Ljubiša Tumbaković ne zna tim Srbije, a vremena do baraža za Evro i nema
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Teško će Srbija s ovakvom igrom kao protiv Rusije (3:1) preko baraža i Norveške 8. oktobra, na Evropsko prvenstvo koje čeka punih 20 godina.

Još samo mesec dana i jedna utakmica ostali su „orlovima“ do utakmice decenije u Oslu sa nezgodnim Norvežanima.

Izabranici Ljubiše Tumbakovića borili su se prvih 45 minuta susreta u Moskvi na startu druge sezone Lige nacija, bili su i bolji rival od domaćina Rusije, da bi u nastavku usledio strahovit pad, strahovite greške što je rival adekvatno znao da kazni.

PROČITAJTE JOŠ

Sve to i te kako se odrazilo na konačan rezultat. Kapitulirali su „orlovi“, koji su pognute glave napustili teren s tri gola u mreži Marka Dmitrovića.

Selektor Tumbaković obrazložio je neuspeh nedostatkom fizičke spreme, jer mnogi naši igrači nisu još u punom trenažnom procesu za razliku od ruskih, poručivši da će biti bolje za mesec dana kada budemo išli na megdan Norvežanima.

Da li je to zaista tako lako i da li je samo fizička (ne)sprema jedini razlog za pad u Moskvi? S tim se ne slaže iskusni fudbalski trener Dragoslav Stepanović, koji je u razgovoru za Nova.rs otkrio šta je najveći problem ovog tima Srbije.

„Tumbaković ne zna tim. On i dalje tumba. Mislim da otkako je pre više od godinu dana postao selektor, da nije dvaput izveo na teren istih 11. To ne može tako. Eto, u Moskvi su priliku dobili debitant Strahinja Pavlović, videli smo na delu i Nemanju Gudelja. Dobro je pružiti svakom priliku, ali nije sada bio trenutak jer je do polufinala baraža s Norvežanima ostao još samo meč sa Turskom i još mesec dana. Tumbaković nije pronašao nijedan sastav koji mu odgovara, a ako i dalje traži tim, kako će da dobije pobednički tim u jednom meču koji ti odlučuje o sudbini i plasmanu na Evropsko prvenstvo“, objašnjava Stepanović iz Nemačke.

Dragoslav Stepanović Stepi; Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Nekadašnji trener Ajntrahta i Vojvodine nije otpisao „orlove“ iz tog jednog meča s Norvežanima, ali kaže da će biti jako, jako teško, da ova generacija položi najteži ispit.

„U tom jednom meču nema kalkulisanja, nema popravnog, a mi još ne znamo tim. Ostali smo i bez Nemanje Matića. Svaka njemju čast što je rekao da nije spreman više da se troši na dva fronta – Mančester i Srbija. Samo, mislim da nije izabrao pravi trenutak. Ne može sad Tumbaković da nacrta, da stvori drugog, novog Matića. Teško je naći takvog igrača. Čim se završi meč sa Turskom fudbaleri će otići u svoje klubove. Svi znamo kako klubovi funkcionišu i gledaju samo sopstveni interes, plus neki od njih mogu i da zabrane svojim igračima da odu da igraju za reprezentaciju. Tu su uvek i povrede… Mene brinu konstantno ti novi igrači kod Tumbakovića. Daću vam primer Hansa Flika iz Bajerna. On nikada nije radio kao glavni trener, bio je pomoćnik. Bajern mu je pružio šansu i on je od prve utakmice forsirao uvek jedan te isti tim. Naravno, dešavale su se povrede i kartoni, tada je morao da reaguje, ali je na kraju osvojio sve što se osvojiti može – Ligu šampiona, Bundesligu i Kup Nemačke. Tako se to radi. Prvo nađete tim i onda je sve daleko lakše. Srbija i dalje nema tim, a meč baraža s Norvežanima nam kuca na vrata. Nismo spremni. Zabrinut sam“, iskren je Dragoslav.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Stepanović nije mogao da ne vidi kako se Maksimović, koji je uz Milenkovića i debitanta Palvovića činio trio u poslednjoj liniji, u dva navrata sapleo i kako je sve to tragikomično izgledalo.

Ipak, nije osudio kardinalnu grešku štopera Napolija.

„Dešava se to u fudbalu, kvase se tereni, a neretko igrači igraju s gumenim kramponima na kopačkama. Samo, baš dvaput da se dogodi… Jeste malo tragikomično. Mene više brine što ne znamo s kojih 11 ćemo na megdan Norvežanima i ostaje nam samo da se nadamo da ćemo mi Srbi, kao poznate inadžije, da budemo najbolji kada je to najpotrebnije. Samo taj inat može da presudi Norvežanima i odvede nas do odlučujućeg meča na putu ka Evropskom prvenstvu“, zaključio je Stepanović.

„Očekivao sam strašan tandem Mitrović-Jović, ali…“

Na pitanje kako mu se čini sve ono što radi Aleksandar Mitrović koji je u Moskvi stigao do 35. gola za državni tim i samo tri ga dale od izjednačavanja Bobekovog rekorda, Stepanović je odgovorio:

„On je neverovatan, u svakom meču daje ne 100, nego 101 odsto. To ne mogu da kažem za ostale, treba da se ugledaju na njega, na taj njegov pobednički mentalitet. Očekivao sam da će Mitrović u tandemu sa Jovićem da razbija, ali je Luka radio sve protiv sebe i zato ga nema na terenu“, objašnjava Stepi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare