Nikola Maksimović kiksnuo kao nekada Vidić, Dudić, Kuzmanović u dresu reprezentacije
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nikola Maksimović nije ni prvi, ni poslednji, koji je pogrešio na terenu. Okliznuo se i pomogao fudbalerima Rusije da overe pobedu (3:1) nad reprezentacijom Srbije, na startu Lige nacija. Slične ispade imali su njegovi prethodnici iz nacionalnog tima.

Defanzivac Napolija, u koga Đenaro Gatuzo, i prethodno Karlo Ančeloti, imaju ogromno poverenje, prokockao je isto selektora Ljubiše Tumbakovića.

PROČITAJTE JOŠ

Nije Maksimović najbolje funkcionisao u odbrambenom bedemu sa Nikolom Milenkovićem i debitantom Strahinjom Pavlovićem. Dva puta se okliznuo, sapleo, i ujedno greškom kumovao poslednjem pogotku Rusa.

Ajrtom Dzjuba znao je da stavi tačku na duel sa Srbijom u Moskvi, za opomenu „orlovima“ pred Tursku (nedelja, 20.45), odnosno pred mnogo važniji okršaj s Norveškom u oktobarskom baražu za Evro.

Maksimovićev kiks samo je jedan u nizu o kojima bi moglo da se priča… Nažalost, ne dobrim, već lošim potezom stao je uz rame prethodnicima iz nacionalnog tima.

Sećamo se da su reprezentativci Srbije i Crne Gore u tri uzastopne utakmice na svetskim prvenstvima četiri puta na gotovo preslikan način skrivili penal – igrajući rukom.

PROČITAJTE JOŠ Ruska legenda: Srbija igrala fudbal, mi na rezultat

Nije se proslavio Milan Dudić na Mundijalu 2006. u Nemačkoj. Tadašnja SCG je protiv Obale Slonovače, u poslednjem kolu C grupe igrala za čast, jer je ranije bilo jasno da dalje idu Argentina i Holandija.

Vodili smo pogocima Nikole Žigića i Saše Ilića, da bi Dudić u u 37. minutu prvi put igrao rukom u kaznenom prostoru i napravio penal.

Trenutak iz 86. minuta rešio je pitanje pobednika, jer je rival prethodno stigao i do 2:2. Opet je Dudić udario loptu rukom u svom šesnaestercu i opet primorao meksičkog sudiju Rodrigeza da pokaže na belu tačku. Siguran sa penala bio je Kalu za treći poraz SCG iz isto toliko mečeva na SP 2006.

Četiri godine kasnije, leta 2010, Srbija je igrala protiv Gane prvi meč na Mundijalu u Južnoj Africi. Novo ime, posle razlaza sa Crnom Gorom, crveni dresovi nasledili su plave, ali su ostale stare rane.

PROČITAJTE JOŠ Rusi se ratosiljali “srpske zastave” – baš protiv Srbije

U samom finišu utakmice Zdravko Kuzmanović, istina vezista a ne defanzivac, pružio je ruku i zakačio loptu – u svom kaznenom prostoru. Penal za Ganu, siguran je bio Gijan za poraz Srbije na startu Svetskog prvenstva 2010.

Sledeći meč – Nemačka, i veliki trijumf 1:0 golom Milana Laneta Jovanovića. I opet penal zbog igranja rukom… Veliki Nemanja Vidić ispružio je ruku i zakačio loptu u skoku, gotovo identično kao prethodno Kuzmanović i Dudić.

Sudija se nije dvoumio, ali na sreću, Vladimir Stojković je sjajnom odbranom zaustavio šut Lukasa Podolskog s „kreča“ i sačuvao pobedu.

Greška Nikole Maksimovića nije se dogodila na velikom takmičenju, već prilikom „zagrevanja“ za ključne duele za Evropsko prvenstvo. I nije bilo rukom, samo dovoljna opomena koliko su nas slični kiksevi koštali u prošlosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar