Foto: Pedja Milosavljevic

Malo igrača se osmelilo u prošlosti da priča o nameštanjima i kontroverzama u srpskom fudbalu, na šta je podsetio slučaj Ognjena Koromana.

Ili je regularno, ili nije. Nema tu sredine, a mnogi vredni poslenici srpskog fudbala godinama nas ubeđuju kako nam je liga „sve regularnija“.

Kao Milena u „Složnoj braći“, kada kaže da „nije nikada bacala smeće u minsko polje i neće više nikad“ – po sličnom principu se i u srpskom fudbalu „ne namešta i neće više nikad“.

Mnogo je utakmica za koje se sumnja, mnogi akteri ne žele da pričaju o tome ili ne žele da rizikuju sopstvenu bezbednost, ali je bilo i slučajeva hrabrijih.

Ognjen Koroman i Mirko Poledica pokrenuli su novu lavinu, bivši fudbaler Crvene zvezde je zbog toga čak i priveden.

Ipak, činjenica je i da su nameštanja teško dokaziva, često prođe i nekoliko godina i decenija dok se sve ne razotkrije do kraja, ili čak i ne dođe do toga u potpunosti. Toga je bilo još u staroj Jugoslaviji o kojoj svi sa velikom setom pričaju, afera Šajber i dalje je jedna od najkontroverznijih, a u srpskom fudbalu, malo igrača se osmelilo da govori o skandalima.

Dragiša Pejović, nekadašnji fudbaler Borca, 2012. je javno progovorio o nameštanju utakmica u Srbiji, zbog čega je pokrenut disciplinski postupak u FSS-u, uz krivičnu prijavu nadležnom tužiocu.

On je kao gost FIFpro, organizacije koja zastupa interese profesionalnih fudbalera širom sveta, a povodom objavljene FIFpro crne knjige o nameštanju utakmica u istočnoj Evropi i prosleđene poslanicima Evropskog parlamenta, izjavio da je na njega vršen pritisak da četiri godine pre toga, 2008, odigra nameštenu utakmicu između Borca i Partizana (0:1).

Slobodan Pajović, disciplinski sudija FSS, posle sastanka komisije kratko je saopštio:

„Kao i u svim dosadašnjim slučajevima u kojima je član fudbalske organizacije izjavljivao da ima saznanja da je neko drugi od članova organizacije izvršio krivično delo, disciplinska komisija je pokrenula disciplinski postupak i podnela krivičnu prijavu nadležnom tužiocu, jer je on isključivo nadležan da sprovodi postupak u kojem će istražiti da li su izneseni navodi tačni. Očekujemo da će Pejović izneti činjenice i dokaze na kojima zasniva date izjave i da se neće sve završiti samo na nastupima u medijima“, rekao je tada Pajović.

Pejović je tada mirno dočekao ove reči.

„U Srbiji ništa više ne može da me iznenadi! Ako sam već ušao u ovu priču, onda je logično da idem do kraja. Znam da sam čist, znam da ću se braniti isključivo istinom i nemam razloga da se plašim bilo koga ili bilo čega. Doduše, ovde kod nas baš i nema pravde, svestan sam da je sve teško dokazati, ali pozvaću sve svoje bivše saigrače iz Borca koji su mi i danas prijatelji da potvrde moju priču. Siguran sam da će stati u moju zaštitu jer su i sami bili u sličnim situacijama. Verujte mi da posle ovih prijava nikako neću odustati. Dokazaću kad-tad da govorim istinu. U ovu priču ne bih ni ušao da nisam imao podršku FIFpro i Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije. Mi želimo da utičemo na to da se slične stvari u budućnosti ne dešavaju. Sada se klubovi neće lako odlučiti da prete fudbalerima ili da ih ucenjuju kako bi igrali nameštene mečeve“, naveo je tada Pejović.

On je zbog ovog dobijao anonimne pozive sa skrivenih brojeva.

U jednom velikom intervjuu za rumunske medije, Pejović je 2013. godine priznao da živi u strahu.

„Slomićemo ti noge. Tvoja porodica će patiti“, govorili su mu preko telefona.

„Posle toga, spustim slušalicu, zatvorim oči i vidim svoju četvorogodišnju ćerku“, priznao je ovaj fudbaler kog je supruga napustila zbog pritiska sa kojim se suočio u ovih godinu dana. Sve to mu je uništilo karijeru.

„Stalno osećam pritisak. Za mene su sva vrata fudbala zatvorena kada smo razgovarali o nameštenim utakmicama. Od hiljada srpskih fudbalera, samo smo Boban Dmitrović i ja izašli da nazovemo stvari pravim imenom“, rekao je Pejović.

Pre Pejovića, ohrabrio se Boban Dmitrović. Bivši fudbalski reprezentativac naše zemlje počeo je da odmotava klupko o tome kako izgledaju pritisci kada se od igrača očekuje da učestvuje u nameštanju meča u Srbiji.

On je 2011. priču počeo utakmicom u kojoj je Borac izgubio od Čukaričkog sa 1:0 u prošlom prvenstvu, optuživši generalnog sekretara Zajednice Superligaša Miodraga Jankovića da je „tražio od njega da se ne trudi previše pred poslednju utakmicu“.

„Pred meč poslednjeg kola prošle sezone protiv Čukaričkog na Banovom brdu, u trenutku dok sam izlazio na teren, generalni sekretar Zajednice Superlige mi je dobacio: ‘Bobane, ne moraš da zapinješ mnogo danas’. Izgleda da mu je interes bio da Čukarički ostane u ligi, a da ispadne neko drugi“, rekao je Dmitrović za tadašnji Pres.

On je dodao da je bio u šoku kada je Borcem pobedio sa 2:0 ekipu Banata čiji su ga igrači “jurili i pljuvali po terenu” po završetku utakmice. Njegova pretpostavke je da je do toga došlo jer je “konačni ishod trebalo da bude ‘drugačiji’, ali neko ko im je (igračima Banata) nešto obećao – očigledno nije ispunio”.

“U predigri meča sa OFK Beogradom u Čačku (2:1 za Borac, pre dve godine), svegа je bilo. Sedeo sаm u restorаnu sа generаlnim sponzorom Kostićem i sportskim direktorom Ilićem. Ubeđivаli su me dа imаju veliki pritisаk, Kostić politički, а Ilić od izvesnog „Tebre”. Rekаo sаm dа jа nemаm ni pritisаkа ni pozivа. U beznаđu Ilić je demolirаo i svoj i moj mobilni telefon, аli sаm mu ponovo rekаo dа od mene ne očekuje dа u svemu učestvujem. Ostаli su bez odgovorа nа moju opаsku: Ako imаte hrаbrosti izаđite pred igrаče i trenerа Đurovićа i njimа sаopštite štа se od vаs trаži”, rekao je između ostalog Dmitrović za “Sportski žurnal”.

Zbog iznetih tvrdnji, protiv Bobana Dmitrovića je tada FSS pokrenuo disciplinski postupak, ali ne samo protiv njega. FSS je pokrenuo postupak i protiv Sava Miloševića, zbog izjava izrečenih u medijima o regularnosti prvenstva.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu FSS-a Disciplinska komisija „reagovala je po službenoj dužnosti, a zbog niza izjava i neproverenih tvrdnji koje su Dmitrović i Milošević u raznim medijima iznosili prethodnih dana“.

Milošević je gostujući u emisiji „Insajder“ rekao „da će poništiti svoju fudbalsku karijeru, ako u srpskom fudbalu nema nameštaljki“ i zbog toga mu je iz srpske kuće fudbala zaprećeno krivičnom prijavom.

„Takav potez Fudbalskog saveza mogu da podvedem pod klasično udbaško saopštenje, koje ugrožava moja ljudska prava i slobodu govora. Koliko sam obavešten, oni će kada utvrde da nisam član Fudbalskog saveza, kao što nisam, da to predaju sudu. Ozbiljno ću da porazgovaram sa svojim advokatima i rado ću ih čekati na sudu. Planiram da i ja podnesem tužbu protiv njih jer ugrožavaju moju slobodu govora. To je sve što imam da kažem“, poručio je tada Milošević.

Epilog? Tužilaštvo u Čačku je smatralo da njegova izjava nije dovoljna da se bilo ko procesuira, pa je 2012. najavio odlazak iz Srbije u Austriju.

Ipak, bilo je i slučajeva koji su se završili raskrinkavanjem. Fudbalski savez je tako u oktobru prošle godine dobio dojavu od UEFA da je utakmica Prve lige Srbije između Kabela i Smedereva sumnjiva.

Odmah je pokrenut postupak, koji je završen kažnjavanjem dva kluba, što znači da je rezultat ovog meča zaista namešten.

Disciplinska komisija Prve lige Srbije kaznila je Smederevo i Kabel oduzimanjem po deset bodova i novčanim kaznama. Kabel je u kasu FSS morao da uplati tri miliona, a Smederevo dva miliona dinara.

Utakmica Smederevo – Kabel, odigrana 14. oktobra, završena je pobedom domaćina od 2:1, posle preokreta u drugom poluvremenu. UEFA je poslala dopis upozorenja Fudbalskom savezu Srbije na osnovu praćenja uplata u kladionicama širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare