Podeli
superliga
Detalj sa meča Radnički Niš - Mačva; Foto: Vanja Keser/Starsport

Zvuči pomalo neverovatno, ali upražnjena mesta (dva ili četiri) u Superligi Srbije (i višim rangovima takmičenja) trebalo bi da popune klubovi koji najviše plate.

Plati i prelaziš u viši rang srpskog fudbala! Kako prenosi Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”, upražnjena mesta u domaćim ligama, uoči naredne sezone, popuniće klubovi spremni da najviše plate! I to u zvaničnoj, zatvorenoj ponudi za kupovinu mesta, u tačno definisanom roku, do pet dana od objavljivanja konkursa na internet stranici Fudbalskog saveza Srbije, ili nadležnog regionalnog saveza.

Odluka je objavljena u poslednjem izdanju „Fudbala” (Službeni glasnik FSS) i važi za sve klubove iz neposredno nižeg ranga.

PROČITAJTE JOŠ

“Ponuda kluba podnosi se u pisanom obliku i mora da sadrži iznos novčane naknade izražen u dinarima, koju je klub spreman da plati kao najbolji ponuđač kako bi stekao pravo da se takmiči u konkretnoj ligi”.

Potom sledi da generalni sekretari Izvršnim ili Odborima za hitna pitanja, dostave ponude, uz tabelarni pregled svih vrednosti. U viši rang će klub sa najvećom ponudom.

“Klub ili klubovi za koje Izvršni odbor/Odbor za hitna pitanja FSS, odnosno IO nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza, donese odluku da popunjavaju određeno mesto, ili više mesta u ligi, moraju da uplate ponuđenu novčanu naknadu najkasnije sedam dana pre početka takmičenja. U slučaju da klub odustane od svoje ponude i ne uplati novac u roku određenom u Odluci o popunjavanju slobodnog (slobodnih) mesta, klub gubi pravo takmičenja u konkretnoj ligi i raspoređuje se u takmičenje koje je dva stepena niže od takmičenja u koje je hteo da stupi podnošenjem ponude”, navodi se iz FSS.

U slučaju da ne bude zainteresovanih, odluku o popuni slobodnog mesta dostaviće nadležni savez „uzimajući u obzir interes nesmetanog odvijanja konkretnog takmičenja i razvoja sporta u lokalnoj samoupravi”. Odustajanje najbolje ponude, automatski podrazumeva napredovanje sledećeg na listi. Novcem od eventualno novog kluba Super i Prve lige raspolagaće FSS, zaradom od konkursa u nižim rangovima raspolagaće teritorijalni savezi.

SUPERLIGA SA 18 ILI 20 KLUBOVA?

Stop za Kabel

Na osnovu odluke FSS, klubovi kažnjeni za nameštanje rezultata, neće moći da napreduju u viši rang. U stavovima dva i tri predviđena je i nova sankcija – već sancionisani klub neće moći da koristi blagodeti proširenja lige, niti da ostane u takmičenju ako četiri poslednjeplasirana ne ispadaju.
Ova odluka dikretno pogađa Kabel i Smederevo, prvoligaše kažnjene oduzimanjem po deset bodova, zbog nameštenog meča iz aktuelne sezone. Odnosno, kažnjavaju se i naknadno za nešto za šta su već snosili posledice.

Da li će biti ispadanja iz elitnog ranga srpskog fudbala još nije poznato, čeka se konačna odluka… Postoje ideje da se Superliga proširi za dva ili četiri mesta, koja bi se popunjavala i na osnovu plasmana iz Prve lige, ali i na osnovu najbolje novčane ponude!

Ukoliko ne bude selidbe, dodatna mesta bi mogla da se popune ili baražom ekipa sa dna tabele i onih najboljih iz nižeg ranga, ili direktnim plasmanom iz Prve lige, ili novcem – sve zavisi od toga da li će u Superligi naredne sezone biti 18 ili 20 klubova. I da li će biti ispadanja, a ako ne bude, superligaši “ispod crte” ne moraju da brinu, pa u tom slučaju najverovatnije pobeđuje ideja o proširenju na 20 ekipa.

Dakle, mnogo je nepoznatih, a ono što se zna je da uspeh na terenu neće biti garant i jedini uslov za igranje u višem rangu srpskog fudbala, jer su mesta na prodaju!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar