Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Nije godinama, pa ni decenijama nikakvo iznenađenje da srpskih trenera nema u Ligi šampiona. Poražavajuće je za srpski fudbal da danas naši stratezi gotovo po pravilu ne vode ni klubove koji imaju šansu da osvoje trofeje.

Nema ljubitelja fudbala u Srbiji koji ne bi morao dobro da se zamisli kako bi uspeo da nabroji pet srpskih stručnjaka koji rade u evropskim klubovima. Mislite da je lako, pokušajte da uradite to za manje od 20 sekundi.

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo po pravilu je svima prva asocijacija Siniša Mihajlović. Trener Bolonje je u ovom trenutku jedini naš strateg koji radi kao glavni trener u ligama petice. Mihajlović je u bogatoj trenerskoj karijeri bio na klupi Sampdorije, Fjorentine, pa i Milana, a od 2019. godine se vratio u Bolonju.

Ovaj klub oseća kao svoj, a tokom borbe sa leukemijom klub mu je na svaki način izašao u susret. Tako je Mihajlović od fudbalske ikone postao i simbol borbe protiv teških bolesti, a njegovi igrači su mu bili prava podrška.

Kada je u pitanju samo teren i rezultati na njemu Bolonja nije ni blizu Skudeta, a ni u Kupu Italije nije blistala. Iako Mihajlović izvlači maksimum iz tima nije ovo ekipa koja će se boriti za trofeje.

Zapravo u ovom trenutku u prvim ligama Evrope je najbliži trofeju Marko Nikolić. Trener Lokomotive je prošle sezone osvojio Kup Rusije (pre toga to uradio i u Srbiji i Mađarskoj), pa tako nastavio niz dobrih rezultata.

Foto: Printscreen Youtube

Najbolji trener Superlige u sezoni 2016/2017 ima kontinuitet dobrih rezultata, pa je u Ligi šampiona pre dve sezone i upisao veliku pobedu protiv Bajera iz Leverkuzena.

Jedina pozitivna stvar je što i u domaćim klubovima rade naši treneri. Dejan Stanković je Crvenu zvezdu drugu godinu zaredom doveo do Lige Evrope, dok je Aleksandar Stanojević sa Partizanom uspeo da se izbori za mesto u Ligi konferencija.

Ipak, premalo je to za zemlju koja ima 11. najvredniju selekciju na svetu, prosto je utisak da kvalitet igrača ne prati i kvalitetan trenerski kadar. Imali smo prethodnih decenija i godina stratege koji su pravili čuda po Evropi poput Radomira Antića, Miljana Miljanića, ali u poslednje vreme naši treneri uglavnom rade na prostoru Balkana ili idu put Dalekog Istoka, pa se takmiče u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Saudijskoj Arabiji.

Naravno, daleko od toga da kvalitetnih imena nema i na Ostrvu, ali i Veljko Paunović i Slaviša Jokanović rade u Čempionšipu, drugoj ligi Engelske. Malo je falilo Paunoviću da Reding odvede i do Premijer lige prošle sezone, a ove

je Reding na 21. mestu posle pet odigranih kola sa samo tri osvojena boda.

Jokanović koji je izgradio sebi ime kao stručnjak za uvođenje klubova u Premijer ligu (Votford i Fulam) sada ima neočekivano mnogo problema. Osvojio je tek dva boda i zauzima pretposlednje mesto.

I zaista, samo ovaj letimičan pogled na najpoznatije stratege Srbije otkriva istinu koju je teško sakriti. Srbija ima ozbiljnih problema sa strukom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar