Španija prvak Evrope u fudbalu Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

Fudbaleri Španije pobedili su Englesku u finalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj sa 2:1 i postala je prvak Evrope.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

„Furija“ je do rekordne, četvrte titule, stigla na ubedljiv način tako što je pobedila svakog od protivnika na putu do finala, gde je Engleska pala posle uzbudljive završnice.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobednika je odlučio gol Mikela Ojarzabala u 86. minutu utakmice, posle čega je Engleska imala šansu da izjednači i momci u crvenim dresovima su bukvalno sa gol-linije vadili loptu i mogli da počnu sa slavljem.

Španci su pokazali i na Olimpijskom stadionu u Berlinu da imaju više od igre, Englezi su pak podsetili da ih ne treba nikad otpisivati i kad deluju totalno pogubljeno, jer imaju suvi kvalitet pojedinaca koji se video u nekim momentima.

Moglo je finale da bude završeno i ubedljivije, ali je moglo da ode i u produžetke, jer je utisak da je Engleska koristila svoje šanse, a da Španci nisu sve svoje koje su stvorili.

I ovako im je na kraju bilo dovoljno da overe trijumf i ponove uspeh koji su ostvarivali i 2008. i 2012. godine, dok Englezi nastavljaju da čekaju na prvi veliki trofej od 1966. godine.

Prvo poluvreme finala Evropskog prvenstva pokazalo je da ni Španija ni Engleska nisu bile spremne da krenu grlom u jagode.

Videlo se od starta da će Englezi igrati u skladu sa onim što je i najavio njihov selektor Geret Sautgejt – strpljivo.

Od starta im je olakšavalo posao to što je odbrana funkcionisala odlično, pa je Džon Stouns do petog minuta već počeo da skuplja presečene i blokirane lopte.

U 12. minutu se naspram njega našao Niko Vilijams i to je bila prva situacija kada se igraču Španije otvorilo malo više prostora.

Driblao je pored Stounsa ulevo, prošao, ali ga je defanzivac Engleske sjajno sustigao i uklizao u poslednjem trenutku da spreči zicer i verovatno gol sa možda desetak metara.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Španci su preko Le Normana probali da priprete posle kornera u 13. minutu, usledilo je nekoliko minuta inicijative Engleza koji su uglavnom čekali svoje šanse.

Lamin Jamal je uglavnom bio zaboravljen na desnoj strani španskog napada, Hari Kejn je prvi „požuteo“ na sredini prvog dela igre, a tada je bilo i provokacija kada je Dani Karvahal rukama provocirao Bukaja Saku da „plače“ kod sudija posle blagih startova.

Španci su u 30. minutu mogli da otvore opasnu šansu da je Alvaro Morata bolje prosledio loptu u prostor za Danija Olma, koji je pet minuta kasnije nedovoljno jako i precizno šutirao sa distance.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Englezi su u finišu poluvremena imali dve prilike, najpre posle greške Karvahala i ukradene lopte Belingema, te proigravanja za Kejna, kog je u poslednjem trenutku blokirao Rodri na 16 metara.

Zatim i posle faula Vilijamsa i lopte sa desne strane ka drugoj stativi za Fila Fodena. Igrač Mančester sitija je uhvatio volej, poslao je u prvom minutu nadoknade loptu u bliži ugao i okvir gola Unaja Simona, ali je ostalo 0:0.

A onda je drugo poluvreme počelo velikim praskom. Prvo zato što je selektor Španije izveo Rodrija i uveo Martina Zubimendija, a onda i zato što je tandem Jamal-Vilijams doneo Španiji prvi gol na utakmici.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Jamal je dobio loptu desno, proigrao je Vilijamsa koji se ubacio na levoj strani i po zemlji naciljao dalji ugao gola Pikforda za 1:0.

Do 55. minuta imali su Španci još dve opasne prilike. Prvu je u 49. minutu promašio Olmo sa nekih 11 metara posle dodavanja Vilijamsa, a onda i Morata u 55. minutu.

Prošao je desnom stranom i morao da bude precizniji iskosa, dok je Vilijams ubrzo nakon toga tukao sa distance pored stative.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ako u prvom poluvremenu nije bilo jasno ko je bolji, u drugom su igrači „furije“ to od starta hteli da stave do znanja Englezima.

I uspevali su. Geret Sautgejt je posle 60 minuta izveo iz igre Kejna i uveo Olija Votkinsa, da bi u 64. minutu Belingem pokazao znake života svog tima.

Uzeo je loptu i sa nekih dvadesetak metara prvo izbacio Karvahala varkom telom, a onda pored Zubimendija gađao pored stative.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: AP Photo/Frank Augstein

Uzvratio je Jamal koji minut kasnije kada je fintirao Šoa ulevo u kontri i onda šutirao po zemlji u dalji ugao veoma precizno.

Pikford se bacio i izdužio i sačuvao mrežu paradom. Verovatno nije ni slutio u tom trenutku da će u 73. minutu njegova ekipa slaviti u transu kada je Kol Palmer, koji je ušao tri minuta ranije umesto Kobija Mejnua dati golčinu za špice.

Dobio je pas od Belingema, namestio se igrač Čelsija i sa tačno 21 metra udaljenosti pogodio mrežu za 1:1. Tek nakon toga je usledio niz uzbuđenja.

Lamin Jamal je možda mogao da reši sve u 82. minutu kada je posle dobre kombinacije Olma i Vilijamsa ostao sam ispred Pikforda, a ovaj je odbranio maestralno.

Međutim, ostao je nemoćan kada je Olmo proigrao Marka Kukurelju, a ovaj je sa leve strane poslao centaršut za Mikela Ojarzabala.

Ovaj je izbegao ofsajd zamku, bio je tačno na pravom mestu, isturio je nogu i pogodio pored Pikforda za 2:1 u 86. minutu.

Englezi su i nakon toga imali šansu da se vrate u meč jer su Deklan Rajs i Mark Guehi imali dva udarca glavom koje su Olmo i Unaj Simon vadili sa gol-linije u 90. minutu.

Kada je taj nalet odbijen, strasti su se malo smirile, sudija Fransoa Leteksje je posle četiri minuta svirao kraj i označio početak vladavine Španaca na evropskom kontinentu.

Španija - Engleska 2:1 (0:0)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare