Fudbalska reprezentacija SCG
Foto: VINCENZO PINTO / AFP / Profimedia

Morate pobediti sopstveni strah da biste bili najbolja verzija sebe. Barem to govore motivacioni govornici koji ovih dana iskaču iz ormara, frižidera i svakog kutka interneta. Ipak, Srbija će upravo to morati da uradi na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj sledeće godine.

Sudbina očigledno ima smisla za humor, a pitanje svih pitanja je u kojoj meri će fudbaleri Srbije učiniti da sudbina bude u njihovim rukama.

PROČITAJTE JOŠ

Prošlo je 17 godina od poraza koji je predstavljen kao istorijska bruka. I zaista jeste jer se možda ne sećate živo svih utakmica reprezentacije, ali te večeri svi pamte i te kako dobro. Pre 17 godina je Srbija stigla u Nemačku kao tim koji je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo primio tek jedan jedini gol.

I onda raspad sistema. Da li je Ilija Petković trebalo da pozove sina ili ne, bila je udarna tema. Nemanja Vidić se povredio, pa je vođa defanzive morao da gleda kako Mladen Krstajić i Goran Gavrančić kapituliraju pred naletima Argentine.

Da, jedino prvenstvo na kom je zemlja igrala pod imenom Srbija i Crna Gora završeno je katastrofalno. SCG je takmičenje na Mundijalu završila kao poslednja, 32. od 32 tima. I sudbina je htela da poigra sa nama jer će Srbija, sada kao samostalna po prvi put igrati na Evropskom prvenstvu, ali će ići na mesto koje navijači žele da zaborave što pre. Zapravo na dva mesta.

„Orlovi“ će u grupi C takmičenje započeti duelom sa Engleskom 16. juna od 21.00 na stadionu Šalkea u Gelzenkirhenu. Zvuči vam poznato? Upravo na ovom stadionu je Argentina demolirala SCG sa 6:0, a jedan od golova postignut je nakon čak 26 dodira. Pamti se ovaj susret i po tome što je Mateja Kežman otišao ranije na kupanje jer je u 65. minutu dobio crveni karton. Pamti se i po tome što je Dijego Armando Maradona bio na tribinama i gledao feštu Južnoamerikanaca.

Pamti se i po tome što je Lionel Mesi postigao prvi gol za „gaučose“ na zvaničnim utakmicama i debitovao na Mundijalu koji je osvojio 16 godina kasnije. Znate šta je još isto? Tačno 18 godina kasnije se meč Srbija i Engleske igra na istom stadionu i istog datuma!

„Veltins Arena“ kako se danas zove prima do 62.271 navijača, ali će za Evropsko prvenstvo verovatno biti moguće tek 54.740 karata. Izgradnja stadiona je koštala 191 milion evra. Doduše, ovaj stadion ni Engleska ne pamti po dobrom jer je Portugal na istom Svetskom prvenstvu posle penala eliminisao nakon što je Vejn Runi dobio crveni karton što je to tražio Kristijano Ronaldo (zbog čega se kasnije našao na udaru engleske štampe).

Dakle, biće to mesto na kom će se ponovo pojaviti mnogi „duhovi iz ormara“.

I onda se Srbija seli na drugi stadion na kom će odigrati preostala dva meča grupne faze. Najpre protiv Slovenije 20. juna od 15.00, a onda i protiv Danske 25. juna od 21.00 „orlovi“ će igrati na „Alijanc areni“, koja u Srbiji zahvaljujući politici, predstavlja ideal kome se stremi kada se grade novi stadioni.

Ovaj stadion pamtimo po tome što su igrale dve selekcije koje su već ispale sa Mundijala u tom momentu. Srbija i Crna Gora protiv Obale Slonovače. Pamti se i po preokretu koji su napravili Didijer Drogba i saigrači protiv SCG. Poveli su „plavi“ golom Nikole Žigića u 10. minutu, a onda je Saša Ilić pogodio za 2:0. Bili su to jedini golovi SCG, ali to ne znači da su bili dovoljni i za bod. Dindan je pogodio najpre sa penala u 37, a onda i u 67. minutu iz igre. Salomon Kalu je započatio sudbinu SCG golom u 86. minutu sa penala.

„Alijanc arena“ je tako ostala još jedno poprište košmara koji je trebalo brzo potisnuti.

Ovog puta Piksijevi izabranici imaju priliku da promene sudbinu i da se dva stadiona pamte po istorijskog plasmanu u nokaut fazu.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi posle meča protiv Bugarske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar