Novi Pazar
Foto: Emir Sadovic/Starsport

Vest da su u Novom Pazaru još dvojica igrača zaražena koronavirusom dovela je u pitanje nastavak Prve lige, bar na trenutak, jer prema tvrdnjama Miljka Ristića, predsednika Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, ne postoje uslovi za odlaganje utakmice između Novog Pazara i Dinama iz Vranja.

Ristić je ranije istakao da će u slučaju da jedan fudbaler ili član stručnog štaba bude zaražen, cela ekipa biti primorana na odlazak u karantin. Ipak, nakon vesti da su u redovima Novog Pazara zabeleženi drugi i treći slučaj zaraženih koronavirusom, pet dana nakon prvog Ristić je istakao da nema osnova za razmatranje odlaganja utakmice ili preduzimanja određenih mera.

PROČITAJTE JOŠ

„Medicinski propisi Fudbalskog saveza Srbije nalažu da je utakmicu moguće odložiti za drugi period ukoliko je trenutno obolelo najmanje pet igrača. Prema tome, Novi Pazar ne ispunjava uslove i odlaganje će biti moguće tek ukoliko pet igrača bude imalo zdravstvene probleme koji moraju da budu verifikovani kroz državne zdravstvene ustanove uz pečat doktora koji ih je pregledao, sa jasnom dijagnozom, i zavedeni u protokol ambulantnih pregleda ili stacionarnog lečenja“, rekao je za Nova.rs Ristić i naglasio da po ovom pitanju nema odstupanja:

„Svi zaraženi virusom moraju da budu izolovani, a osobe koje su bile u kontaktu sa njima dužne su da se testiraju. Dostupni su brzi testovi koji mogu da budu gotovi za jedan dan i tek ukoliko bude novih zaraženih moguće je razmatrati odlaganje“.

I od toga da je jedna osoba zaražena koronavirusom dovoljna da pošalje celu ekipu u izolaciju, došlo se do toga da situacija „nije alarmantna“, ali izazov pred kojim su se našli čelnici Novog Pazara doneo je neizvesnost u redove kluba.

„U kontaktu smo sa čelnim ljudima Fudbalskog saveza Srbije. U četvrtak nam predstoji sastanak u Staroj Pazovi povodom izbora Zajednice Superlige i Prve lige kojem ću prisustvovati kao član Novog Pazara. Ujedno će to biti prilika da razgovaram sa čelnicima FSS u koje imam apsolutno poverenje. Nadam se da će nam organizatori takmičenja izaći u susret i da će imati razumevanja. Iskreno, nemam predstavu ni šta bismo mogli da tražimo. Ukoliko igrači budu u bolnici dve nedelje i toliko još u izolaciji, ukupno će tri meseca biti bez fudbala. Fizički bi bilo nemoguće da budu spremni za utakmicu sa Dinamom. Nadam se da ćemo prebroditi krizu kojoj niko nije kriv“, izjavio je Fikret Međedović za Nova.rs.

Sekretar Novog Pazara istakao je da uprava kluba čini sve kako bi se sprečilo širenje žaraze. Takođe, dodao je da je težak period u kojem su svi pokazali solidarnost potvrdio snagu kluba.

„Imamo određeni broj igrača koji su potpuno izolovani, 12 fudbalera koji nisu bili u kontaktu ni sa jednim od zaraženih i oni će nastaviti da treniraju. Ostali će odraditi testiranja i ukoliko rezultati budu negativni, nastaviće da rade individualno iz predostrožnosti. Igračima je teško da se koncentrišu na treninge u momentima kad čekaju rezultate i znaju da su potencijalno ugroženi oni ili saigrači. Teško je svima, članovima stručnog štaba, rukovodstvu. Vrlo je nezgodno sve ispoštovati i preduzeti sve potrebne mere, dezinfikujemo prostorije posle svakog individualnog treninga, pravimo plan treninga takav da se ne sretne niko od igača čiji se rezultati testova čekaju“, kazao je Međedović.

Dragan Antić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Razloga za brigu imaju i u Dinamu iz Vranja, jer bi po rasporedu upravo oni trebalo da gostuje u Novom Pazaru 30. maja, u okviru prvog kola posle nepredviđene pauze.

Dakle, za samo 18 dana nakon što su zaraženi poslednji fudbaleri Novog Pazara, što je prilično rizično.

„Bilo bi logično i najispravnije da, ukoliko postoje igrači zaraženi koronavirusom, utakmica ne bude odigrana, zbog dobrobita svih učesnika duela“, rekao je za Nova.rs Dragan Antić, strateg Dinama iz Vranja i dodao:

„Sutra počinjemo testiranja i nadam se da neće biti pozitivnih slučajeva, ali je zbog specifičnosti situacije neophodan dodatni oprez. Smatram da je na Fudbalskom savezu Srbije da preseče i donese odluku. Utakmica nema veliki rezultatski značaj, a i da je drugačije, nikako ne treba dovesti u opasnost zdravlje igrača i ostalih učesnika“.

Fudbal u Srbiji će se ipak igrati, iako zdravlje stvarno mora da bude na prvom mestu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar