Đorđe Petrović
Foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

"Prokleta je Amerika i zlato što sja", reči su Bobana Zdravkovića iz pesme "Prokleta je Amerika" koju je napisao u vremenu kada je mnogo ljudi odlazilo iz Srbije i svoju sreću počelo da traži "preko bare". Dvadesetak godina kasnije nešto slično se dešava i sa mladim fudbalerima koji u sve većem broju iz srpskih klubova odlaze u američku MLS ligu.

Poslednji od njih jeste Strahinja Tanasijević koji će posle 17 odigranih mečeva u Superligi otići u Njujork u transferu vrednom 300.000 evra, iako je njegova tržišna vrednost u ovom momentu dva i po puta veća.

Iako ima svega 26 godina, Tanasijević je u profesionalnom fudbalu već osam godina kada je iz mlađih kategorija Rada prešao u prvi tim. U nastavku karijere nastupao je za Žarkovo, Kijevo, Pariz, Čukarički i Mladost GAT pre nego što je u julu 2023. stigao u Spartak.

PROČITAJTE JOŠ

Njujork će uskoro ozvaničiti i transfer mladog napadača Jovana Mijatovića koji odlazi u MLS ligu za 10.000.000 evra, dok će Crvena zvezda dobiti i 15 procenata od naredne prodaje.

Ovo je rekordan transfer u istoriji kluba, što jasno govori koliko poverenja u mlade igrače iz Srbije imaju američki klubovi.

Mlada nada Crvene zvezde odigrala je 36 utakmica za tim sa Marakane, što mu je bilo dovoljno da deset puta zatrese mrežu i tri puta asistira.

Sjajne partije privukle su pažnju velikog broja klubova iz inostranstva, a Mijatović će karijeru nastaviti u ekipi koja posluje u okviru iste grupacije kojoj pripada i Mančester siti, te će biti na oku aktuelnom prvaku Evrope.

Tokom leta u Los Anđeles Galaksi stigao je i golman Novak Mićović koji je prošao sve mlađe kategorije Čukaričkog.

Marko Ilić (26), bivši golman belgijskog Kortrajka, koji je nekoliko puta dobijao poziv za reprezentaciju Srbije, a branio samo protiv Jamajke na prijateljskom susretu, čuva mrežu Kolorada od leta prethodne godine.

Nekadašnji golman Voždovca ima 26 godina, bio je više puta na Piksijevom oku, dobijao je pohvale u Belgiji, pa je uoči objavljivanja spiska za Mundijal u Kataru priznao da se nada da će ići na prvenstvo.

Kolega Mićovića i Ilića, Đorđe Petrović, pokazao je ostalim momcima da je moguće iz Amerike otići u veliki evropski klub.

Naime, Petrović je posle Čukaričkog završio u Nju Inglandu gde je primećen od strane Čelsija koji ga je kasnije kupio za 14 miliona evra.

Trebalo je malo vremena da zablista na golu „plavaca“, ali posle povrede prvog golmana Roberta Sančeza, Petrović je iskoristio šansu i brzo postao miljenik navijača.

Ipak, nije pomogla svima MLS liga, a to se najbolje vidi u slučaju napadača Dejana Joveljića.

Nekadašnji član crveno-belih napustio je Marakanu 2020. godine, ali mu je prva stanica bio Frankfurt gde je branio boje Ajntrahta. Nosio je zatim dresove Anderlehta i Volfsbergera, da bi 2021. za 3,5 miliona evra otišao u LA Galaksi.

Na 90 mečeva za tri godine Joveljić je postigao 24 gola i dodao devet asistencija, što je zaista solidan učinak za mladog napadača. Ipak, nije uspeo da do sada pronađe neki angažman u Evropi, iako se očekivalo da će već u ovim godinama (24) biti jedan od najboljih strelaca u Ligi šampiona.

Dejan Joveljić Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Svoju šansu u Americi traže još uvek štoper Ranko Veselinović (24), ali i Nikola Petković (20) za koga je Šarlot dao čak tri miliona evra Čukaričkom.

Glavna meta fudbalera iz Amerike trenutno dolazi iz Premijer lige, dok u ostalim „ligama petice“ još uvek nema toliko puno interesovanja za njih.

Ukoliko se to promeni još veći plus bio bi odlazak u „obećanu zemlju“, ali ujedno trenutno predstavlja i veliki minus.


Srbi u Americi

Dejan Joveljić (24) – Los Anđeles Galaksi

Ranko Veselinović (24) – Vankuver

Nemanja Radoja (31) Sporting Kanzas Siti

Marko Ilić (26) – Kolorado

Strahinja Tanasijević (26) – Njujork

Novak Mićović (22) – Los Anđeles Galaksi

Jovan Mijatović (18) – Njujork

BONUS VIDEO Svašta se ovde dešavalo, ali… Gol je!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar