Foto: EPA-EFE/GABRIELE MENIS

Koronavirus je već izazvao dovoljno nevolja u 2020. godini, ali njegov uticaj biće i te kako osetljiv u svetu fudbala i u 2021. Usloviće ne samo pad prihoda i probleme u poslovanju, već i muke samim igračima, onima od kojih sve i počinje.

U poslednje vreme svedoci smo da pojedini timovi, posle tromesečne prinudne pauze zbog prekida sezone usled pandemije, sada u nadoknadi sezone moraju da igraju utakmice i svaki treći dan! I to bez prestanka.

PROČITAJTE JOŠ:

Ogroman je to problem pre svega za same fudbalere – fizički i mentalno to je toliko iscrpljujuće tako da se to oseti i na samoj igri, pa na kraju i rezultatima. Samo oni koji imaju „jače“ klupe, uspevaju nekako da izdrže. Ostali su u velikom, velikom problemu.

PRIMER JUVENTUSA

Možda je najbolji primer Juventusa, ekipe koja ima osam titula zaredom u Seriji A i nalaze se pred osvajanjem devete.

Tim iz Torina je, kada je korenuo restart sezone, 12. juna, morao da odigra dve kup utakmice, sa Milanom i Napolijem i obe su završene bez golova, a Napoli ih je izbacio na penale (4:2).

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Činilo se da će po Sarijev tim sve biti u najboljem redu u Seriji A, kada su zaređali sa četiri relativno lagane pobede, Bolonja (2:0), Leće (4:0), Đenoa (3:1) i Torino (4:1).

Onda su krenuli problemi. Četiri, najviše pet dana pauze između mečeva, iznurilo je tim, pa je krenula serija ispuštanja bodova.

Poraz od Milana (4.2), remi sa Atalantom (2:2), pa sa Sasuolom (3:3), pre tesne pobede nad Laciom (2:1) i opet poraz od Udinezea (1:2).

Ekipa je, kako je i sam trener Mauricio Sari rekao, na ivici snaga.

„Jako je teško u ovom periodu sezone, svi smo jako umorni. Bilo je mnogo komplikovano, treba ostati svež fizički i mentalno svih 90 minuta. Utakmice su krajnje čudne i momentum na terenu se menja veoma lako“, kaže strateg prvaka Italije.

PROČITAJTE JOŠ Đuričić za Nova.rs: Gol za trudnu suprugu posle 11 testova na koronu

Foto: EPA-EFE/Cath Ivill

JUNAJTED IGRA „NA PARU“

Sličan primer je i Mančester junajted u Premijer ligi. Tim Olea Gunara Solskjera je, istina, u prilici da se domogne Lige šampiona, a o tome odlučuje meč poslednjeg kola u Lesteru u nedelju.

Međutim, ako se to ne dogodi, da li će Solskjer biti kriv što nije bolje rotirao tim, koji je odlično krenuo po restartu, ali se ozbiljno potrošio, pa su propustili priliku da već overe plasman među četiri najbolja.

Od 13. jula do 23. jula odigrali su četiri utakmice, tri u Premijer ligi i polufinale FA Kupa sa Čelsijem.

Od „plavaca“ su izgubili sa 1:3, a u Premijer ligi odigrali su 2:2 sa Sautemtonom kod kuće, pobedili na strani Kristal Palas (2:0) i odigrali ponovo nerešeno kod kuće sa Vest Hemom (1:1).

Posle jakog starta (pobede nad Šefildom i Brajtonom po 3:0, Bornmutom 5:2 i Aston Vilom takođe 3:0), usledio je pad koncentracije, potom i fizički pad, a Solskjer kao da nije dovoljno verovao u igrače sa klupe – nije rotirao mnogo i vrlo lako bi moglo to da mu se osveti u nedelju.

Utisak je da ključni, oni najumorniji igrači poput Nemanje Matića ili Bruna Fernandeša, igraju sa 25 odsto kapaciteta, što bi se reklo na „izdisaju rezervoara“. I sve to pred meč odluke na „King pauer stadionu“.

PROČITAJTE JOŠ Mitrović za Nova.rs: Opsednut sam, želim da budem najbolji

Foto: EPA-EFE/Richard Heathcote

ŠTA NAS ČEKA U NAREDNIH GODINU DANA

Ovo su samo uočljivi primeri na nekim poznatijim, velikim klubovima, a kako je onim sa još manjim sredstvima i tanjom klupom, sa brojnim povredama, izlišno je govoriti.

Ova „kovid godina“ već ima svoje negativne posledice po fudbal i postoji opravdana bojazan kako će se odraziti na sve ono što nas čeka u narednih godinu dana.

Praktično od kraja ove sezone u Premijer ligi, 26. jula, do starta Evropskog prvenstva u fudbalu, proći će 390 dana, dakle 13 meseci.

U tih 13 meseci, mnogi fudbaleri proći će pravi pakao – ne zaboravite da klubovi poput Mančester sitija, Mančester junajteda, Čelsija, Vulverhemptona igraju u završnici Lige šampiona i Lige Evrope i da će za njih ova tekuća sezona, koja je odavno trebalo da bude gotova, produžiti i na avgust.

Kada se i to završi, jasno je da bi neki igrači mogli da imaju svega dve nedelje odmora pre nego što nastave sa pripremama za narednu, koja u Engleskoj, tačnije Premijer ligi, kreće 12. septembra.

PROČITAJTE JOŠ:

Igrači će se u toj mršavoj predsezoni, morati da se pripremaju po skraćenoj, ubrzanoj proceduri za takmičenja kao što su Premijer liga, FA kup i Karabao kup, potom Ligu šampiona i Ligu Evrope, a igraće mnogi i u reprezentacijama.

Kada bude došao januar, mnogi od njih će imati obaveze i na Kupu Afrike, a kasnije neki drugi, tačnije oni najbolji, na Evropskom prvenstvu i Kupu Amerike. Ligu nacija da ne pominjemo. Sve će to biti u jednom strašno zgusnutom programu mečeva, koja će pre ličiti na „džunglu utakmica“ i samo klubovi sa zaista velikim fondom kvalitetnih igrača će moći da izguraju sezonu.

„Biće to strahovito teško za fudbalere. Ja sam jedan od onih pobornika teze da sportisti moraju da imaju neku vrstu fizičke i mentalne pauze. Morate da uzmete u obzir stvari kao što je rizik od povreda, te da li su igrači dovoljno jaki da mogu da odmaraju tako da ne treniraju i time rizikuju drastičan pad kondicije. Sa ovim što deluje da će biti jako skraćena predsezona, dakle kratak pripremni period, pred klubovima i trenerima su veoma ozbiljne odluke“, rekao je nedavno doktor Tom Litl, naučnik iz oblasti sporta i fizičke kulture, koji je imao prilike da radi u Mančester sitiju i Barnliju.

I šta će moći da rade igrači, koji se i odluče za neku vrstu odmora, u eri pandemije? Gde će moći da putuju, kada je i restrikcija putovanja na snazi?

Nisu u pravu oni koji kažu da će igrači jednostavno kroz sve proći zbog velike želje da igraju, jer tri meseca nisu bili u stanju da igraju.

Ne treba zaboraviti da su rasporedi i pre pandemije koronavirusa, bili izuzetno naporni i iscrpljujući. I da je pomeranje samo još pogoršala stvar.

Da, igrači hoće i žele da igraju, ali sa kojom cenom? Oni koji vode računa samo o tome da ispune forme takmičenja, ipak bi morali da shvate da su i igrači ljudi, da im je odmor potreban i da se ne radi o mašinama. Otuda, i UEFA i FIFA bi morali da nađu načina kako da im pomognu da prebrode ovu veoma tešku godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar