Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fudbaler Ajaksa Dušan Tadić pričao je o planovima Srbije da prođe grupu na Mundijalu u Kataru i dodao da veruje da srpski tim može i dalje od toga.

Tadić je u intervjuu za Fudbalski savez Srbije govorio i o svom iskustvu i ulozi kapitena u Ajaksu, istoj onoj odgovornosti koju nosi i u dresu „Orlova“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Velika je privilegija i čast, kao i obaveza, braniti boje ovako velikog kluba. Fenomenalan je Ajaks što se tiče filozofije. Uživam i nadam se da će da potraje. To sve motiviše da pružim još više za taj klub“, rekao je Tadić.

Sa klubom najviše voli kad osvoji titulu, a ove sezone je pored Eredivizije „namerio“ da pokori i Ligu šampiona. Međutim, u Ajaksu se ne bavi uvek samo prvim timom, već i mlađim fudbalerima.

„Dosta i trenera me je zamolilo da odem tamo i da probamo da utičemo na njih i da od početka budu veliki profesionalci. To je kvalitet uz veliki rad. Trudim se da im pomognem. Kao kapiten moraš da budeš primer i bilo šta da radiš, to je tvoja obaveza“, priča Tadić.

Dušan je postao jedini osvajač tri „Zlatne lopte“ srpskog fudbala, između ostalog i zbog maestralnog izdanja u utakmici sa Portugalom u Lisabonu (2:1), gde je dao gol i asistirao Aleksandru Mitroviću u preokretu.

Upravo zato ovu utakmicu izdvaja kao jednu od dve najbolje.

„Kad bih morao da izdvojim, onda je to utakmica sa Realom, tamo. Jako bitna, nokaut faza Lige šampiona, na njihovom stadionu da ih pobedimo tako. Stvarno smo odigrali fenomalno, ali ta je jedna od najposebnijih. A u dresu reprezentaciji je ova protiv Portugala. Te dve bih izdvojio“.

Na pitanje o tome ko je veći talenat i za koga bi pre dao 60, ili 70 miliona evra, Tadić se nije dvoumio između Erlinga Holana i Dušana Vlahovića.

„Pa mislim da je Vlahović veći talenat. Dosta su slični igrači. Leva noga, visoki, jaki, dobra brzina. Jeste Holan malo viši i ima taj dugačak korak, ali i jedan i drugi su jako ‘gladni’, hoće da daju pogodak. Ali, naravno da je meni draži Dušan, ne samo zbog imena, nego zbog svih kvaliteta“.

Govorio je i o svojoj savršenoj komunikaciji sa Aleksandrom Mitrovićem i ponovio da sa njim može da igra i „zatvorenih očiju“.

Opisao je i šta znači dolazak Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi; Srbija Portugal Foto: TV Nova S

„Doneo je osmeh, sreću i doneo je zadovoljstvo, harizmu. Dosta pozitivne energije sa svih strana i kad se sve spoji, dobijemo ovo. Igramo ofanzivan fudbal, lep za oči. Zadovoljstvo je igrati za njega“.

U Ajaksu su, prema Dušanovim rečima, sasvim normalno doživeli pobedu Srbije u Lisabonu.

„Nisu (bili iznenađeni), ali su bili srećni zbog mene. Draga im je Srbija zbog mene. I pre toga, kad smo pričali, videli su da verujem u našu pobedu, tako da nisu bili toliko iznenađeni. Drugo bi bilo da ja nisam verovao, nego sam baš bio samouveren“, istakao je Tadić.

Tadić bi pre birao Vlahovića, nego Holana, Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Prebacio se potom na analizu grupe u Ligi nacija, gde su Srbija, Švedska, Norveška i Slovenija. Osim toga, prijateljski mečevi slede protiv Mađarske i Danske.

„Dosta je teška grupa, ali treba da težimo ka tome. Te utakmice služe kao priprema za Svetsko. Treba pokušati da se dominira. Ne treba se previše opterećivati, ali treba držati taj pobednički mentalitet. Ovoj Srbiji je mesto u A grupi Lige nacije“.

Na pitanje da li Srbija može da ponovi uspeh Hrvata iz Rusije (drugo mesto i finale sa Francuskom), Tadić je i tu samouveren.

„Ja mislim da možemo. Treba da idemo stepenicu po stepenicu. Prvo da stavimo u plan da hoćemo da prođemo grupu. Idemo da prođemo grupu i onda idemo dalje. Imamo velike planove i hoćemo da pokažemo jako dobra ekipa“.

BONUS VIDEO: Tadić: Ten Hag uvek ispred svih, zbog njega vodimo unapred 1:0

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram