Foto: Fabio Ferrari/LaPresse via AP)

Fudbaleri Srbije ove subote (20.45) dočekuju Portugal u drugom kolu kvalifikacija za Mundijal, a samo letimičan pregled na vrednost igrača otkriva zbog čega se gosti smatraju izrazitim favoritima.

Specijalizovani fudbalski sajt „Transfermarkt“ ne pogodi uvek zaista tržišnu cenu igrača, ali može da posluži kao okvirni parametar za upoređivanje dva tima.

PROČITAJTE JOŠ

Sve mečeve reprezentacije Srbije možete gledati ekskluzivno na TV Nova S.

Tako je po ovom sajtu vrednost Srbije dva puta manja nego tržišna cena fudbalera Portugala. „Orlovi“ su procenjeni na 347,55 miliona evra, dok su gosti vredni tačno 767 miliona.

Portugalci decenijama važe za jednu od najboljih evropskih selekcija, a tek su se sa Kristijanom Ronaldom okitili i međunarodnim titulama. U ovom trenutku su aktuelni šampioni Evrope, ali i osvajači prvog izdanja Lige nacija.

To svakako i ne čudi jer mnogi igrači iz ove zemlje danas igraju u Premijer ligi, primera radi samo u Vulverhemptonu igra sedmorica Portugalaca, na šta se osvrnuo i Vlado Čapljić u razgovoru za Nova.rs.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kakva je tržišna vrednost najboljih igrača Portugala dovoljno govori da bi samo Sergej Milinković-Savić imao mesto u Top 10 najskupljih igrača među Portugalcima.

Nakon Sergeja sa 70 miliona je najcenjeniji srpski igrač Filip Kostić sa 32 miliona evra, a svi ostali igrači su procenjeni na ispod 30 miliona.

Ipak, na brojke ne utiče samo kvalitet igrača već i trenutno forma, raspoloženje, kadrovska situacija zbog povreda, broj godina… Mnogo je faktora koji formiraju vrednost nekog fudbalera, ali je očigledno da je po individualnom kvalitetu Portugal ispred naše selekcije.

Bruno Fernandeš je najbolji fudbaler Mančester junajteda i vođa nove generacije Portugala, a procenjuju ga na 90 miliona. Prati ga Žoao Feliks iz Atletiko Madrida sa 80 miliona, dok po 70 miliona košta sloboda Rubena Dijaza i Bernarda Silve.

Najvrednijih deset igrača:

Srbija:

Sergej Milinković-Savić 70 miliona evra

Filip Kostić 32 miliona

Nikola Milenković 28 miliona

Dušan Vlahović 25 miliona

Dušan Tadić 20 miliona

Luka Jović 20 miliona

Aleksandar Mitrović 18 miliona

Nemanja Maksimović 18 miliona

Marko Grujić 14 miliona

Filip Đuričić i Marko Dmitrović 10 miliona

Portugal:

Bruno Fernandeš 90 miliona

Žoao Feliks 80 miliona

Bernardo Silva 70 miliona

Ruben Dijaz 70 miliona

Kristijano Ronaldo 50 miliona

Žoao Kanselo 50 miliona

Ruben Neveš 50 miliona

Diogo Žota 40 miliona

Andre Silva 37 miliona

Pedro Neto 35 miliona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar