Foto: EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

Ukoliko neko u Srbiji zna kako treba baciti moćni Portugal na pleća ove subote (20.45), onda je to svakako Dragan Stojković Piksi. Prošlo je 37 godina od kada je naša selekcija poslednji put trijumfovala nad ovim rivalom, a kreator slavlja bio je upravo sadašnji selektor.

Od te, po mnogo čemu prelomne 1984. godine značajno se promenio odnos snaga, ali ne i skor u pobedama. To je bio poslednji put da je selekcija naše države slavila protiv tima na krajnjem zapadu Iberijskog poluostrva.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je Jugoslavija trijumfovala sa 3:2, a Stojković je u 83. minutu sa penala zatresao mrežu za pobedu.

Pred samo 10.000 gledalaca golove su ranije postigli Safet Sušić i Sulejman Halilović za „plave“, dok je Žordao dva puta bio precizan za domaćina u Oeirasu.

Ukoliko je Stojković u pripremi subotnjeg meča pustio snimak tog penala izabranicima – jasno je šta treba da urade. Baš kao i Piksi tada, zakucati loptu snažno pod prečku i ne ostaviti rivalima nikakvu šansu.

Istorija susreta dve reprezentacije nam govori da ćemo i ove subote na „Marakani“ gledati pravu goleadu. Od osamostaljenja su obe selekcije uvek postizale barem po gol, a i ranije dueli su bili podjednako atraktivni.

Upravo na tome često insistira Stojković, dominacija, atraktivni fudbal, posed lopte, nadigravanje sa pobednikom. Baš onaj ratnički mentalitet kakav je i sam pokazivao u igri.

Ipak, naša selekcija će morati da diše kao jedan da bi nadigrala izuzetno kvalitetan sastav Fernanda Santoša, koji je više od dva puta skuplji od naše selekcije.

Portugal je postao prvak Evrope 2016, te šampion Lige nacija tri godine kasnije i sada je apsolutni favorit protiv naše selekcije.

Stojković nije želeo da podvlači paralele između ta dva susreta.

„Nemoguće je da odgovorim na to, ne bavim se takvim prognozama. Imao sam tada 19 godina, nosim lepe uspomene sa tog meča. Prošlost ne pije vodu, nema veze sa ovom utakmicom. Učinićemo sve da pokušamo da srušimo evropskog šampiona. Ući ćemo hrabro u meč, što nije pretnja, što nije pretnja već opredeljenje, na čemu insistiram kod igrača. Ne pada nam napamet da se branimo i čekamo šta će nam pasi s nebe. Pokušaćemo da napravimo igru koja će otežati posao Portugalu u otvorenoj borbi“, rekao je Stojković.

Prošlost je prošlost, ali je istorija tu da se nauče lekcije. Pomenimo i još jednu igru sudbine i istorijskih datuma, pre 25 godina na današnji dan je Jugoslavija slavila protiv Rumunije sa 1:0. Pogađate, pogodak je postigao Stojković. Ovog iz slobodnog udarca, još jednom je lopta proletela tik ispod prečke…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar