Mohamed Salah i Kevin De Brujne Foto: Paul Terry / imago sportfotodienst / David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

Klubovi iz Saudijske Arabije uložili su više od milijardu evra u fudbal od prethodnog leta do danas. Veliki broj zvezda odlučio je da karijeru nastavi u Saudijskoj Arabiji poput Kristijana Ronalda, Nejmara, Karima Benzeme, Ngoloa Kantea, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinkovića-Savića, Džordana Hendersona, Rubena Neveša... Sada bi moglo da dođe do drugog talasa transfera zvezda u Saudijsku Arabiju koji bi predvodili Mohamed Salah i Kevin De Brujne.

Mnogi nisu odoleli milionima koje je ponudila Saudijska Arabija, pa su odlučili, da možda i po prvi put u karijeri, napuste evropske klubove.

Iako gotovo nepoznata ostatku sveta, liga u Saudijskoj Arabiji je u porastu poslednjih nekoliko decenija i po kvalitetu, ali i po popularnosti, a da priča nije bez osnova pokazuje i pobeda nad Argentinom u prvoj utakmici Mundijala u Kataru.

Pročitajte još

Prvi talas pokrenuo je Kristijano Ronaldo. On je za svoju destinaciju izabrao Al Nasr. Ronaldo se za ovaj čin odlučio nakon izuzetno burne sezone i po tokom koji je u dresu Mančester junajteda neretko izražavao ogromnu količinu frustracija.

U međuvremenu je trend prelazaka evropsih zvezda u saudijsku ligu postao sve popularniji. Mnogi su ga poredili sa primer Kine, čija Superliga je godinama bila poželjna destinacija za fudbalere zbog izdašnih ugovora, da bi to bilo iz korena promenjeno kada je postalo jasno da nikakav efekat nije postignut po pitanju kvaliteta nacionalne selekcije.

Međutim, to nije tako dugo potrajalo.

Nekoliko fudbalera je posle nešto više od šest meseci na egzotičnoj destinaciji zažalilo zbog odluke da tamo nastave karijeru. Drugačija klima, kultura sa kojom se još nisu susreli, drugačija fudbalska filozofija, poluprazne tribine, nedostatak prava žena sa kojom se nose njihove supruga, su neki od segmenata života u Saudijskoj Arabiji kojim fudbaleri nisu bili zadovoljni. Pretilo je da dođe do masovnog bega igrača iz Saudijske Arabije.

Međutim, ne predaju se saudijski klubovi. Navodno se očekuje da će timovi u saudijskoj Pro ligi izdvojiti značajan novac tokom letnjeg prelaznog roka u pokušaju da privuku velika imena iz engleske Premijer lige.

Prema pisanju novinara, Robu Dosona iz „ESPN-a“, neke od zvezda na koje cilja Saudijska liga su pre svih, Mohamed Salah i Kevin De Brujne, ali i i Bernardo Silva iz Mančester Sitija, Virgil van Dajk i Alison, Rafael Varan iz Mančester junajteda, Kazemiro i Bruno Fernandeš i Andreas Peramira.

Prošlog leta, timovi iz Saudijske Arabije su potrošili 957 miliona dolara tokom prelaznog roka, što je nadmašeno samo u Engleskoj gde su premijerligški timovi potrošili 1,39 milijardi dolara.

Foto: AP Photo/Jon Super

Iako se ne očekuje da će saudijski timovi ponovo dostići granicu od 957 miliona dolara u potrošnji ovog leta, i dalje se očekuje da će biti aktivni u potrazi za vrhunskim igračima.

De Brujne je 32-godišnji veteran iz Belgije koji igra u Mančester sitiju od 2015. Pored toga što je postigao 98 golova tokom karijere u Sitiju, De Brujne je osvojio pet titula u Premijer ligi i jednu u Ligu šampiona.

Salah (31) i ove sezone je lider Liverpula, koji je osvojio Liga kup u Engleskoj, a bori se za titule u Premijer ligi, Ligi Evrope i FA kupu.

Egipatska zvezda je provela sedam sezona u Liverpulu, postigavši 205 golova u 333 meča u svim takmičenjima, dok je po jednom osvojio Premier ligu i Ligu šampiona, plus tri Zlatne kopačke Premijer lige i jednu nagradu za najboljeg igrača u Engleskoj.

Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend prelazaka fudbalskih zvezda iz Evrope u Saudijsku Arabiju nastaviti, i u kolikoj meri.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar