste pred utakmicu Srbije i Luksemburga, a verovatno će i pred sledeću protiv Irske.

Jesmo mi videli da je naša reprezentacija odigrala veoma dobro tamo u martu, uzela sedam bodova iz tri meča, jesmo videli i da je Katar pobedila sa 4:0, ali ipak…

PROČITAJTE JOŠ:

Neki zbog tiketa u kladionicama, drugi čisto zbog sentimenta, uglavnom su se razumno pribojavali da Luksemburg ne bude neka nova mina.

Nije da ih nismo izgazili u prethodnih 20 godina! Toliko, da smo do sada iks puta odleteli u paramparčad. Nije ni čudo što smo sad oprezni pred svaki meč koji igra Srbija.

I opet se nekako sastavismo. Žal je što na Marakani u subotu nije bilo više ljudi, jer su fudbaleri to zaslužili svojim igrama.

Genijalan pas Sergeja Milinković-Savića načeo je odbranu, a šut Mitrovića mrežu Luksemburga u trenutku kad su dešavanja na terenu kao da su „vrištala“ da će se mreža tresti.

Mitar je prvi gol dao u 22. minutu, ponovio isto u 35. i već tada je bilo jasno da je Srbija na dobrom putu da čekira i treći trijumf u četiri meča.

Loš nagoveštaj bio je pogodak Tila u 77. jer je posle tridesetak minuta hibernacije u drugom delu, kaznio malo opuštanje u odbrani. Ta opomena bi ranije možda bila nedovoljna za srpski tim, sada to nije slučaj.

Čim su primili gol, Stojkovićevi igrači su videli da nema šale, opet su zategli igru u napadu i samo četiri minuta bilo je potrebno da Mitrović natera Maksima Šanoa na autogol, pre nego je Nikola Milenković zaokružio pobedu 4:1.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Gledajte Srbiju na SBB i EON platformi

Utakmice Srbije ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Ne treba zaboraviti da je Luksemburg tim koja ima šest bodova u grupi A i protiv Portugala je prva poveo golom Rodrigeza, u meču pre pola godine.

Ako ni zbog čega drugog, ne treba ih potceniti jer su pobedili Irsku i Azerbejdžan. Irci, s druge strane imaju samo bod i gledaju na predstojeći meč sa Srbijom kao ključni.

Kad pogledate šta Kevin Dojl, bivši igrač Redinga, Vulvsa, KPR-a i ostali tvrde po medijima, stiče se utisak kao da im je utakmica sa „Orlovima“ borba za goli život.

Šejn Dafi je tek koji minut pred kraj meča u subotu sprečio bruku koju je Srbija već doživela protiv Azerbejdžana.

Dragan Stojković, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.r

Irci su odigrali 1:1 na svom terenu i sada na istom mestu u Dablinu čekaju raspucane Srbe koji su u prethodna dva meča dali osam golova.

Da nas to ne zavara, može biti da su se izduvali kao izbušena guma, pošto su pre samo nekoliko dana imali pobedu protiv Portugala u džepu sve do pred nadoknadu.

Onda je vaskrsao Kristijano Ronaldo, koji je pre toga promašio penal, zaslužio crveni, pa ipak ostao na terenu i skršio je snove Iraca o senzaciji u sedam minuta (2:1).

Uostalom, sećamo se i koliko su nama problema stvorili, iako smo im dali tri komada na Marakani, uz onaj jedan maestralan lob Mitrovića.

Foto: Starsport

„Bili smo izvanredni protiv Portugala, igrali smo dobro i protiv Mađarske u prošloj utakmici, dali smo četiri gola, isto i protiv Katara solidna partija, loše protiv Luksemburga, protiv Srbije odlično. Mnoga skorašnja izdanja bila su nam veoma, veoma zadovoljavajuća“, rekao je Stiven Keni, selektor Irske, posle utakmice sa Azerbejdžanom.

Voleo bi on da pretoči te igre u rezultate, ali se valjda nešto pita i Piksi. Zna to i Keni.

„Samo jedan ide dalje iz grupe i Portugal i Srbija su već sakupili dosta bodova, pa je i pre remija bilo jasno da će biti teško kvalifikovati se za Mundijal… Moramo da se pridignemo, stresemo prašinu sa sebe i spremimo se za Srbe. Pobedili su ubedljivo, nama je treća utakmica u šest dana i moramo da namestimo glave da bismo odigrali dobar meč protiv veoma dobrog srpskog tima“, konstatovao je Keni.

Ircima se vraća Kalum Robinson, za koga selektor kaže da će biti konkurent za startnu postavu. Dao je tri gola na četiri utakmice u Čempionšipu i tu treba povesti računa.

Alan Braun, koji je „Orlovima“ dao gol u Beogradu, takođe će biti u timu uz Lijama Skejlsa, ali i Meta Doertija iz Totenhema.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Međutim, Srbija u timu ima Aleksandra Mitrovića, koji je Luksemburgu dao dva gola i ima ih ukupno sedam na vrhu liste strelaca u kvalifikacijama posle četiri meča.

Već to je, uz raspoloženog Dušana Vlahovića, koji je u okršaju sa Katarom lopte delio kao plejmejker, ali i Sergeja, Tadića i ostale u ovakvom izdanju, već dovoljna preporuka da „Orlovi“ mogu da odigraju još jedan dobar meč.

Više nećemo da držimo prekrštene prste i molimo se za što bolji rezultat, videli smo da mogu i da pobede, ali i da se vrate kad gube, tako da sve u suštini zavisi od njih.

Ali to ne znači da ne treba da budu oprezni, posebno u odbrani. Niski Diogo Žota je davao golove glavom, Braun je posle centaršuta nadskočio Mladenovića, a Srbija je primila šest golova do sada.

Bilo bi dobro da sada sačuva mrežu, jer bi u tom slučaju raspoložena navala u dva poteza mogla da reši meč i gurne Irce u još dublji „kanal“.

Navijači Srbije nadaju se pobedi protiv Irske, kako bi Piksi i ekipa nastavili da „nerviraju“ Portugalce, dok su ispred njih na tabeli. I tako sve do kraja kvalifikacija, što da ne?

BONUS VIDEO: Piksijeva reakcija posle utakmice i pobede nad Katarom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar