Ivan Gudelj, legenda jugoslovenskog fudbala i splitskog Hajduka, bio je posebni gost Sente ove nedelje.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji fudbaleri Spartaka iz Subotice, Mikloš Bognar i Robert Santo, veliki su obožavaoci Ivana Gudelja i čak su brendirali jedan bicikl, koji su nazvali po nekada najmoćnijem vezisti bivše Jugoslavije i Evrope.

Hepatitis B je sprečio Gudelja da napravi još veću karijeru, završio je u 26. godini, a zbog pravila o odlasku u inostranstvo tek posle 28. godine, nije dočekao priliku da zaigra za Real, u koji je mogao i želeo da ga odvede Miljan Miljanić.

Ipak, do 26. je učinio mnogo i idol je mnogih generacija. Životna priča ga je odvela u drugom smeru i sada inspiriše ljude u ličnoj borbi protiv svih bolesti, a bio je inspiracija i Senćanima.

Rodilo se veliko prijateljstvo koje će tek prerasti u nešto veliko.

Na gradskom stadionu u Senti, Gudelj je u društvu Mikloša i Roberta potvrdio kakva je fudbalska i ljudska veličina.

Ivan Gudelj Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ja sad, kad s vama pričam, rade emocije. Zašto? Sport nosi najdivnija osećanja i prijateljstva, tako je došlo i do mog prijateljstva sa Miklošem Bognarom koji je bio sjajan fudbaler i sada je divan čovek, igrao je u subotičkom Spartaku, iz Sente je i obožava Sentu, čuli smo se. Imao sam 2017. promociju knjige u Subotici i njegov prijatelj mi je tada rekao da ima jednog prijatelja za kog treba da potpišem knjigu. Prošlo je dosta vremena, a pre šest meseci me je Miki nazvao i fino smo popričali. Izrazio je želju da me upozna i da dođe u Split. Rekao sam da nema nikakvih problema i došao je sa najboljim prijateljem, Robertom Santom. On živi u Đeru i ta priča je nešto fenomenalno, mogao bih puno pričati o tome. Mi smo se dogovorili krajem maja i Miki je želeo da vidi sve legende Hajduka koje su obeležile igranje u reprezentaciji Jugoslavije. Skupio sam sve, razgovarao sam sa svim mogućim živim legendama Hajduka, od Šurjaka, Cukrova, Katalinića, Vujovića, Bore Primorca, Čelića… Ima ih još, da ne izostavim nekog. Sve sam ih organizovao da se vidimo na jednom čuvenom mestu u Splitu, tu su bili mediji… Oni su me pitali čak i da se jedna linija bicikla koji se proizvodi u Bačkoj Topoli nazove po meni. Na biciklu su napisali ‘Ivan Gudelj’ i predali su mi ga u Splitu. To je bilo sjajno, emotivno, tri dana druženja. Došao je i Zoran Kuntić koji je legenda Ferencvaroša, sad je skaut kluba. Jedno divno prijateljstvo se stvorilo, sportisti su ambasadori nečeg najvrednijeg, čistog, prelepog, predivnog. Spojilo se prijateljstvo koje će trajati do kraja života. Dogovarao se i dolazak u Sentu, sada je taj trenutak došao. Dogovorili smo promociju moje knjige u pozorištu, to je bio zapravo povod za druženje, svaki minut i dan je organizovan posebno. Miki je napravio program događanja i svaki je dan ispunjen, novim upoznavanjima i ljudima. Mnogo je dobrih ljudi, vojvođanske duše, za mene kao sportistu, nema nikakve barijere, jer me lepe emocije vežu i za reprezentaciju Jugoslavije, od juniorske do seniorske. Mogu s ponosom reći da sam bio najmlađi kapiten Jugoslavije, da sam bio kapiten u sve tri mlađe selekcije. To je nešto posebno za mene i sećam se priprema na Paliću, igrali smo u Senti i na pripremama za Olimpijske igre u Moskvi. Vezani smo puno bili za ovaj deo, Suboticu, Palić, Novi Sad. Ljudi su voleli fudbalere i to je bilo nešto posebno“, kaže za Nova.rs Gudelj.

Ivan Gudelj Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savo Milošević, Mitar Mrkela i Igor Miklja već dugo organizuju Turnir prijateljstva, Ivan Gudelj veliku ulogu ima u tome kao promoter. U Senti, rodila se nova ideja tim povodom.

„Dobio sam od njih trojice svojevremeno poziv i našli smo se u Tuzli na jednoj utakmici mladih reprezentacije Bosne i Srbije. Bili smo na večeri i dogovorili se o saradnji i turniru u Bijeljini jer je Savo iz Bijeljine. Hteo je da napravi Turnir prijateljstva za kadetski uzrast, da se pozovu sve škole fudbala najvećih klubova sa prostora bivše Jugoslavije. Bio sam jedan od glavnih promotera, bili su tu Dinamo, Rijeka, Osijek, dolazili su u Bijeljinu dugo, 4-5 godina možda. Hajduk nije došao i radimo na tome da se i to dogodi. Naravno, tu su Zvezda i Partizan, Vojvodina, svi klubovi bivših republika. To je nešto fenomenalno, sada je Igor turnir prebacio na Zlatibor, Savo je sada trener Olimpije, bio je u Partizanu, Mita je sportski direktor Zvezde, imaju svoje obaveze. Ideja se rodila kada nas je u Senti gradonačelnik primio, zahvaljujem mu, to je bio prijem na visokom nivou u pozorištu. Izrazio je želju da se možda za Dan Sente ili jubilej grada napravi jedan turnir. Ovde ima najviđe Mađara, ali ima sve tri nacionalnosti i to je nešto predivno i uklapa se u ideju Turnira prijateljstva. Ja sam pozvao Igora i napravićemo razgovore, mislim da ćemo se dogovoriti. Tu je i Miki, a bez njega ništa, on toliko Sentu voli i taj događaj može postati tradicionalan. Teren je fenomenalan. Ima smeštaja, prostora, da se napravi turnir, da se mladi upoznaju sa ovim mestom, gradom, ljudima. Inače, na te turnire dolaze najveće legende, Peđa Mijatović, Piksi, Pižon, da ne govorim… Svi posećuju turnir, koliko god traje.“

Ivan Gudelj Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gudelj veruje u realizaciju ideje.

„Ovo je pozitivna stvar, turnir sa 12 ekipa je idealan, to je 5-6 dana druženja, da se mladi podruže, razmene iskustva, još i Sport Klub prenosi utakmice, a to je retkost za mlađe uzraste. Nadam se da ćemo to ovde realizovati uz Mikijev angažman i dobru volju gradonačelnika“, zaključio je Gudelj.

Ivan Gudelj Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je uz promociju knjige priredio veliko iznenađenje jednom starom navijaču Hajduka iz Sente, koji nije ni slutio da mu dolazi fudbalski idol.

Bognar i Santo su ga iznenadili – Ivan se pojavio sa knjigom i replikom dresa Hajduka iz igračkih dana, pa je bilo malo i suza.

Narednih dana na portalu Nova.rs čeka vas i intervju, ali i još mnogo zanimljivosti koje je Ivan Gudelj podelio.

Ivan Gudelj Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bonus video: Dušan Duda Ivković – odlazak legende

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare