superliga
Detalj sa meča Partizan - Dinamo Vranje prošle sezone; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Neizvesnost po pitanju broja klubova koji će učestvovati u Superligi naredne sezone sa sobom je povukla brojne kalkulacije, ali se fudbalski stručnjaci na klupama prvoligaša nadaju da će o mestima u eliti odlučivati sportski kriterijumi, a ne finansijska moć i kupovina mesta.

Inicijalnu trilemu da li će u narednoj sezoni u elitnom fudbalskom takmičenju učestvovati 16, 18 ili 20 klubova produbile su brojne nedoumice, a opcije koje podrazumevaju proširenje lige unose dodatnu kompleksnost u razrešenje problema.

Najviše možda poslednja informacija – ko više plati, zauzeće upražnjeno mesto u višem rangu ako se ono pojavi.

PROČITAJTE JOŠ

Primarno pitanje je koliko će klubova učestvovati naredne sezone u Superligi i ono će biti razrešeno u četvrtak na sednici u Staroj Pazovi. Ukoliko dođe do proširenja lige, izvesno je da će plasman na tabeli biti primarni kriterijum za ulaznice u elitno društvo, ipak, složenost uvećavaju uslovi po pitanju infrastrukture i igračkog kadra, zbog kojih bi pojedini klubovi mogli da budu isključeni iz trke.

Takođe, klub koji bez obzira na rezultate neće biti u prilici da se sledeće godine takmiči na najsvetlijoj domaćoj pozornici je Kabel, koji se uprkos oduzimanju deset bodova nalazi u gornjem delu prvoligaške tabele. Novosađani su zbog nameštanja utakmica isključeni iz trke, a pitanje se postavlja, ukoliko bude upražnjenih mesta u superligaškom karavanu na koji način će ona biti upražnjena.

Posebnu pažnju javnosti izazvala je odluka je objavljena u poslednjem izdanju „Fudbala” (Službeni glasnik FSS) i važi za sve klubove iz neposredno nižeg ranga.

Superligaši mirni ako nema ispadanja

Ukoliko se odluči da se proširi Superliga, onda izvesno neće biti ispadanja iz elitnog ranga ove sezone. To automatski povlači da su ugrožene ekipe (Rad i Mačva) bezbrižne u preostale četiri utakmice nastavka takmičenja. Ali, ako se odluči da bude moguće ispadanje iz Superlige i ujedno se zaista ostvari opcija plaćanja mesta, oni koji izgube status superligaša neće moći da ga vrate jer su finansijski moćni.

„Ponuda kluba podnosi se u pisanom obliku i mora da sadrži iznos novčane naknade izražen u dinarima, koju je klub spreman da plati kao najbolji ponuđač kako bi stekao pravo da se takmiči u konkretnoj ligi“.

Iz ove odluke jasno se zaključuje – ukoliko bude upražnjenih mesta prednost bi imao klub koji je spreman da u najvećoj meri odreši kesu. Ipak, članovi Prve lige nadaju se da će kriterijum čelnika, ukoliko dođe do toga, biti drugačiji, te da će odluku doneti na osnovu sportskih parametara.

U svoj tračak sreće, u slučaju da spletom okolnosti ostane upražnjeno jedno mesto u eliti, nada se Dinamo iz Vranja, prošlosezonski superligaš.

Dragan Antić
Foto: Starsport

„Dinamo i Radnički Kragujevac najviše zaslužuju elitu. Finansijski nismo možda najjači, ali ukoliko bi to bio uslov ima pregršt firmi u Vranju koje bi stale uz klub jer Vranjanci žive za fudbal. Imamo najviše navijača u Srbiji posle Zvezde, možda više i od Partizana. Fudbal se igra za publiku i Fudbalski savez Srbije bi trebalo da ima to u vidu i da pruži prednost fudbalskim sredinama ispred finansijskih uslova. Nema svrhe da se igra pred praznim stadionima“, rekao je za Nova.rs Dragan Antić, strateg Dinama iz Vranja.

Svojoj šansi nada se i Kolubara koja bi plasmanom u Superligu za dve godine preskočila isto toliko rangova. Upravo tim iz Lazarevca prethodne sezone popunio je upražnjeno mesto u Prvoj ligi nakon što je Bežanija proglasila bankrot.

Fudbalski savez Srbije procenio je da Kolubara zaslužuje da se uz Grafičar plasira u viši rang, a takav potez ispostavio se kao ispravan pa prošlosezonski članovi Srpske lige Beograd danas zauzimaju prvo, odnosno šesto mesto na prvoligaškoj tabeli.

PROČITAJTE JOŠ

Zoran Milinković, strateg Kolubare, nada se da će njegovi izabranici mesto u društvu sa Crvenom zvezdom i Partizanom izboriti na terenu, i ističe da će sačekati da čuje odluke sa sastanka zakazanog za četvrtak u Staroj Pazovi.

„Sve pomno pratimo. U fokusu kluba ove sezone nije bio plasman u Superligu, ali smo razmišljali da vredi da pokušamo ukoliko se ukaže prilika. Taj stav se nije promenio. Kolubara je klub koji ide napred, poseduje lepu infrastrukturu, uslove za rad… Imamo sjajnu školu što je vrlo važno i ne govorim to po ustaljenom klišeu, već je zaista od esencijalne važnosti da deca imaju odlične uslove za rad“, rekao je iskusni fudbalski stručnjak za Nova.rs.

Rođeni Lazarevčanin naglasio je da klub konstantno napreduje i da bi prilika da odmeri snage sa najboljima predstavljala pravi izazov.

Zoran Milinković
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Sve zavisi od odluke, ali verujem da smo ravnopravni sa svima za prve četiri pozicije. Da sačekamo da vidimo ishod na terenu“, izjavio je Milinković i naglasio da bi eventualno upražnjeno mesto moralo da pripadne finansijski stablnom klubu, koji ispunjava uslove neophodne za superligašku licencu:

„Iz te perspektive gledano, ukoliko neko stvori uslove za odigravanje Superlige, ukoliko poseduje stručni kadar, infrastrukturu, jasno definisan budžet, trebalo bi da ima prednost i da ulaganja budu prepoznata od strane FSS. To sve nije nedostižno, ali trebalo bi da budemo svesni da nisu laka vremena za sport, videćemo u kom će smeru ići fudbal posle pandemije. Kad sagledate širi aspekt fudbal je velika industrija i vratiće se u svoje tokove nakon izvesnog vremena, mislim da će se to dogoditi kad se budu gledaoci vratili na tribine, posebno u Ligi šampiona, Ligi Evrope i ligama petice koje povlače sve druge i diktiraju tempo“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar