Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Srbija gubi, ali Aleksandar Mitrović ne prestaje da postiže golove i trenutno je jedina svetla tačka nacionalnog tima.

PROČITAJTE JOŠ

Na krilima ubojitog golgetera, koji je u porazu od Rusije (3:1) postigao novi, 35. gol u dresu s nacionalnim grbom, „orlovi“ bi mogli da budu oni pravi u Oslu 8. oktobra i da sruše Norvešku u meču istine, koji ih dovodi u predvorje odlaska na Evropsko prvenstvo posle (pre)dugih 20 godina.

Neverovatan je zaista način na koji se Mitrogol bori za reprezentaciju. Svaka lopta, svaki duel, svako uklizavanje, jasno se vidi da se ne štedi, već da ulazi maksimalno. Tako se „gine“ za Srbiju!

Takav je momak rođen u Smederevu i kada igra za Fulam, pa ne čudi što su „kolibari“ s njim na čelu i 26 postignutih golova, koliko je dao u Čempionšipu, ekspresno izborili povratak u Premijer ligu.

Mitrović je gladan golova i ne krije i da što pre želi da sruši rekord Stjepana Bobeka, koji je prvi na večnoj listi strelaca reprezentacije sa 38 golova. Mitrović ima 25 godina i svega tri gola manje, a odigrao je 56 utakmica.

VEČNA LISTA STRELACA

1. Stjepan Bobek 38 golova

(63 utakmice)

2. Savo Milošević 37

(102 utakmice)

3. Blagoje Marjanović 37

(58 utakmica)

4. Milan Galić 37

(51 utakmica)

5. Aleksandar Mitrović 35

(56 utakmica)

6. Rajko Mitić 32

(59 utakmica)

  • broj golova – u zagradi je broj odigranih mečeva)

Nekadašnji napadač Jugoslavije Zoran Filipović nema dilemu da će vrlo brzo pasti Bobekov rekord i da će Mitrović zlatnim slovima ispisati novu istoriju srpskog reprezentativnog fudbala.

„Mitrović je pokazao voljne i karakterne osobine kada igra u reprezentaciji i u svom klubu u Engleskoj. Momak koji zaslužuje sva priznanja i sve pohvale za pristup igri i kolektivu. Dosta trči, ima ambicije i motivacije da uvek postigne gol. Uspešno obavlja svoj glavni zadatak, jer svi znamo šta je posao jednog napadača. Zaista, posle dugo vremena Srbija je dobila jednog pravog špica, jednog mladog špica koji će oboriti sve rekorde. I ne mislim samo na rekord po broju golova koji je u vlasništvu Bobeka, već i rekord po broju odigranih utakmica za nacionalni tim. Rekordi i postoje da bi se obarali“, rekao je Zoran Filipović u razgovoru za Nova.rs.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Poraz Srbije u Rusiji na startu druge sezone Lige nacija nije previše zabrinuo nekadašnjeg selektora Crne Gore i pomoćnika bivšeg selektora „orlova“ Mladena Krstajića.

Filipović veruje da će Srbija u narednih mesec dana popraviti igru i da će fudbaleri steći kondiciju, jer je sezona tek počela.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je dobrih stvari u igri Srbije dok je bilo snage. To se odnosi na prvo poluvreme utakmice u Moskvi. Normalno da kondicija naših igrača nije približna ruskim fudbalerima koji su u takmičarskoj formi. To se automatski odrazilo na rezultat, ali i individualne greške. Jako je važno da svaki igrač koji dođe u reprezentaciju da maksimum i da ima ličnu motivaciju, da radi za ekipu. Kada svaki igrač ima takav pristup, reprezentacija je bliža uspehu. Izuzetno je važan taj psihološki momentat i kod igrača i kod selektora, da se vidi htenje i zalaganje“.

Nekadašnji reprezentativac veruje u Ljubišu Tumbakovića i njegove izabranike.

„Meč u Oslu biće izuzetno važan i bitno je stanje tima. Jasno je da kvalitetom možem da pariramo Norvežanima u svakom smislu. Vreme je da se obori taj negativni rekord od 20 godina kako nismo bili na Evropskom prvenstvu. Norveška je jak kolektiv, takođe nisu bili dve decenije na završnom turniru. Neće nam biti lako, ali neće ni njima i to je realnost. Znamo njihove vrline i mane, znaju i oni naše. Biće interesantna utakmica i velika borba, nadam se da ćemo biti uspešniji od njih i da ćemo izboriti taj odlučujući meč u Beogradu sa Škotskom ili Izraelom“, poručio je Zoran Filipović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar