Saša Ilić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Godinu dana od odlaska Saše Ilića u igračku penziju, o njegovoj fudbalskoj zaostavštini za Nova.rs govorili su Ivica Iliev i Momčilo Vukotić.

„Ja bih da igra još malo, jer je Sale samo jedan“, stihovi su pesme koja se, do pre godinu dana, iz sezone u sezonu, orila Humskom u čast tadašnjeg kapitena i legende kluba. Svesni da je gotovo nemoguće očekivati da se pojavi novi Saša Ilić, partizanovci su priželjkivali da poslednja utakmica bude prolongirana za što kasniji datum.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, morao da dođe i taj dan – 19. maja 2019. godine Proleter je gostovao u Humskoj, a sve oči bile su uprte u igrača sa brojem 22 na dresu. Rezultat nije bitan, znali su svi akteri tog meča da će se malo ko već za godinu dana sećati strelaca pogodaka, ali da će taj meč ostati neizbrisiv u arhivi crno-belih i to kao poslednji koji je u Humskoj odigrao Saša Ilić simbol jednog vremena i jednog Partizana.

„Kao što je ostala praznina u italijanskom fudbalu kad su karijere okončali Del Pjero i Toti, tako je bilo i nakon što je Sale okačio kopačke o klin. Što su Alesandro i Frančesko u Juventusu i Romi, to je Saša Ilić u Partizanu. Teško je napraviti igrača koji će izrasti u simbol kluba. Da bi se kreirala takva veličina neophodan je dug staž u jednom dresu. Nije kome je rečeno već kome je suđeno, a Saletu je bilo suđeno. On je prototip Partizana, filozofija igre se oslikava u njemu, od raspada bivše Jugoslavije to je Partizan. Prethodno je takav fudbaler bio Dragan Ćirić, a Sale je došao kao legitimni naslednik“, rekao je za Nova.rs Ivica Iliev, pri osvrtu na godinu dana otkako je Ilić stavio tačku na igračku karijeru.

Ilić i Iliev
Ilić, Moreira i Iliev, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iliev je istakao da je Ilić uzor mnogih talenata, ali da poređenje sa njim može da im donese i kontraefekat.

„Naš najveći problem je što smo pokušavali da napravimo novog Saleta. To je neizvodljivo jer je danas nemoguće da jedan igrač ostane u klubu toliko dugo. Takođe, fudbal je otišao u drugom smeru u odnosu na to kako se igralo pre 15, 20 ili 30 godina. Etiketiranjem talenata da su Ilićevi naslednici činili smo im samo medveđu uslugu jer je veoma teško nositi to breme. Okrenuli smo se zato drugoj filozofiji, ne tražimo novog Saleta Ilića već se trudimo da napravimo od svakog ono što jeste. Nemoguće je napraviti novog Saleta, kao što je nemoguće napraviti novog Del Pjera ili Totija“.

Saglasan sa Ivicom Ilievim da je teško očekivati da neko u budućnosti ostavi tako dubok trag je i Momčilo Vukotić, još jedan legendarni fudbaler crno-belih.

„Bile su druge okolnosti kad je Ilić gradio svoj put, a pogotovo kad sam ja igrao. Danas igrači odlaze mladi u inosranstvo i teško da mogu da naprave tako nešto jer sa 20 godina, neki i ranije, odlaze, a ukoliko se vraćaju, to čine pred kraj karijere. Treba odigrati veliki broj sezona da bi se nadmašio Saletov učinak“, rekao je Vukotić za Nova.rs i dodao:

„Saša Ilič je rekorder po broju nastupa za Partizan i ostavio je neizbrisiv trag u istoriji kluba. Rekao sam kad je obarao rekord da su rekordi tu da se dostižu i drago mi je da je upravo on uspeo u tome. Bilo mi je zadovoljstvo da mu upravo ja dodelim priznanje. Vratio se iz inostranstva i, kao i ja, zapostavio inostranu karijeru. Pokazao je da mu je klub važniji nego sve što nosi internacionalna karijera pa će zasluženo, još dugo, biti tema fudbalske javnosti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare