Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Skoro mesec i po dana je prošlo od restarta takmičenja u Premijer ligi i došli smo do poslednjeg čina - nedelja je dan kada ćemo jasno znati ko će igrati u Ligi šampiona, Ligi Evrope, ali i ko će od klubova napustiti elitno takmičenje.

Odavno nije bilo tako uzbudljivo poslednjeg dana takmičenja i jedina je šteta što će ljubitelji fudbala, kao i sve mečeve do sada otkako je zavladala pandemija koronavirusa, morati da gledaju iz svojih domova, preko TV ekrana.

PROČITAJTE JOŠ:

Možete samo da zamislite kako bi sve gorelo na „Kings pauer“ stadionu u Lesteru gde domaćin i Mančester junajted biju bitku za mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Ili u Londonu, gde Vest Hem igra sa Aston Vilom, kojoj su potrebni bodovi da bi izbegla najgori mogući scenario, seobu u Čempionšip.

Kako god bilo, uzbuđenje je tu, ostrvski fudbalski „Dan D“ je stigao. Već tokom večeri znaće se sve kada se podigne dim iznad bojišta.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

BITKA ZA LIGU ŠAMPIONA

Liverpul kao šampion i drugoplasirani Mančester siti, dva si sigurna učesnika u elitnoj Ligi šampiona i naredne sezone.

Traže se još dva tima, a tri su kandidata i Mančester junajted, Čelsi i Lester će odlučiti ko će od njih overiti vizu na poslednjoj stanici.

U poslednje kolo, Mančester junajted ulazi sa treće pozicije sa 63 boda, koliko ima i četvrtoplasirani Čelsi, ali „plavci“ imaju slabiju gol razliku, dok petoplasirani Lester ima bod manje od rivala.

Čelsi može da ostane bez Lige šampiona ako izgubi u poslednjem kolu od Vulvsa, a Lester savlada Mančester Junajted, ili bude nerešeno. Da bi sprečili bilo kakvu dilemu „plavci“ treba da uzmu bar bod protiv Vulvsa… Kec na Stamfordu je 1,90, iks 3,50, a dvojka 4,10.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Čelsi – Vulverhempton.

„Lisice“ na meniju imaju upravo Junajted, koji mora da izbegne poraz na ovom gostovanju ako želi da se vrati u Ligu šampiona posle godinu dana pauze.

Lesteru samo pobeda garantuje plasman u elitno takmičenje, bod bi odgovarao i jednima i drugima ako Čelsi izgubi, a u tom slučaju bi Junajted i sa porazom otišao u LŠ. Mnogo kombinacija… Kec u Lesteru je 2,95, iks 3,35, a dvojka 2,40.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lester – Mančester Junajted.

S druge strane, na meču Lester – Mančester junajted pomno će pratiti i šta se dešava na „Stamford bridžu“ gde Čelsi dočekuje ekipu Vulverhemptona.

Ni „plavcima“ neće biti lako, jer igraju sa Vulvsima koji se bore za mesto u Ligi Evrope, tako da i tamo treba očekivati da „podrhtava tlo“.

Računica je jasna: Junajted mora da izbegne poraz da bi bio treći ili četvrti, u zavisnosti od rezultata Čelsija sa Vulvsima.

Čelsi će ići u Ligu šampiona ako pobedi Vulvse, a može da ide i ako Junajted pobedi Lester, bez obzira na to šta će uraditi.

Lesteru odgovara pobeda nad Junajtedom ili da odigra nerešeno sa „crvenim đavolima“, ali pod uslovom da Čelsi izgubi kod kuće, jer bi „lisice“ u tom slučaju imale isti broj bodova kao „plavci“, ali i bolju gol razliku, koja je primarna kad su timovi izjednačeni u bodovnom saldu.

I konačno, Junajted ima još jednu opciju, čak i da izgubi u Lesteru, a to je da osvoji trofej Lige Evrope u avgustu u Portugalu, što bi bila znatno teža opcija.

Foto: EPA-EFE/Richard Heathcote

LIGA EVROPE I DVA KANDIDATA

Suština u borbi za mesta koje vode u Ligu Evrope je da je u poslednjem kolu najbitnije to ko će zauzeti šestu poziciju.

Poznato je da će tim koji prođe najgore u trouglu Mančester junajted, Čelsi i Lester kao peti ići u Ligu Evrope.

Ostaje ta šesta pozicija koja nudi direktan prolaz u grupnu fazu, a za nju se bore dva tima, šestoplasirani Vulvsi koji imaju 59 bodova i sedmoplasirani Totenhem koji ima bod manje.

Gol razlika im je slična, Vulvsi su na +13, a Spursi na +14. Vulvsi gostuju Čelsiju, a Totenhem Kristal Palasu.

Činjenica je da i jedni i drugi žele da izbegnu da budu sedmi jer u tom slučaju mogu da ostanu bez Lige Evrope, ukoliko Arsenal u finalu FA kupa 1. avgusta, bude bolji od Čelsija.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

KO ĆE SA NORIČEM U ČEMPIONŠIP?

Na kraju, ostala je bitka za opstanak u Ligi. Situacija na dnu je takva da je Norič sa 21 bodom odavno izgubio bitku i naredne sezone će igrati u nižem rangu.

Ostaje otvoreno koja dva od tri tima koja su u opasnosti će se priključiti „kanarincima“ sa „Kerou rouda“. Kandidati su Bornmut (31 bod), Votford (34) i Aston Vila (34).

U poslednjem kolu, Vest Hem koji je prebrinuo sve brige dočekuje Aston Vilu, Votford gostuje Arsenalu, a Bornmut je gost Evertona na „Gudisonu“.

Dakle sva tri tima su gosti i biće jako interesantno videti ko će iskoristiti poslednju priliku da izbegne najgore.

Bornmut je u najtežoj poziciji jer ima tri boda manje od oba rivala. Njemu je svakako neophodna pobeda i da se nada da će i Vila i Votford izgubiti.

Ako Aston Vila pobedi u Londonu, Votford može da ostane u ligi samo ako pobedi Arsenal sa dva gola više nego što pobedi Aston Vila.

Ako imaju identičnu gol razliku, što nije nemoguće da se dogodi, u Premijer ligi će ostati onaj ko je postigao ukupno više golova, a to je za sada Aston Vila, koja je postigla šest golova više od Votforda. U slučaju da oba tima odigraju nerešeno, u ligi ostaje Aston Vila.

Konačno, ako se dogodi da Bornmut ne pobedi, a poraze dožive i Aston Vila i Votford, ko će ostati u ligi odlučiće opet gol razlika.

Dakle sve kalkulacije ukazuju da će svaki gol, svaki bod biti od suvog zlata.

Nedelja je i dan kada kreće plej-of za plasman u Premijer ligu prvom utakmicom Svonsija i Brentforda. Domaćin se „ušunjao“ u plej-of na čudesan način, a Brentford je jedan gol delio od direktne promocije. Zato su gosti favoriti s kvotom 2,40, dok je kec 3,10.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Svonsi – Brentford.

Dakle, i tu će biti zanimljivo. Lids i Vest Bromvič Albion su izborili plasman direktno, Brentford, Fulam, Kardif i Svonsi bore se za još dva mesta.

Premijer liga, 38. kolo

Nedelja (17):

Arsenal – Votford

Barnli – Brajton

Čelsi – Vulverhempton

Kristal Palas – Totenhem

Everton – Bornmut

Lester – Mančester junajted

Mančester siti – Norič

Njukasl – Liverpul

Sautempton – Šefild junajted

Vest Hem – Aston Vila

Foto: Printscreen/Sofascore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar