Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Kristijano Ronaldo često je u prošlosti igrao protiv Srbije, ali nikada te utakmice nisu imale ovako veliku važnost.

Sedam puta je Portugal igrao protiv Srbije otkada je Ronaldo seniorski reprezentativac (na šest je on igrao), svi mečevi bili su kvalifikacioni za Evropsko prvenstvo do ovog ciklusa takmičenja i borbe za Mundijal.

Suvišno je spominjati da na Evropskom prvenstvu još nismo učestvovali kao samostalna država, to je bolan podatak i poslednje učešće pamtimo kao Jugoslavija 2000. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Sada sledi juriš na Mundijal (nedelja, 20.45, TV Nova S), verovatno i poslednji koji bi Kristijano Ronaldo mogao da odigra u karijeri.

Zbog toga ne treba sumnjati u njegov motiv „do neba“, kako bi još jednom bio deo velike fudbalske istorije.

Ronaldo je Portugalu doneo i jedinu titulu prvaka Evrope, a sada želi da nastavi san o Mundijalu, prepreka mu je Srbija, protiv koje ima burnu i zanimljivu istoriju, započetu 2007. godine.

Tada je igrao na obe utakmice i nije se proslavio, bilo je 1:1, na sledeći susret dugo se čekalo, čak do 2015. godine.

U toj godini je predvodio ekipu kao kapiten do pobede od 2:1 u Lisabonu, a nije igrao u revanšu u Beogradu.

Usledio je novi susret 2019. i tada je bilo 1:1 u Lisabonu, dok je Srbija u Beogradu doživela bolnu lekciju sa 4:2, uz jedan pogodak Kristijana.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mnoge reprezentacije rešetao je Ronaldo i Srbija može da se pohvali da se dobro nosila sa njim na individualnom nivou, ali je izostala barem jedna pobeda protiv Porugala, sada se čeka i samo ona vodi u Katar direktno.

Poslednji susret ušao je u istoriju jer je Ronaldu poništen gol za pobedu Portugalaca, kada je Stefan Mitrović skinuo loptu sa gol linije, a čini se i dalje da je lopta u potpunosti prešla belu štraftu.

Zahvaljujući tom potezu Mitrovića i nedostatka VAR-a u toj situaciji, imamo priliku da sada igramo za plasman u Katar, a trijumf bi sigurno bio težak karijerni udarac za Ronalda.

Nije se naigrao u Irskoj i to daje malu nadu da i Srbija može još jednom da ga ukroti, što će biti ispit karijere za naše defanzivce.

U svakom slučaju, najviše se od svih mečeva izdvajaju tri utakmice kao upečatljive, meč iz marta 2007. uz poslednja dva sa Marakane.

Tog 28. marta 2007, Igor Duljaj je dobio zadatak od tadašnjeg selektora Havijera Klementea da strikno čuva Ronalda i to je uradio za „desetku“.

Foto Srdjan Stevanovic/starsportphoto.com

Duljaj se može pohvaliti da je jedan od igrača koji su najbolje čuvali Zinedina Zidana, a u džep mu je stao i Ronaldo, kom nije dao da diše na terenu u Beogradu.

Drugi duel koji se izdvaja je rapsodija Portugalaca na Marakani sa 4:2, u mandatu Ljubiše Tumbakovića. „Leteli“ su Portugalci po terenu i plesali, a Ronaldo je postigao treći gol u 80. minutu, pa nas je dotukao Bernardo Silva.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Meč Portugal – Srbija mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

Izgledali smo tada bespomoćno i nedovoljno hrabro, što je promenio Dragan Stojković Piksi. To se pokazalo u ovom ciklusu, iako smo primili dva jeftina gola glavom od omalenog Dioga Žote u prvom poluvremenu, drugo je potpuno pripalo nama i malo je nedostajalo da dođemo čak i do preokreta i 3:2.

Protiv Portugala smo izveli i možda najlepšu akciju u novoj istoriji, koju je iz kontre završio Kostić za izjednačenje.

Ronaldo je bio nevidljiv u većem delu utakmice i bljesnuo je samo na kraju kada je došao do nepriznatog gola. Imao je priliku da reši meč posle loše partije i preuzme ulogu junaka utakmice, pa ga je posebno izludela činjenica da je gol poništen.

Na Orlovima je sada da pokušaju da mu nanesu i prvi poraz od Srbije u karijeri.

1. meč, Srbija – Portugal 1:1, 28. mart 2007, kvalifikacije za EP

2. meč, Portugal – Srbija 1:1, 12. septembar 2007, kvalifikacije za EP

3. meč, Portugal – Srbija 2:1, 29. mart 2015, kvalifikacije za EP

4. meč, Srbija – Portugal 1:2, 11. oktobar 2015, kvalifikacije za EP (nije Ronaldo bio u timu)

5. meč, Portugal – Srbija 1:1, 25. mart 2019, kvalifikacije za EP

6. meč, Srbija – Portugal 2:4, 7. septembar 2019, kvalifikacije za EP

7. meč, Srbija – Portugal 2:2, 27. mart 2021, kvalifikacije za SP

BONUS VIDEO Ronaldo poklanja dres uplakanoj devojčici

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar