Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde ostavili su neočekivano dobar utisak na startu sezone, s obzirom na kadrovske probleme sa kojim se suočavaju.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je iza Zvezde bio iscrpljujuć meč protiv Fenerbahčea, kom je pružen žestok otpor uprkos oslabljenosti igračkog kadra, izvojevana je suverena pobeda nad ekipom Budućnosti (71:63) u 2. kolu ABA lige, po oprobanom receptu Dejana Radonjića.

Neće mečevi Zvezde „prštati“ od efikasnosti i atrakcija, već od „betoniranja“ odbrane i neće retkost biti utakmice u kojima će se broj ubačenih/primljenih poena kretati oko 60.

Svu prepoznatljivost prethodnog mandata u klubu, Radonjić je konačno implementirao posle duge i prelazne faze viđene u prošloj sezoni, u kojoj je nasledio igrače Saše Obradovića.

Sada je napravljena idealna kombinacija igrača po njegovim afinitetima, povratnika koji se znaju „u dušu“, uz momke koji su starosedeoci ili tek traže put do konačne afirmacije, poput Stefana Lazarevića.

On je proveo dobrih 17 minuta na parketu, a posebno je ostao upečatljiv momenat viđen samo dve sekunde pre kraja poluvremena.

Sili je promašio drugo slobodno bacanje, a Lazarević je u padu koncentracije dozvolio Atiću da dođe do lopte i asistira Ridu za zakucavanje, pa je Zvezda na poluvreme otišla sa 37:29.

Iako je to bila lepa razlika za crveno-bele, Radonjiću je ovaj propust Lazarevića bio nedopustiv, utrčao je do pola terena i „streljao“ pogledom igrača sve do svlačionice.

Taj momenat dovoljno govori o pristupu i principu rada kod Radonjića, koji je sveo na kraju Podgoričane na 63 poena bez podrške Branka Lazića, Ostina Holinsa, Erona Vajta i Maika Cirbesa.

Rotacija je bila ozbiljno „osakaćena“, Dejan Davidovac je odigrao važnu rolu i pogodio ključne šuteve u svojoj prvoj zvaničnoj partiji nove sezone, Ognjen Kuzmić je konačno najavio buđenje i izneo teret meča bez adekvatne podrške na svojoj poziciji.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Luka Mitrović i Nikola Kalinić pokazali su da se savršeno razumeju na terenu, a pobeda dodatno dobija na značaju kada se pogleda učinak Nikole Ivanovića.

Momku čiji je odlazak zaboleo mnoge navijače Budućnosti, drhtala je ruka i promašio je svih sedam šuteva (šest za tri poena), ostao je bez košgeterskog učinka, što je iznivelisao doduše sa šest asistencija.

U jednom trenutku, Zvezda je uspevala da dominira protiv Budućnosti u postavi koju su činili Uskoković, Lazarević, Dobrić, Davidovac i Mitrović, koji je bez dileme poneo epitet igrača utakmice, i to pokrivajući centarsku poziciju.

Odbrana je opet zaštitni znak Crvene zvezde i postavlja se pitanje – kako će tek sve izgledati kada tim bude kompletan, kada već sada pokazuje mentalitet vredan plej-ofa?

„Ogromna pobeda za nas u ovakvom momentu, gde čekamo da nam se priključe saigrači koji su vukli probleme s povredama tokom, gotovo čitavih priprema, pa se drugi vrate, onda stignu novi problemi. U takvim uslovima je teško organizovati treninge i trenirati, a kamoli igrati utakmice protiv ovakvih rivala protiv kojih smo mi igrali. Protiv Fenerbahčea tamo, Budućnosti, Makabija koji nas očekuje ove nedelje. U takvim okolnostima svaka pobeda dobija još na težini i gradi i čini ovaj tim većim. U svaku sledeću utakmicu mislim da ćemo ući bolji, iskusniji i kvalitetniji kao tim“, rekao je posle meča Luka Mitrović.

Sa timom, poslao je ozbiljnu poruku svim ABA rivalima, u sezoni koja preti da bude najneizvesnija i najzanimljivija u istoriji.

BONUS VIDEO – Promocija Svetislava Pešića: Košarka pripada košarkašima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar