Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Fudbaleri Španije slavili su na oba meča u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali će u trećem kolu biti oslabljeni.

Naime, meč sa Albanijom propustiće Rodri, jedan od najboljih veznih igrača na svetu, a delimično je za njegovu suspenziju krivo i novo pravilo koje je uvela UEFA.

Španija je u prvom kolu bila bolja od Hrvatske sa 3:0, a Rodri je tada dobio žuti karton, pošto je skrivio penal nad Brunom Petkovićem. U drugoj rundi „crvena furija“ je savladala Italiju sa 1:0, a Rodri je dobio još jedan žuti karton, koji mu je pokazao Slavko Vinčić.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon malo oštrijeg prekršaja Federika Kjeze nad Markom Kukureljom, Rodri je dotrčao do sudije Vinčića kako bi se požalio na rivala, a Slovenac mu je odmah pokazao žuti karton u skladu s novim uputstvima UEFA. Kako je ranije saopšteno, samo kapiten reprezentacije ima pravo da komunicira sa sudijom tokom utakmice i uloži prigovor, a kako Rodri nije bio kapiten, nije smeo to da uradi. Inače, kapiten Španije je Alvaro Morata.

Takođe, bitno je znati da ako je kapiten neke reprezentacije golman, kao u slučaju Italije, ekipa ima pravo da ukaže poverenje jednom igraču u polju, koji će tokom meča imati komunikaciju sa sudijom.

UEFA je ovo pravilo uvela kako bi smanjila pritisak igrača na sudiju i količinu prigovora, na koje ume da se izgubi mnogo vremena i emocija.

Niko pre Rodrija nije dobio žuti karton na ovaj način, a Španci će protiv Albanije odmeriti snage u ponedeljak od 21 sat.

Šta vi mislite o ovom pravilu? Pišite nam u komentarima…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare