Meč Sparte i Rendžersa, Borna Barišić se hvata za glavu, Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je istrage protiv češke Sparte i Union Berlina zbog rasističkih i antisemitskih ispada navijača tih klubova na prošlonedelnim utakmicama Lige Evrope.

Sparta je trebalo da ugosti Rendžers na praznom stadionu zbog prethodnih optužbi za rasizam, ali je UEFA dozvolila da toj utakmici prisustvuje 10.000 dece uzrasta do 14 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom utakmice, po navodima iz škotskog kluba, na meti rasističkih napada bio je Glen Kamara, koji je u Pragu već imao problema na utakmici protiv Slavije u martu ove godine.

Kamara je posle te utakmice protiv Slavije prijavio da ga je Ondžej Kudela rasistički vređao, zbog čega je kasnije fudbaler češkog tima suspendovan na deset utakmica.

Sparta je negirala optužbe za rasizam, a u ponedeljak je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek zatažio od britanskog ambasadora u Pragu zvanično izvinjenje od Fudbalskog saveza Škotske zato što su češka deca optužena za rasizam, a Česi upoređeni sa trulim voćem.

Navijači Union Berlina su tokom utakmice protiv Makabija iz Haife fotografisani sa nacističkim pozdravom.

Predsenik nemačkog kluba Dirk Cingler se izvinio dan posle utakmice, priznajući da je „nažalost antisemitizam i dalje prisutan u društvu, zbog čega je to evidentno i na stadionu“.

Makabi Haifa je bio prvi izraelski klub koji je igrao na stadionu izgrađenom za Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine, koji je bio simbol nacističke Nemačke.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv oba kluba, ali nije navela kada će odlučivati o tim slučajevima.

BONUS VIDEO: Gol Filipa Kostića protiv Bajerna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)