Foto: EPA-EFE/STRINGER

Stvari kojima nije mesto u 21. veku.

Slike koje se graniče sa neverovatnim dolaze nam iz Irana, gde je fudbalska reprezentacija ove zemlje 29. marta igrala poslednji meč kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Iran je protiv Libana slavio sa 2:0, potvrdio prvo mesto u grupi A i direktan plasman na smotru najboljih reprezentacija sveta, ali je umesto slavlja javnost ostala zgrožena dešavanjima ispred stadiona pre početka utakmice.

Nekoliko hiljada Iranki pokušalo je da uđe na tribine stadiona „Imam Reza“, ali je organizator meča u Mašadu naprasno doneo odluku da im zabrani pristup.

Kako je usledila burna reakcija i negodovanje, umešala se i policija koja je Iranke naterala da se sklone upotrebom suzavca.

Ovaj događaj će gotovo sigurno izazvati žestoku reakciju FIFA, koja je već jednom intervenisala i od vlasti Irana zatražila dozvolu da ženama dozvoli ulaz na stadione, i to nakon što je Sahar Kodajari izvršila samoubistvo samospaljivanjem jer se plašila da će završiti na dugogodišnjoj robiji.

FIFA je pritisnula Iran, koji se tada izvukao i prošao bez ozbiljnijih sankcija, ali bi ovo moglo da predstavlja događaj preko kog FIFA neće preći, pa bi, nakon istrage, posledica mogla da bude izbacivanje sa Svetskog prvenstva.

BONUS VIDEO Borjan slavi plasman Kanade na Mundijal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare