Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Fudbaleri Španije osvojili su titulu prvaka Evrope u nedelju uveče protiv Engleske sa 2:1, a najboljim igračem turnira proglašen je čovek koji se povredio i morao je da izađe u poluvremenu finala.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Niko Vilijams i Mikel Ojarzabal su rešili meč golovima u 47. i 86. minutu, dok je Kol Palmer u 73. samo na desetak minuta uspeo da vrati nadu Engleskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Englezi na kraju nisu uspeli da „vrate trofej kući“, čemu se nadaju već šezdesetak godina, a deo razloga za to je upravo Rodri.

Rodri je na ovom turniru odigrao 521 minut, dao je jedan gol i kompletirao je 411 uspešnih dodavanja sa 92,84 posto uspešnosti.

„Tri lava“ će sačekati još bar neku godinu na pehar, dok su Španci nastavili tamo gde su stali 2008. i 2012. godine kada su osvojili drugi i treći naslov evropskog šampiona.

Sada su postavili novi rekord predvođeni čovekom koji radi toliko stvari „u senci“ da je neverovatno koliko se ponekad njegov efekat previđa.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Fabrizio Romano (@fabriziorom)

Na neki način nije ni čudo što 28-godišnji Madriđanin, visok 190 centimetara sa pozicije zadnjeg veznog nije neko koga biste tipično gledali kao tradicionalnu zvezdu tima.

A Rodri to jeste po svim kvalitetima. Kontrola igre, davanje tempa ekipi, pronalaženje najpametnijih mogućih rešenja, lopte koje imaju oči, kretanje…

Na kraju krajeva, gol koji je dao, dao je protiv Gruzije u trenucima kada je Španija bila u zaostatku. Povukao je kada treba.

Nije reč o čoveku koji će da vas zadivi kao nekad Ronaldinjo svojim driblinzima, ili koji će da raspali po lopti sa 35 metara kao Zlatan Ibrahimović (mada nije da ne može), pričamo o fudbaleru bez kog ni Mančester siti jednostavno ne izgleda isto.

Pričamo o čoveku koji od početka 2023. godine ima četiri poraza i osam trofeja.

Dve titule u Premijer ligi, i to ove godine uz maksimalno nabrijani Arsenal, Liga šampiona 2023, FA Kup iste godine, Superkup UEFA 2023, klupsko prvenstvo sveta ove godine, Liga nacija sa Španijom lani i sada Evropsko prvenstvo.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: AP Photo/Martin Meissner

Rečju, genije fudbala koji pobeđuje i diže trofeje. Možda je nekoga od nas kao posmatrača i ljubitelja fudbala više impresioniralo šta su radili Niko Vilijams ili Lamin Jamal, oni su svakako budućnost španskog i evropskog fudbala, ali ne treba da nas bude sram jer je i neko poput Rodrija, čiji se efekat video i jesenas u Sitiju, bio zanemaren kada je trebalo deliti Zlatnu loptu.

Pre dve godine ga nije bilo ni među deset najboljih, prošle godine je bio peti u izboru, a ove bi trebalo da bude bar među trojicom ako ne i favorit uz Vinisijus Žuniora i Džuda Belingema.

Belingema je i pobedio direktno u finalu i onda poručio da ne namerava da stane.

Španija-Engleska, finale EURO 2024 Foto: AP Photo/Manu Fernandez

„Poznajem te momke, Kol Palmer je sjajan igrač. Biće velika zvezda. Zamislite šta nas čeka. Mi smo toliko srećni. Ispisali smo istoriju, ali nećemo se tu zaustaviti. Imamo talentovanu ekipu i nastavićemo“, rekao je Rodri za ITV posle pobede.

I treba mu verovati, jer je to kaže čovek koji je od Viljareala B i Viljareala, preko Atletiko Madrida i Mančester sitija postao jedan od najboljih fudbalera na svetu.

Pep Gvardiola je znao šta kupuje 2019. kada je Rodri stigao u Siti za 70 miliona, dok je španski fudbaler i lider ove generacije ostao mislima na terenu, ne razmišljajući o bankovnom računu.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Društvene mreže ga ne zanimaju preterano, poslovne studije i ekonomiju je studirao i pre nekoliko godina pričao za sajt Sitija kako mu je taj period proveden u domu sa ostalim mladim ljudima njegovih godina – najbolji u životu.

Već tu se vidi da nije baš tipičan fudbaler kakve srećemo danas. Još tada je znao da začudi druge kolege svojim navikama da sam pere svoj veš ili zbog načina na koji se zabavlja, navodeći da je povremeno bilo i noćnih izlazaka, ali u granicama normale.

Takođe se pisalo da je u to vreme kupio polovan auto, iako je mogao da priušti i više, što je samo još jedan od pokazatelja da se ne fokusira na ono što je periferno, već na suštinu.

Zato je zanimljiva i priča njegovog prijatelja Valentina Henareha, koji je u kratkim crtama opisao deo Rodrijevog karaktera.

„Njegov auto je donedavno bio polovni Opel, koji je kupio od žene kada je dobio vozačku dozvolu“, ispričao je Henareho, a pisao San.

„Jednom mi je rekao da su neki prijatelji ludi za kupovinom lepih automobila, važno je samo da te odvede od A do B i to je sve“, dodao je Rodrijev prijatelj.

Otud ne treba da čudi ovakav uspeh kad se potpuno fokusirao na igru na fudbalskom terenu. Rezultat nije mogao da izostane, pa kvalitet vidimo u Mančester sitiju i u reprezentaciji Španije. A po svoj prilici ćemo viđati i u dolazećem periodu, možda već u septembru kada „furija“ dođe na noge Srbiji u Ligi nacija.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Fabrizio Romano (@fabriziorom)

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO Nova.rs u Berlinu pred finale Evra: Španci i Englezi prave šou

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar