Aleksandar Stanojević i Slavoljub Đorđević; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada bi kvalitet srpskog fudbala bio ekvivalentan promenama trenera, gde bi nam bio kraj. Lepo je videti Superligu u vrhu Evrope, ali ne po tome što se treneri u elitnom srpskom rangu menjaju kao traci - i to bukvalno.

Ispred Superlige u celom svetu su samo prvenstva Brazila, Bolivije i Saudijske Arabije. Ni u komšiluku slika nije ništa bolja, šampionat Crne Gore prati naše prvenstvo u stopu, blizu je i Hrvatska, nešto dalje Slovenija.

PROČITAJTE JOŠ

Prosečno, šef struke opstane na klupi superligaša samo 188 dana! Podatak koji je za crveni alarm, jer biti trener očito postaje veoma besmisleno.

Fudbalska opservatorija (CIES) je radila opsežnu analizu trajanja trenera u 90 najjačih liga sveta i rezultati su katastrofalni po Srbiju. Superliga je najgora na toj tabeli, ili lider, zavisi kako gledate.

Superligaški treneri opstanu u jednom klubu polusezonu u proseku. Čak 62,5 odsto stručnjaka ni ne potraje duže od šest meseci, a samo 6,3 odsto njih se zadrži duže od dve godine.

Samo je Dejan Stanković na klupi Crvene zvezde duže od dve godine, prati ga Aleksandar Stanojević u Partizanu sa nešto više od godinu i po dana.

Gledajući ceo svet, Superliga je nešto „bolje“ plasirana – na četvrtom mestu. Kraći vek imaju samo stručnjaci u Prvoj ligi Brazila (163 dana), Primeri iz Bolivije (162) i Pro ligi Saudijske Arabije, koja je apsolutni pobednik sa promenama trenera na svakih 156 dana.

Milina za rad u Severnoj Irskoj

Fudbalski treneri najduže traju u Premijer ligi Severne Irske – čak 1.563 dana. Prati je Premijer liga Velsa, u kojoj se smena trenera vidi na tek 1.348 dana, dok treće mesto prestižne liste zauzima prvenstvo Azerbejdžana sa 1.069 dana. U odabranom društvu, u kojem se treneri menjaju na više od hiljadu dana je još samo Premijer liga Irske sa 1.035 dana.

Kada je reč o bivšim zemljama SFRJ, prvenstvo Crne Gore zauzima visoko šesto mesto na planeti, dok je hrvatski šampionat 10. na tabeli. Tik iza je i Premijer liga Bosne i Hercegovine (14. pozicija), a prvenstva Makedonije i Slovenije zauzimaju 33. odnosno 36. mesto po promenama trenera. Ujedno, lige Srbije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Turske su na prvih pet mesta u Evropi.

Što se tiče Superlige Srbije, tri velike promene došle su kao vesnici proleća, odmah na početku drugog dela sezone domaćeg šampionata, dok je dva kola pre kraja ligaškog dela „stradao“ Ivan Stefanović i njega je u Napretku zamenio Zoran Milinković.

Poslednji u nizu smenjenih bio je Slavoljub Đorđević, kome je poraz od niškog Radničkog presudio da ode sa klupe Vojvodine.

Malo pre njega su se dogodili potresi u subotičkom Spartaku, koga je napustio Vladimir Gaćinović, odnosno Novom Pazaru, sa čije klupe je otišao Dragan Radojičić.

Dragan Radojičić; Foto: Nenad Mihajlovic/Starsport

Promene trenera gotovo su jednake šetanjem između klubova, jer superligaški stratezi ne budu dugo bez posla, naprotiv. Tako je Radojičić samo posle nekoliko dana seo na klupu Voše, koju je kao trener vodio do poslednje vicešampionske titule.

Đorđević je pre Vojvodine vodio Radnik, odnosno mlađe kategorije Crvene zvezde. Što se tiče Gaćinovića, u Spartak je došao u oktobru 2021. umesto Vladimira Buača i nije izdržao ni pola godine, na njegovo mesto je imenovan Nebojša Vučković, doskorašnji koordinator omladinske škole Subotičana.

Radojičića je u Novom Pazaru nasledio Tomislav Sivić, nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije, koji je u karijeri vodio više domaćih klubova, radio je i na Farskim Ostrvima i u Mađarskoj.

Do kraja je ostalo još devet kola, računajući plej-of i plej-aut, pa je prilično nezamislivo da će svi treneri dočekati kraj sezone na svojim mestima. Jer, u klubovima odavno nema razumevanja i strpljenja, traže se instant rezultati, pa čim kola malo krenu nizbrdo, ne povlači se ručna, već je lakše uručiti otkaz šefu.

Top 10 liga sa najbržim promenama trenera

Saudijska Arabija 156 dana

Bolivija 162

Brazil 163

Srbija 188

Kazahstan 190

Crna Gora 196

Tunis 209

Albanija 213

Gvatemala 213

Hrvatska 214

BONUS VIDEO Lalatović: Kako sam doveo fudbalera iz zatvora u Vojvodinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar