Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Ekonomska kriza izazvana zaustavljanjem sveta zbog pandemije koronavirusa je dovela fudbalsko tržište na ivicu opstanka, a pojedini klubovi su morali da posegnu za katancem i time ispišu poslednje stranice istorije.

PROČITAJTE JOŠ

Posledice će se tek videti, upozoravaju zvaničnici, tržište nikada više neće biti isto, ali vraćanje na „nulu“ nije moguće – jednostavno preuzete finansijske obaveze moraju da budu ispoštovane.

U protivnom – kraj.

Neverovatno zvuči podatak da je nekoliko klubova koji su doživeli kolaps u prethodnom periodu posećivalo Beograd.

Prvi među njima je višestruki šampion Slovačke, Žilina, koja je već krajem marta podnela zahtev za proglašenje bankrota.

Uprava kluba je ponudila fudbalerima da se odreknu 80 odsto zagarantovanih plata i ipak dobio određeni novac.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

U suprotnom, postupak bankrota bi značio da moraju da se oproste od celokupnog novca.

PROČITAJTE JOŠ

Kriza je protivnika beogradskog Partizana u baražu za plasman u Ligu Evrope 2009. godine zatekla na drugoj poziciji na tabeli slovačkog prvenstva, posle 22 odigrane utakmice.

„Naš budžet je baziran na prihodima od ulaznica i transfera. U ovim okolnostima od toga ćemo zaraditi – nula. Ako mladi igrači žele da ostanu, ostaće, dobiće priliku da se dokažu“, navedeno je u saopštenju uprave kluba.

Slovačka ekipa je dva puta igrala u Ligi šampiona, 2003. i 2010. godine, a nadimak „Šošoni“ nose još od osnivanja, 1908. godine.

Sedmostruki su šampioni Slovačke, dva puta su bili prvaci u čehoslovačkoj eri, ali je aktuelni svet neumoljiv – od tradicije se ne živi.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Još duži vek trajanja imao je Ril, bivši velški šampion i tim koji je takođe poznat ljubiteljima fudbala u Srbiji.

Posle 141 godine Ril je došao u situaciju da proglasi bankrot, kroz saopštenje u kom je navedeno da uprava nema drugu opciju osim da zatvori kapiju.

„Pomoć nam je ponudio Fudbalski savez Vels, ali to nije dovoljno. Bilo nam je potrebno 175.000 funti kako bismo sebi obezbedili dugoročnu finansijsku sigurnost. Imali smo ponude investitora, ali su se oni povlačili iz priče“, istakao je predsednik kluba Pol Higinson.

Ril je bio šampion Velsa u dva navrata, osvojio je i četiri trofeja u Kupu Velsa, a poslednji put se u Evropi pojavio 2009. godine.

Tada je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Partizan u dve utakmice postigao ukupno 12 golova.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Posebno su zanimljivi slučajevi rumunskih klubova sa kojima se Partizan susretao u nedavnoj istoriji.

Na putu ka plasmanu u šesnaestinu finala Kupa UEFA u sezoni 2004/05, „crno-beli“ su se susreli sa Ocelulom i Dinamom iz Bukurešta.

Partizan je u prva dva dvomeča eliminisao rumunske predstavnike, iako je remizirao u oba revanša, a ti timovi su u potonjim godinama doživeli potpune krahove.

Iz „zlatnog doba“ u propast – uspon Ocelula je započeo 1999. godine, a 14 godina kasnije je morao da proglasi bankrot iako je sezonu ranije od Lige šampiona zaradio 22 miliona evra.

Godina za godinom, Ocelul je padao kroz lige, a aktuelnu krizu je dočekao na šestom mestu trećeg ranga takmičenja sa čak 12 bodova manje od vodećeg Aerostara.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U godini kada se sastao sa Ocelulom Partizan je eliminisao još jednog rumunskog rivala, ali…

Sudbina Dinama iz Bukurešta je bila nešto bolja, takođe 2013. godine je klub postao nesolventan, ali se ubrzo vratio, iako su rezultati i dalje ostali veoma loši.

Listu „propalih“ bivših rivala beogradskog kluba upotpunjavaju grčki Egaleo, koji je kažnjen zbog nelegalnog spajanja sa drugim klubom, Dnjepar kao žrtva ponašanja oligarha Ihora Kolomojskog, dok je Petržalka posle kolapsa iz 2014. godine ponovo stala na noge tri sezone kasnije.

Fudbal se i dalje igra u Temišvaru, rivalu Partizana iz kvalifikacija za Kup UEFA 2008. godine, ali navijači kluba koji je nestao četiri leta kasnije ne priznaju kao svoji novooformljeni klub Poli Temišvar, nastao spajanjem sa FK Rekaš.

Stvari u fudbalskom svetu definitivno ne mogu brzo da idu na bolje, problemi će tek postojati i samo možemo da se nadamo da „prokletstvo igranja sa Partizanom“, neće zahvatiti nove žrtve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare