Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Fudbalska reprezentacija Srbije pružila je bledo izdanje u Rusiji na premijeri nove sezone Lige nacija. Mnogi segmenti igre nisu funkcionisali onako kako se očekivalo i kako je selektor Ljubiša tumbaković predvideo, ipak, jedan podatak tračak je svetla u moru sivila - Strahinja Pavlović je među najskupljim debitantima u prvom kolu Lige nacija.

Čast da se prvi put nađu među seniorskim reprezentativcima u aktuelnom ciklusu, selektor Tumbaković ukazao je Strahinji Pavloviću i Dušanu Vlahoviću, a štoper Monaka protiv Rusije je upisao i debitantsku utakmicu.

PROČITAJTE JOŠ

U žaru borbe, Pavlović je pokazao da mu predstoji neophodno kaljenje i stasavanje. Neopreznim startom u 46. minutu skrivio je jedanaesterac i pružio priliku Ajrtomu Dzjubi šansu koju iskusni napadač ne propušta, pa je već u 65. minutu mesto ustupio kapitenu Aleksandru Kolarovu.

Ipak, ukoliko se izuzme iskustvo koje se stiče godinama, štoper ponikao u Partizanu nagovestio je da bi mogao da uz Milenkovića predstavlja odbrambeni bedem za narednu deceniju.

Teret premijere, činjenica da nije imao oslonac u iskusnijem štoperu Nikoli Maksimoviću i rutinski poraz „orlova“, razlozi su su zbog kojih Pavlović neće po dobrom pamtiti debi, međutim, nisu dovoljni da bace senku na činjenicu da je 19-godišnji defanzivac u samom vrhu debitanata u novoj sezoni Lige nacija.

PROČITAJTE JOŠ Traume zbog srpskih štopera prenose se s kolena na koleno

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Početak je poslužio brojnim selektorima da „osveže“ igrački kadar i oprobaju mlade snage, te je prethodnih dana priliku da debituje za nacionalni tim imao značajan broj fudbalera.

Najveću pažnju, naravno privukli su najsjajniji biseri Starog kontinenta, a prema procenama sajta Transfermarkt među najvrednije spada i Starhinja Pavlović koji je na 8. mestu.

Kvartet „crvene furije“ Fati – Tores – Merino – Rodrigez, učestvovao je u remiju Španije na gostovanju Nemačkoj (1:1), međutim, kao i srpski štoper, nisu se proslavili.

Ansu Fati, napadač Barselone, najvredniji je debitant na ovosezonskoj premijeri, a u igru je ušao  u 46. minutu umesto Navasa. Talenat Katalonaca u napadu je sarađivao sa Toresom, novajlijom Mančester sitija vrednim 45 miliona, a u završnici meča minute su zabeležili Merino i Oskar Rodrigez.

Foto: EPA-EFE/Philipp Guelland

Niz španskih debitanata u vrhu liste najskupljih „presekao“ je Robin Gosens, fudbaler Atalante koji je upravo Špancima izašao na megdan u dresu Nemačke.

Upravo bočni fudbaler bio je raspoloženijima među „pancerima“, a debi je ukrasio asistencijom za gol Tima Vernera u 51. minutu.

Izuzev Španaca i Nemca, ispred Pavlovića je još samo Kristof Baumgartner, vezni fudbaler Hofenhajma koji je zabeležio debi za Austriju protiv Norveške. Talentovani fudbaler čija je vrednost procenjena na 12 miliona evra odigrao je ceo meč u pobedi Austrije u Oslu.

Ipak, aktuelnu listu treba uzeti sa dozom rezerve jer Engleska i Francuska nisu igrale svoje susrete, pa bi eventualni minuti Grinvuda, Upamekana, Fodena, Griliša, Kamavinge i drugih zvezda koje očekuju prvu priliku da zaplešu u dresovima „gordog albiona“ i „trikolora“ mogli značajno da utiču na poredak debitanata.

NAJVREDNIJI DEBITANTI U NOVOJ SEZONI LIGE NACIJA

Ansu Fati Španija (Barselona) 50 miliona

Feran Tores Španija (Mančester siti) 45 miliona

Mikel Merino Španija (Real Sosijedad) 35 miliona

Robin Gosens Nemačka (Atalanta) 27 miliona

Oskar Rodrigez Španija (Sevilja) 15 minilona

Kristof Baumgartner Austrija (Hofenhajm) 12 miliona

Strahinja Pavlović Srbija (Monako) 10 miliona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar