Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Napadač Mančester junajteda Markus Rašford uspešno se oporavlja posle povrede leđa koja ga je udaljila sa terena od januara meseca i usput pomaže najugroženijima.

Rašford, koji je ove sezone najbolji strelac Junajteda, sa 19 golova na 31 utakmici, osetio je potrebu da tokom pauze zbog pandemije koronavirusa, pomogne najugroženijima.

Reprezentativac Engleske pomaže humanitarnoj organizaciji „FerŠer“ koja nastoji da dostavlja besplatne obroke deci i porodicama koje se oslanjaju da besplatne školske obroke.

Prekidom nastave, mnogi nisu u mogućnosti da dobijaju pomoć na koju su navikli, pa je organizacija nastavila da dostavom na kućne adrese, ali im je za to potrebna pomoć.

Rašford je donirao novac, a pokrenuta je i akcija prikupljanja sredstava koja je dostigla brojku od 100.000 funti. To znači i oko 400.000 obroka za decu širom Velike Britanije.

„Uradio sam dosta toga vezanog ta decu do sada, ali kada sam čuo da će se škole zatvoriti, znao sam da to znači da neće biti besplatnih obroka za decu koja ne idu u školu. Sećam se da sam i ja, kao školarac, imao te besplatne obroke, jer moja mama ne bi došla kući pre 18 sati, tako da bi moj sledeći obrok bio tek oko 20. Imao sam sreće, jer ima dece koja su u mnogo težoj situaciji i koji ne mogu da dobiju svoje obroke“, kaže Rašford.

On kaže da je sada najviše preokupiran time kako da pomogne deci.

„Veoma je važno, to mi je sada broj jedan na listi zadataka. U mojoj generaciji ima dosta pozitivnih i negativnih uticaja, želim da pokažem da ova generacija mladih i nije tako loša kao što mnogi kažu“.

Proteklih dana, u kampanju pomoći narodnim kuhinjama uključili su se i mančesterski klubovi, Mančester siti i Mančester junajted.

Dali su 100.000 funti kuhinjama, dok je golman Junajteda David de Hea izdvojio 300.000 evra za pomoć bolnicama u Madridu.

„Kada su teška vremena, važno je da su dva kluba, koji imaju toliko pristalica i sledbenika na društvenim mrežema, zajedno u akciji, tim se pokazuje da postoje stvari koje su mnogo važnije od fudbala. Svaka čast i Sitiju i Junajtedu“, rekao je Rašford.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram