Lučesku je preuzeo Dinamo iz Kijeva i naljutio navijače i novog kluba, i Šahtjora čija je legenda
Mirčea Lučesku; Foto: EPA/MAJA HITIJ

Transferi igrača uglavnom izazivaju fudbalske potrese najvećih razmera, a rame uz rame zvezdama stao je jedan trener, i to na sredini osme decenije - Mirčea Lučesku.

Istinski fudbalski „zemljotres“ pogodio je Ukrajinu, i to došavši iz Turske. Lučesku je 2006. napustio Šahtjor posle 12 godina na klupi giganta iz Donjecka i preselio se u Zenit, a sada se vratio i preuzeo, ni manje ni više, nego Dinamo iz Kijeva.

PROČITAJTE JOŠ

Potez kojim nisu zadovoljni ni navijači oba tima, prenose „Vijesti„.

Rumunski stručnjak je sa Šahtjorom osvojio 22 trofeja u periodu otkako je stigao 2004. i važi za klupsku legendu. Istorija ne može da se izbriše, ali je pitanje da li će i dalje imati baš taj status nedodirljivog.

Istina, između Donjecka i Kijeva put ga je vodio do Sankt Peterburga i mesta selektora reprezentacije Turske, ali preuzimanje omraženog rivala je nešto što se „ne radi“.

Ipak, čini se da je novac i ovaj put preovladao jer je Lučesku parafirao trogodišnji ugovor vredan tri miliona evra – po sezoni! Verovatno bi malo ko odoleo tom unosnom izazovu, pa tako nije ni jedan 74-godišnjak odbio devet miliona. Za to je spreman da prolazi „krugove pakla“.

Zenit bi duplu krunu

Zenit je viđen za duplu krunu – titulu je obezbedio, a ove subote (16.00) u finalu Kupa Rusije igra sa drugoligašem Himkijem koji je nominalni domaćin. Dvojka je 1,30, a dupla šansa 1X 3,20.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Himki – Zenit.

Lučesku kaže da mu je nedostajala Ukrajina i da je želeo da se vrati u zemlju u kojoj je nizao uspehe.

Šahtjor je pod njegovom komandom postao sila. „Rudari“ imaju 13 titula državnog šampiona, sve su osvojili počevši od 2002, dok je Dinamo poslednji put bio na tronu 2016. godine.

I sada je Lučesku došao da prekine dominaciju kluba koji je proslavio. Navijači Šahtjora ne mogu da se pomire sa činjenicom da će ga od sada gledati na klupi omraženog rivala, dok ni fanovi kijevskog kluba nisu oduševljeni novim trenerom.

„Duša me boli. Iskreno sam šokiran, jer ovo nisam mogao da zamislim. Kada se samo setim šta je Lučesku pričao o Dinamu, istoriji kluba, Lobanovskom… Ovo je šamar za mene“, prenose „Vijesti“ reči Olega Blohina, legenda kijevskog tima i ukrajinskog fudbala, dok su najvatreniji navijači Dinama najavili proteste protiv dolaska rumunskog stratega.

Lučesku će u Dinamu biti predstavljen 30. jula i očito će morati da se dokazuje ne samo rezultatima na terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar