Iran, žena, fudbal, utakmica
Foto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Tragedija devojke iz Irana još uvek boli.

PROČITAJTE JOŠ...

Fudbalska reprezentacija Irana plasirala se na smotru najboljih selekcija sveta, ali je meč kojim je overen plasman u Katar ostao u senci jedne od najružnijih slika koje smo imali prilike da vidimo na fudbalskim terenima.

Naime, pre početka susreta sa Libanom (2:0), oko 2.000 žena je onemogućeno da uđe na tribine stadiona „Imam Reza“, zbog čega je došlo do veoma burne reakcije, a policija je, kako bi smirila situaciju, upotrebila veliku količinu suzavca.

Ovakav odnos prema pripadnicama nežnijeg pola nije novina kada je u pitanju Iran, a jedan događaj, koji spada među najtragičnije u kompletnoj sportskoj istoriji sveta, posebno pokazuje svu problematiku Iranki i fudbala.

No, pre tog događaja iz 2019, vratićemo se četiri decenije unazad, na 1979. godinu i Islamsku revoluciju u Iranu, kojom je Iran od kraljevine postao islamska republika nakon što je usvojen teokratski ustav.

Odlazak šaha Muhameda Reze Pahlavija nije označio samo pad dinastije Pahlavi, već i velike promene u društvenom uređenju, a jedna od stvari koja je doživela ozbiljan udarac je fudbal.

Naime, među odlukama novih vlasti našla se i zabrana ženama da prisustvuju utakmicama. Kako je u to vreme ženski fudbal u Iranu bio u procvatu, reakcije su bile izuzetno burne, ali promena nije bilo u naredne četiri decenije, sve do marta 2019. godine.

Ekipa Estegala je 12. marta dočekala Al Ain u utakmici 2. kola AFC Lige šampiona, a Sahar Kudajari, poznata kao „Plava devojka“ zbog ljubavi prema ovom klubu, je pokušala da, prerušena u muškarca, uđe na tribine.

Redari su je prepoznali, sprečili u nameri da se nađe na utakmici, a ubrzo je bila uhapšena zbog „kršenja zabrane“.

Šest meseci kasnije, naređeno joj je da se 2. septembra pojavi na Sudu revolucije u Teheranu kako bi objasnila svoje razloge za ulazak na stadion. Tom prilikom je zvanično optužena za pojavljivanje u javnosti bez hidžaba, kao i za vređanje zvaničnika. Presuda nije doneta jer sudija nije bio prisutan, ali joj je rečeno da je najverovatnije očekuje šestomesečna zatvorska kazna.

Gotovo odmah pošto je napustila sudnicu, Kudajari se posula benzinom i zapalila. Preminula je sedam dana kasnije.

U oktobru 2019. godine, na utakmici Irana i Kambodže u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, žene su se našle na tribinama po prvi put nakon četiri decenije. A sa tribinama je odzvanjalo – „Plava devojka, plava devojka“…

BONUS VIDEO Košarkaši Crvene zvezde nisu držali „Zaustavite rat“, sa tribina zvižduci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar