Foto: Vanja Keser/Starsport

Fudbalski klub Radnički iz Niša saopštio je da neće pristati na, kako se navodi, prekrajanje pravila koja su uspostavljena pre početka sezone Superlige Srbije.

„Ne slažemo se pokušajem kršenja propisa i legalizovanja neregularnih predloga pojedinih klubova, koji žele da se skrati prvenstvo. Ako se steknu uslovi da se nastavi prvenstvo, vremena ima da se ono igra u punom kapacitetu do kraja i da se regularno završi kako je i do sada bilo. Ako Vlada donese bilo koji zakonski akt i Skupština to potvrdi, kao što se desilo u Francuskoj i Holandiji, mi ćemo to poštovati, a u suprotnom, ako preovlada stav da se igraju još samo četiri kola mi ćemo igrati sa drugim timom i na taj način pokazati nezadovoljstvo i neslaganje sa takvom odlukom. Naglašavam, samo u skladu sa zakonom je regularno prvenstvo“, navodi se u izjavi vršioca dužnosti predsednika Radničkog Dragana Markovića.

PROČITAJTE JOŠ

Radnički želi da se sezona igra do kraja prema ranije predviđenom planu ili da se prekine i prizna aktuelna tabela, ako nadležni procene da bi 11 kola dovelo u opasnost igrače i članove stručnih štabova.

„Covid19 se odrazio na sve pore društvenog života, uključujući i sport. Celo društvo, pa i sportisti, poštovali su mere Vlade Srbije i stručnih timova i obustavili sve sportske aktivnosti. U skladu sa navedenim ponasao se i Radnički. Sad kada je medicinska struka rekla da opasnost od virusa jenjava i da su se stekli uslovi za povratak i na sportske terene, ta vest obradovala je sve sportiste, navijače i rukovodsvo Radničkog“, izjavio je Marković.

Reagovao je i predsednik Skupštine Radničkog Radan Ilić, koji je rekao da prvenstvo ne može da bude regularno ako se usvoji „skraćena“ verzija, jer nije po propisima definisanim pre početka sezone.

„Igravanje samo četiri utakmice od propisanih 11 neće imati nikakav takmičarski značaj i biće to nepotrebno trošenje materijalnih i ljudskih resursa po klubovima, jer neće suštinski ništa moći da promene u odnosu na stanje na tabeli koje sada imamo. Mečevi bez ikakvog takmičarskog značaja neintresantni su i za klubove i za sportsku javnost“, dodao je Ilić.

On je između ostalog naveo da završetak prvenstva mimo propisa sezonu čini neregularnom i da za to „ne postoje realni razlozi i opravdanje“.

Foto: Vanja Keser/Starsport

Prema njegovim rečima, ima dovoljno vremena da se igra svih 11 predviđenih kola i da se prvenstvo završi krajem juna ili početkom jula, pa da posle kraće pauze počne nova sezona.

„Potpuno je neopravdano razmišljanje nekih pojedinaca da se fudbalsko prvenstvo 2019/20. skrati za čak sedam kola. Smatram da bi tako nešto ovu sezonu odvelo u neregularnost i nepotrebno opteretilo klubove za samo četiri utakmice koje neće imati nikakvu draž, ali ni cilj jer su bez ikakvog takmičarskog značaja, imajući u vidu trenutno stanje na tabeli“, dodao je Radan Ilić.

Radnički se zalaže da se prvenstvo igra do kraja ili da se prizna trenutno stanje na tabeli, svakako bez ta dodatna četiri meča.

Radan Ilić je saglasan da će Radnički razmotriti opciju da šansu da igračima iz omladinske škole ako se prvenstvo skrati, odnosno ako se bude završilo bez plej-ofa i plej-auta.

Radnički je apelovao na Fudbalski savez Srbije da donese „jedinu moguću ispravnu odluku“.

„Smatram da je u interesu srpskog fudbala i svih klubova, da se prvenstvo završi pod uslovima koji su propisani pravilnicima FSS i koji su važili i još uvek važe. Samo tako bi svi klubovi bili u ravnopravnom položaju, sačuvala bi se regularnost, a igrači u našim klubovima dobili bi priliku da se kroz takmičenje u narednih 11 kola vrate u formu u kojoj su bili pre pandemije koronavirusa. To bi uostalom bilo od ogromnog značaja i za naše predstavnike u evropskim takmičenjima, jer bi u te mečeve ušli potpuno fizički spremni. Verujemo da ce interes srpskog fudbala prevladati sve druge nedoumice i da će FSS doneti jedinu ispravnu odluku i da će se prvenstvo nastaviti u svom punom kapacitetu“, rekao je Ilić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare