Nemanja Matić, FK Roma
Nemanja Matić, FK Roma; Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Žoze Murinjo je dobro popričao sa upravom Rome nakon što je završena prethodna sezone, dogovorili su plan i napravili najveće čudo letnjeg prelaznog roka.

Euforija među navijačima postala je neverovatna kada je došao Paulo Dibala. Mađioničar je zamenio Juventus Romom i stigao je kao slobodan igrač, a onda je odmah oborio rekord Kristijana Ronalda kada je u pitanju prodaja dresova u Italiji.

PROČITAJTE JOŠ

Roma je prošle sezone osvojila Ligu konferencija, ali se čini da je veće slavlje usledilo kada je Dibala stigao u Rim. Dočekan je kao Cezar, njegova palata će, barem naredne sezone, biti čuveni „Olimpiko“.

Nisu navijači Rome baš razmaženi peharima jer je „vučica“ poslednji put osvojila „Skudeto“ još 2001. godine pod komandom Fabija Kapela i sa magijom Frančeska Totija, ali ove sezone se i te kako sneva o tome. Razmišljanje o novoj titulu nakon generacije Kafua, Gabrijela Batitstute, Valtera Samjuela i Emersona podgrejao je prvi potpis leta.

Nemanja Matić je odlučio da po treći put u karijeri sarađuje sa Murinjom (prvi put u Italiji), a koliko je veliki igrač videlo se i po ovacijama koje je dobio kada je poslednji put igrao na „Old trafordu“ u dresu Mančester junajteda.

Kada je došao Matić, svi su počeli da shvataju Romu za ozbiljnu jer Matić i Murinjo nikada ne jurišaju ni na šta manje od titule.

„Imam iste ambicije kao klub i kao Murinjo i zbog toga sam došao. Imao sam brojne ponude, ali sam zbog njega izabrao Romu. Kada nešto odlučim, nikad ne menjam mišljenje“, rekao je Matić na predstavljanju u Rimu.

Srpski fudbaler nosiće broj 21 na dresu, a potpisao je ugovor na godinu dana, koji može da se produži na još jednu sezonu.

„Osećao sam da je pravo vreme za promenu. Serija A je jako zahtevno takmičenje i sve je interesantnije. Ugovor na godinu? Videćemo u maju šta će biti, ali sam svakako siguran da sam napravio dobar izbor“, izjavio je Matić.

Kada je stigao i Dibala, otpočela je fantaziranje kakvo se u prestonici Italije ne pamti.

„Nemojmo samo da poredimo Dibalin dolazak s Batistutinim. On je igrao jednu ulogu, dok Dibala igra drugu. Recimo samo da je Dibala sjajan potpis za Romu i nadamo se da će moći da odigra što više utakmica. Oni takođe imaju i Abrahama u napadu“, rekao je Kapelo koji vidi „vučicu“ u vrhu Serije A.

Matić će biti ključni faktor novog projekta, a kako i ne bi kada Murinjove ideje zna u trenutku kada se začnu u glavi Portugalca. Dobro zna principe, osnove rade, pa će biti savršeni dirigent tima koji želi da napravi podvig.

Kako će zapravo izgledati Roma u novoj sezoni?

Očekuje se da Murinjo blago promeni sistem i da igra u formaciji 3-4-2-1 kako bi mogao da iskoristi sve kvalitete Dibale. Na golu će biti Rui Patrisio (čije će mesto pokušati da ugrozi Mile Svilar), ispred njega Manćini, Smoling i Ibanjez, ispred njih Karsdorp, Vajnaldum, Matić, Spinacola, Dibala, Pelegrini i u samom špicu Abraham koji je pronašao savršenu sredinu.

Žoze Murinjo
Žoze Murinjo; Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Sve će u Romi zavisiti od toga koliko će Dibala moći da odigra mečeva i na kom nivou će moći da izvuče sezonu, od njega se ne očekuje ništa manje osim da bude među pet najboljih igrača prvenstva jer je dobio odrešene ruke.

U Romi će imati znatno manji pritisak i znatno veću slobodu, što bi moglo da učini da gledamo magične poteze u borbi za „Skudeto“. Roma je ujedno i najmlađa u konkurenciji Intera, Juventusa, Milana i Napolija sa prosečnom starošću od 24,8 godina, pa nema sumnje da Murinjo i te kako gradi tim koji bi mogao da dominira na „čizmi“.

Najimpresivnije je bilo dovođenje Žoržinja Vajnalduma iz PSŽ. Stigao je na pozajmicu, a čak će Parižani plaćati 25 odsto plate ovog igrača.

Uz to bi Murinjo mogao da pronađe pojačanja i među povratnicima kao što je Džastin Klajvert, koji su i te kako znali da zasijaju na momente u Italiji.

Za kraj Roma je ove sezone na pojačanja potrošila sedam miliona evra, a prodala je igrače u vrednosti od 40,35. Murinjo je počistio stariju klasu igrača kao što su Alesandro Florenci, Robin Olsen, Henrik Miktarijan, pa čak i Žordan Veretu i kreće u formiranje novog tima.

U nedelju od 20.45 će čitava planeta sa nestrpljenjem čekati da vidi najnoviji projekat Murinja protiv Salernitane.

BONUS VIDEO Navijači Junajteda gromoglasnim aplauzom ispraćaju Matića sa terena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar