Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Utakmica između reprezentacije Srbije i Portugala u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu se sa nestrplljenjem očekuje, a čitava javnost čeka da vidi kakve su mogućnosti Tadića, Mitrovića, Vlahovića i ostalih protiv tima koji predvodi Kristijano Ronaldo.

PROČITAJTE JOŠ

Tradicija je definitivno protiv našeg tima, s obzirom na to da smo u prethodnih šest međusobnih duela izgubili tri puta i tri puta igrali nerešeno. Dakle, nismo osetili slast trijumfa protiv Portugalaca u međusobnim duelima.

Kada se pogledaju samo mečevi u Beogradu, Srbija je samo jednom odigrala nerešeno, uz dva poraza i čak sedam primljenih golova u tim duelima. Poseban kuriozitet leži u činjenici da su i Srbija i Portugal u svim mečevima uspeli da postignu makar po jedan gol i da su svi susreti odigrani u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Sada je na redu po prvi put meč u borbi za plasman na Svetski kup.

Srbija je u međusobnim duelima postigla ukupno sedam golova naspram portugalskih 11,  a zanimljivo je da su sve golove postigli različiti strelci.

Ali krenimo redom.

Prvi susret dogodio se 28. marta 2007. godine, 14 godina pre nego što će snage odmeriti po sedmi put.

Osim činjenice da su odigrani na gotovo isti datum, prvi duel i ovaj pred nama vezuju i dvojica fudbalera. Kristijano Ronaldo i Žoao Mutinjo, bili su starteri u toj utakmici kao što će verovatno biti i u subotu. Mutinjo je imao 20 godina dok je Kristijano Ronaldo bio dve godine stariji. Sa druge strane iz prve postave reprezentacije Srbije gotovo da niko ne igra fudbal danas.

Na poziciji selektora Srbiju je predvodio stranac, Havijer Klemente dok je Portugalce vodio legendarni Luis Felipe Skolari.

Portugalci su utakmicu otvorili golom već u 5. minutu kada je vezista Tijago sa preko 30 metara lobovao Vladimira Stojkovića koji je pomalo neoprezno izašao sa gol linije. Krenula je Srbija u ofanzivu i posle par polušansi usledila je erupcija na stadionu „Rajko Mitić“ kada je posle kornera Boško Janković zakucao loptu glavom u mrežu. Ispostavilo se da je to bio konačan rezultat te utakmice jer više nije bilo golova.

Srbija-Portugal 28. 3 2007. godine, rezultat 1:1

Srbija: Vladimir Stojković, Ivica Dragutinović, Nemanja Vidić, Duško Tošić (Danko Lazović), Mladen Krstajić, Igor Duljaj, Dejan Stanković (Marjan Marković), Nenad Kovačević, Miloš Krasić, Marko Pantelić, Boško Janković (Ognjen Koroman)

Portugal: Rikardo, Paulo Fereira, Rikardo Karvaljo, Migel (Marko Kaneira), Horhe Andrade, Simao, Tijago, Mutinjo (Meireleš), Peti, Kristijano Ronaldo, Nunjo Gomeš (Kvarežma)

 

Zanimljvo je da je rezultat 1:1 bio u sva tri slučaja kada je meč ove dve ekipe završen nerešenim rezultatom.

Sledeći duel u okviru istih kvalifikacija odigran je u 12. septembra te godine i ponovo je rezultat utakmice bio 1:1. Portugalci su poveli u ranoj fazi utakmice preko Simaa Sambrose da bi Srbija uspela da izjednači golom Baneta Ivanovića u 88 minutu meča.

Srpski tim u taj meč ušao je sa dosta drugačijim sastavom nego što je bilo u martu u Beogradu, a i Portugalci su napravili veliki broj promena u timu. Videli smo tako Deka, Maniša, Kuzmanovića, Jovanovića..

Portugal-Srbija 12.9.2007. godine, rezultat 1:1

Portugal: Rikardo, Fernando Meira, Paulo Fereira, Bruno Alves, Hoze Bosingva, Deko (Mutinjo), Maniš (Meireleš), Simao, Peti,  Kristijano Ronaldo, Nunjo Gomeš (Kvarežma)

Srbija: Vladimir Stojković, Ivica Dragutinović, Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, Antonio Rukavina (Igor Duljaj), Dejan Stanković, Nenad Kovačević, Miloš Krasić (Nikola Žigić), Zoran Tošić (Marko Pantelić),Milan Jovanović

To je ujedno označilo i neuspeh našeg nacionalnog tima koji je te kvalifikacije završio na trećem mestu u grupi iza tada odličnih Poljaka i Portugalaca. U grupi od osam reprezentacija iza nas su ostali Finci, Belgijanci, Kazahstanci, Jermeni i Azerbejdžanci. Sa klupe je otišao Havijer Klemente, a to je bilo drugo u nizu propuštenih Evropskih prvenstava koji će se kasnije povećati na ogromnih pet.

Do sledećeg obračuna dve reprezentacije došlo je osam godina kasnije u novim kvalifikacijama za EURO 2016. Ovoga puta prvi duel je igran u Portugaliji na stadionu Benfike, a Portugalci su zabeležili svoju prvu pobedu protiv Srbije. Na klupi je već tada bio Fernando Santoš koji se po prvi put sreo sa reprezentacijom Srbije, dok je naš tim pretvodio Radovan Ćurčić.

Meć je završen pobedom od 2:1 a domaćini su ponovo u ranoj fazi utakmice stigli do prednosti. Posle kratke kombinacije nakon kornera, lopta je ubačena u kazneni prostor a Rikardo Karvaljo je sjajnim skokom savladao Vladimira Stojkovića koji je po treći put izašao na megdan Ronaldu i ekipi.

Ponovo je Srbija uspela da dođe do izjednačenja preko Nemanje Matića koji je fenomenalnim makazacima posle kornera postigao jedan od najlepših golova u svojoj karijeri. Domaćini su ovoga puta uspeli da na kraju stignu do pobede kada je centaršut posle jedne kontre dugo putovao kroz kazneni prostor. Dok su se Stojković i odbrana gledali, Koentrao je ubacio loptu sa peterca i Portugalci stižu do velike pobede.

Kao što je Stojković ponovo bio na terenu za Srbiju, na drugoj strani su ponovo bili Mutinjo i Ronaldo. Srbija je imala još nekoliko fudbalera koji su bili na terenu i 2007. ali to nije bilo dovoljno za bolji rezultat.

Portugal-Srbija 29.3.2015. godine, rezultat 2:1

Portugal: Rui Patrisijo, Rikardo Karvaljo (Fonte), Bosingva, Koentrao (Kvarežma), Eliseu,Tijago, Dani (Vilijam Karvaljo), Peti,  Žoao Mutinjo, Kristijano Ronaldo

Srbija: Vladimir Stojković, Dušan Basta, Aleksandar Kolarov, Branislav Ivanović, Matija Nastasić, Nemanja Matić, Adem Ljajić (Petar Škuletić), Raća Petrović, Lazar Marković (Filip Đuričić), Dušan Tadić (Zoran Tošić) – Aleksandar Mitrović

 

U Portugalci su i u revanšu bili bolji u Beogradu od Srbije. Obrazac je bio identičan onom iz prethodnih mečeva. Nani već u 5. minutu postiže gol za rano vođstvo Portugala koje Srbija ponovo stiže. Ovoga puta strelac je bio Zoran Tošić u 65. minutu. Ipak, Portugalci ponovo uspevaju da dođu do pobede, preko Mutinja, koji evrogolom donosi veliki trijumf, a isti igrač će biti pretnja i Piksijevoj ekipi u subotu 27. marta. U tom duelu po prvi put nismo videli ni glavnu zvezdu Kristijana Ronalda.

Te kvalifikacije bile su jedne od najgorih u novijoj istoriji jer je Srbija osvojila samo četiri boda, a kvalifikacije je obeležio i čuveni incident sa dronom na utakmici sa Albanijom zbog koje smo bili drakonski kažnjeni.

Srbija-Portugal 11.10.2015. godine, rezultat 1:2

Srbija: Vladimir Stojković – Dušan Tošić – Aleksandar Kolarov (Obradović) – Nenad Tomović -Stefan Mitrović – Nemanja Matić -Zoran Tošić (Sulejmani) – Adem Ljaić – Luka Milivojević – Dušan Tadić  – Aleksandar Mitrović (Škuletić)

Portugal: Bruno Alves (Luis Karlos) – Žoze Fonte – Eliseu – Nelson Semedo – Nani – Dani (Eder) – Migel Veloso )Mutinjo) – Andre Andre – Danilo Pereira – Kvarežma

Najsvežiji u sećanju su svakako dueli iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se održati ove godine sa zakašnjenjem. Srbija ponovo nije uspela da savlada Portugalce, a za kormilom je bio Mladen Krstajić koji je selektor postao posle kontroverznog odlaska Slavoljuba Muslina pred Svetsko prvenstvo u Rusiji.

I ovoga puta, prvi duel igran je na stadionu Benfike, a gol smo videli uobičajeno u ranoj fazi utakmice. Samo što je za promenu ovoga puta povela Srbija. Posle jednog nepreznog starta Rui Patrisija nad Darkom Lazovićem, dosuđen je penal, a Dušan Tadić dovodi našu ekipu do prednosti.

Odolevali su naši fudbaleri gotovo do kraj prvog poluvremena napadaima Portugalaca koji su se ređali kao na traci pred golom Dmitrovića, ali je u 42. minutu Daniel Pererira postigao neverovatan gol sa preko 20 metara kada je pod pritiskom naših fudbalera uspeo da pošalje loptu u gornji levi ugao. Utakmica će ostati zapanćena i po izlasku Kristijana Ronalda iz igre zbog povrede.

Srbija-Portugal 25.3.2019. godine, rezultat 1:1

Portugal: Rui Patrisio – Pepe – Žoao Kanselo – Rafael Gereiro – Ruben Dias  –  Danilo Pereira – Marko Dmitrović  – Rafa Silva (Gonsalo Gedeš) – Vilijam Karvaljo  – Bernardo Silva – Kristijano Ronaldo (Pici) – Dijego Souza (Andre Silva)

Srbija: Marko Dmitrović – Antonio Rukavina – Filip Mladenović – Uroš Spajić – Nikola Milenković – Darko Lazović (Andrija Živković) – Adem Lajić (Segej Milinković-Savić) – Mijat Gaćinović (Nemanja Radonjić) – Nemanja Maksimović – Dušan Tadić – Aleksandar Mitrović

 

Poslednji duel, bio je ujedno i najefikasniji a mreža našeg tima se tresla čak četiri puta. Taj meč je sa klupe vodio Ljubiša Tumbaković. Utakmica je ostala u sećanju i po prvom golu Kristijana Ronalda protiv Srbije, kao i u potvrdi još jednih, petih u nizu neuspešnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Goleadu na stadionu Rajko Mitić započeo je Vilijam Karvaljo u 42. minutu. To je najkasniji postignut prvi gol u svim međusobnim duelima sa Portugalcima. Gonsalo Gedeš je povećao na 2:0 u 58. minutu da bi 10 minuta kasnije nadu vratio Nikola Milenković. Kristijano Ronaldo ponovo donosi prednost Portugalcima u 80. minutu da bi Aleksandar Mitrovcić na asistenciju Tadića na kratko ponovo režirao dramu. Ipak Bernardo Silva već u sledećm napadu otklanja sve dileme i Portugalci četvrtim golom u mreži Mitrovića zatvaraju utakmicu.

Srbija je te kvalifikacije završila kao treća, a dodatnu priliku je prokockala u baražu sa Škotima u okviru Lige nacija. Portugal je kao drugoplasirani iza Ukrajine obezbedio mesto na Evropskom prvenstvu na kojem će braniti titulu osvojenu u Francuskoj 2016.

 Srbija – Portugal 7.9. 2019. godine, rezultat 2:4

Srbija: Marko Dmitrović -Aleksandar Kolarov – Nikola Maksimović – Matija Nastasić – Nikola Milenković – Nemanja Matić – Darko Lazović (Adem Ljajić) – Luka Milivojević (Luka Jović) – vFilip Kostić (Aleksandar Katai) – Aleksandar Mitrović

Portugal:  Rui Patrisio – Žoze Fonte – Rafael Gereiro – Nelson Semedo (Žoao Kanselo) – Ruben Dias – Danilo Pereira – Vilijam Karvaljo – Gonsalo Gedeš (Žoao Feliks)- Bruno Fernandeš (Žoao Mutinjo) – Bernardo Silva – Kristijano Ronaldo

 

Da li će Srbija uspeti po prvi put da savlada Portugalce, ostaje tek da se vidi, ali se nadamo da će naši makar nastaviti tradiciju postizanja golova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar