Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri Partizana odmeriće snage sa Sabahom iz Bakua u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Prva utakmica će se igrati u Azerbejdžanu sledećeg četvrtka, 10. avgusta od 18 časova, dok je revanš zakazan za sedam dana kasnije u Beogradu.

Tim iz Azerbejdžana uspešno je odbranio prednost od 2:0 iz prvog meča protiv letonskog RFS-a i nakon 2:1 na svom terenu, ukupnim rezultatom 4:1 je prošao u narednu rundu.

Tako je Sabah napravio najveću uspeh u istoriji kluba, koja je započela tek 2017. godine kada je i klub osnovan. To je uradio Jagub Valeh Gusejnov, tamošnji čuveni biznismen, investitor i osnivač građevinske firme.

PROČITAJTE JOŠ

Odmah su ušli u drugu ligu Azerbejdžana, prvu sezonu su završili na petom mestu, ali su se i uprkos tome našli naredne godine u elitnom rangu zbog specijalne pozivnice.

Te 2018. su sezonu završili kao sedmi, a najbolji igrač u njihovim redovima bio je čuveni Marko Dević, bivši igrač Železnika, Zvezdare, Voždovca, Radničkog iz Novog Beograda, koji se proslavio u dresu Šahtjora i igrao u dresu reprezentacije Ukrajine.

U ovom transfer roku su obezbedili i najveću akviziciju u kratkoj istoriji kluba pošto su za 500.000 evra kupili Džerla Margaritu, koji je igrao u drugoj ligi Holandije.

On još uvek nije debitovao, a očekuje se da će to uraditi upravo protiv Partizana.

Trener Sabaha Murad Musajev ulogu favorita u ovom dvomeču prepustio je crno-belima.

„Partizan je istorijski gledano, barjaktar srpskog fudbala. Ali, naš tim se ne boji nikog, spreman je da igra protiv svakog rivala. Iskreno rečeno, Partizan je favorit u našem duelu, kako god da pogledate, da li kroz transfere koje pravi, kroz vrednost igrača ili gledajući istoriju klubova“, rekao je Musajev.

Ukupna vrednost crno-belih prema specijalizovanom sajtu „Transfermarkt“ je 39,25 miliona evra, dok Sabah vredi 11,23 miliona. Ovo im je prva sezona u Evropi, a to su izborili tako što su bili drugi u domaćoj ligi iza Karabaga.

Potencijalnog rivala za plej-of Lige konferencija izabranici Igora Duljaja će saznati već u ponedeljak (14 časova), ukoliko savladaju Sabah.

Iako su povlašćeni, te ih žreb neće odvesti na noge nekih stvarno jakih timova poput Fenerbahčea, francuskog Lila, nemačkog Ajntrahta, Olimpijakosa, AZ Alkmara, čak i Fjorentine, i među nepovlašćenim timovima ima i te kako mnogo klubova koji predstavljaju ozbiljan „zalogaj“.

Kao najgora opcija po crno-bele izdvaja se Osasuna. Španski tim je morao da se žestoko bori za mesto u ovom takmičenju, nakon kazne od strane UEFA zbog nameštanja od pre deset godina. Ipak, uspeli su da se izbore svoje mesto u Evropi i da se preko Suda za sportsku arbitražu vrate u plej-of.

Pored Osasune, navijači Partizana bi verovatno voleli da crno-beli izbegnu turski Bešiktaš (igra u trećem kolu protiv Nefčija), zatim Tvente iz Holandije (igraju protiv Rige iz Letonije), a potencijalno teški rivali bi bili i FCSB iz Rumunije (ako prođe Nordsjeland iz Danske), Rapid iz Beča (igraju protiv Debrecena), te portugalska Aruka (rival u trećoj rundi norveški Bran).

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Takođe, potencijalno težak posao očekuje crno-bele ukoliko ih žreb navede na boljeg iz duela Legija Varšava – Austrija Beč ili Rozbenborg (Norveška) – Harts (Škotska).

U red timova protiv kojih bi Partizan bio favorit, ali bi ipak morao da se pomuči spadaju i bolji iz duela Spartak Trnava – Leh Poznanj, Hapoel Ber Ševa – Levski Sofija, te Hibernijan (Škotska) – Lucern (Švajcarska).

No, ima i timova koji su više nego poželjni, poput pobednika duela Sepsi (Rumunija) – Aktobe (Kazahstan), Celje (Slovenija) – Neman (Belorusija), odnosno Tobol (Kazahstan) – Deri (Irsla) ili APOEL (Kipar) – Dila Gori (Gruzija).

BONUS VIDEO Najbolji golovi sezone 2022/2023 u Bundesligi