Sergej Milinković-Savić na raskrsnici, Liga šampiona ili odlazak iz Lacija
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Lacio je posle 12 dugih godina čekanja konačno došao do pozicije koja vodi u Ligu šampiona.

Jedan od najpopularnijih italijanskih klubova na ovim prostorima, pre svega zahvaljujući istoriji koju su godinama pisali Siniša Mihajlović i Dejan Stanković, prošao je kroz kompletnu tranziciju i na kraju uspeo da se vrati na vrh.

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa trenera Simonea Inzagija je rasla, ali veoma postepeno i dočekala je svojih „pet minuta“.

Lacio je uoči prekida sezone u Seriji A zbog pandemije koronavirusa bio rame uz rame sa Juventusom i nadao se nastavku takmičenja ne bi li ostao u trci za šampionski trofej.

Sezona jeste nastavljena, ali su rezultati bili promenljivi pa je rimska ekipa morala da se zadovolji time što će ostati na poziciji koja vodi u Ligu šampiona.

Više nego dovoljno, imajući u vidu da su godinama unazad „nebeskoplavi“ spadali među ekipe od kojih se nije očekivalo da se umešaju u borbu za mesta koja vode u najkvalitetnije fudbalsko takmičenje na kontinentu.

Sergej
Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

„Magična noć!“, kratko je prokomentarisao Inzagi posle utakmice sa Kaljarijem, završene rezultatom 2:1, uz spektakularan pogodak Sergeja Milinković-Savića.

Više od činjenice da će u narednoj sezoni manje uspešni fudbaler, a uspešniji trener od braće Inzagi, nastupiti na elitnoj sceni, može da ga raduje izjava reprezentativca Srbije.

„Srećan sam ovde. Imam ugovor. Ostajem“, rekao je Sergej.

I time bi trebalo da bude stavljena tačka na višegodišnje spekulacije o tome čiji će dres nositi vezni fudbaler koji sa uspehom može da obavi posao na više pozicija u sredini terena.

Uz to, istakao je da je njegov cilj od prvog dana bio da zaigra sa Laciom u Ligi šampiona.

„Konačno smo to uspeli da uradimo. Ja imam višegodišnji ugovor, fokusiran sam na Lacio, a moj menadžer će razmišljati o ostalom“, istakao je Milinković-Savić.

Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Trener Inzagi je odmah posle utakmice sa Kaljarijem ukazao na okolnosti koje će očekivati ekipu u narednoj sezoni.

„Moraćemo da ojačamo tim. Igraćemo na svaka tri dana od oktobra, neophodno je da imamo veći broj igrača na raspolaganju“, rekao je Inzagi.

On je tokom sezone koristio 28 igrača, ali je okosnicu tima činilo ukupno 17 fudbalera sa 20 i više odigranih utakmica, među kojima su četvorica nastupila čak 40 puta.

PROČITAJTE JOŠ Inzagi sprema novu ulogu za Sergeja

Među njima je najkonstantniji bio centralni defanzivac Frančesko Ačerbi sa 42 nastupa, golman Tomas Strakoša je upisao meč manje, kao i Čiro Imobole, dok je Sergej bio u timu tačno 40 puta.

Vredi istaći da je Inzagi najviše poverenja imao u iskusne fudbalere, poput Marka Parola, 35-godišnjaka koji je nastupio na 34 utakmice, dve godine mlađeg Lukaša Leivu i njegovog vršnjaka Stefana Radua, a u grupu veterana svakako spada i kapiten Senad Lulić sa 34 godine.

Problem za stručni štab Lacija može predstavljati i činjenica da su od mlađih veću šansu dobili samo 21-godišnji Bobi Adekanje, 23-godišnji Luiz Felipe, te godinu dana stariji Denis Vavro.

Foto: EPA/CLAUDIO PERI

„Srećan sam što imam Igljija Tarea za sportskog direktora. On zna šta radi i imam poverenje u njega“, rekao je Inzagi.

Pred nekadašnjim fudbalerom, a sada funkcionerom kluba, nalazi se izazov života.

Imajući u vidu prethodno iznete podatke, on će morati da dovede Inzagiju nove fudbalere, ali i da vodi računa o kvalitetu i novcu, s obzirom na to da će italijanski fudbal neminovno pogoditi finansijska kriza.

Prema pojedinim informacijama, budžet Lacija za transfere je tokom sezone iznosio oko dvadesetak miliona evra, ali je tokom nje potrošeno više od 45 miliona na transfere, uz prihod od 34 miliona.

Dakle, sve je bilo na nivou pozitivnog poslovanja, ali je izvesno da će sada biti neophodno da se uloži još novca ne bi li se očajala ekipa za izazove u Ligi šampiona.

A, zaista, igrati sa 17 igrača na tri fronta, ne deluje nikako ozbiljno, niti daje nadu da će rezultat na bilo kom polju biti pozitivan.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Već godinama se kao „zlatna koka“ Lacija pominje Sergej, čija cena je, prema navodima medija i „medija“, koketirala sa trocifrenim brojem miliona evra.

Spekulacije o tome su proteklih godina umele da poremete srpskog fudbalera rođenog pre 25 godina, što je i sam priznao, rekavši da je previše vremena provodio prateći diskusiju u javnosti o svojoj sudbini.

Srećom, Sergej je vratio fokus, podigao formu i odigrao briljantnu sezonu, koja bi ponovo mogla da ga vrati u centar pažnje fudbalskih spekulanata.

PROČITAJTE JOŠ Đuričić: Gol za trudnu suprugu posle 11 testova na koronu

A, pita se i Lacio. Sergejeva cena od najmanje 64 miliona evra mogla bi da donese klubu novac kojim bi mogla da se finansira kupovina bar nekoliko igrača manjeg renomea, koji bi pojačali konkurenciju i olakšali posao Inzagiju.

Novac bi klub mogao da donese i ofanzivni vezista Luis Alberto, procenjen na 44 miliona evra, a u društvu najskupljih „Lacijala“ nalazi se i prvi napadač, Čiro Imobile.

Ipak, malo je verovatno da bi se neko usudio da za 30-godišnjeg napadača izdvoji toliki novac, sa dodatnom rezervom da se uloženo em ne može vratiti, em rizikom da Imobile neće uspeti da ponovi briljatne partije.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Sergej je ispunio snove, srećan je, igra divan fudbal, ima poverenje trenera, dobar odnos sa navijačima, ali…

Tare je u junu ove godine izjavio da bi srpski fudbaler mogao da ode ukoliko se pojavi dobra ponuda.

„Svaka situacija će biti analizirana, bez pritiska, ali za dobrobit obe strane. Ako se pojavi mogućnost koja će zadovoljiti i klub i igrača, uzećemo u razmatranje“, istakao je Tare.

Tom temom su se bavili i navijači Lacija u svom podkastu, gde su stavove ukrstili Džeri Mančini i Šon Mekintoš.

„Mislim da će Sergejeva tržišna cena biti iznad 100 miliona. Verujem, pre svega, da Sergej želi da ostane. Mislim da će njegova želja biti važna, a znam da je taj element često zaboravljen. Sergej je deo ovog projekta već pet godina. Uložio je mnogo znoja, krvi i suza u bitku za plasman u Ligu šampiona. Mislim da deo njega želi da oseti kako izgleda igrati u tom takmičenju. Sa druge strane, ne znam da li će možda u klub stići ponuda veća od 100 miliona. Ako da, mislim da će predsednik Klaudio Lotito morati da je prihvati i da reinvestira taj novac. Znajući koliki novac bi mogao da bude izgubljen zbog krize, ako neko dođe sa 100 miliona za jednog igrača, on će morati da uzme taj novac“, istakao je Mekintoš.

Dakle, jasno je. Sergejeva želja bi mogla da bude žrtva „opšteg interesa“, koji je u aktuelnim okolnostima drugačiji od normalnog, a posebno u klubu koji je povratak u elitu dočekao baš u takvom momentu.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar