VAR i sudija; EPA-EFE/PETER POWELL .

Internacionalni fudbalski bord (IFAB) ozvaničio je izmene i uvođenje novih pravila, koja će stupiti na snagu u sezoni 2020/2021. Krucijalna promena odnosi se na igranje rukom napadača, koja se neće suditi u svakoj prilici, već isključivo u zavisnosti od situacije na terenu. Promene će pretrpeti i VAR, kao i ofsajd.

Pozdravite se sa starim pravilima fudbala, od naredne sezone stižu nova, a brojne odluke već su donete na sastanku IFAB održanom u četvrtak.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo oko čega se vodila debata, jeste pravilo igranja rukom, a evo kako će ono ubuduće biti definisano.

„Nenamerna igra rukom napadača biće sankcionisana samo ukoliko je potez direktno doveo do postizanja gola, ili je uticao da dovede saigrače u opasnu priliku za postizanje gola. U svim ostalim situacijama, to se neće suditi“, stoji u saopštenju Internacionalnog fudbalskog borda.

IFAB je detaljno objasnio da je u pomenutom dokumentu sudijama preporučeno da ruka prestaje tamo gde počinje pazuh. Jasno je da će ova promena arbitrima olakšati donošenje odluka u najtežim situacijama.

Većalo se naravno i o VAR tehnologiji, inovaciji koja je zauvek promenila fudbalsku igru.

Ipak, VAR je doneo oprečna mišljenja, jedni pozdravljaju, drugi kažu da „ubija fudbal“, a promena u VAR odnosi se na to da će i glavni arbitri imati uticaj na konačni sud, što u Engleskoj nije slučaj, jer odlučuju sudije iz VAR sobe.

„Sudija iz VAR sobe može samo da sugeriše odluku glavnom sudiji, ali on je taj koji donosi konačnu odluku i on mora da pregleda snimak uz teren ako je u pitanju sporna situacija“, navode iz IFAB.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Nekadašnji menadžer Arsenala Arsen Venger, koji je dugo bez kluba, na sastanku pomenute organizacije bio je zadužen za razmatranje predloga o promeni pravila ofsajda.

Ipak, ovde još nije doneta konačna odluka, ali je osnovna filozofija kod ofsajd pozicije želja da se podstakne napadački fudbal sa što više golova. Na ofsajdu će biti detaljno rađeno i naknadno će biti saopštena promena kod ovog pravila.

U poslednje vreme VAR tehnologija zadužena je za povlačenje žutih i crvenih linija, često su milimetarski ofsajdi u pitanju, a Venger želi da se to pravilo ukine.

Ideja Francuza je da ofsajd neće biti dosuđen ukoliko je samo jedan deo tela kojim se može dati gol u ravni s poslendjim igračem odbrane, nezavisno da li su ostali delovi tela napadača ispred. Fudbaler će biti u ofsajdu tek kada je celo njegovog telo iza poslednjeg igrača ekipe koja se brani.

Jasno je da bi se na taj način osigurala prednost napadačima i da bi se podstakao fudbal s većim brojem golova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram